Kategoriler
Teknoloji Haberleri

Mobil reklam harcamaları televizyon gelirlerini geçecek

Mobil sektörünün giderek önem kazandığı günümüzde mobil reklam harcamaları daha önemli bir hale geliyor. Bugüne kadar televizyon reklamlarının pazarlama açısından önemi oldukça büyüktü. Ancak son yıllarda mobil reklam pazarının  giderek büyümesi ve daha avantajlı haline gelmesi ile birlikte pazar payı da artmış oldu. ABD‘de EMarketer tarafından yapılan araştırmaya göre yıl sonunda mobil reklam harcamalarının Televizyon reklamlarını geçeceği belirtildi. Ayrıca yapılan açıklamaya göre 2020 yılında mobil reklam pazarının yaklaşık olarak 110 milyar dolar seviyelerine geleceği belirtildi.

2018-yili-mobil-reklam-harcamalari-istatistikleri

EMarketer yaptığı çalışmada bu yıl sonunda mobil cihazlara televizyonlardan 6 milyar dolar daha fazla harcama yapılacağını tahmin ettiklerini açıkladı.  Ayrıca ABD‘de 2020 yılında toplam reklam harcamalarının %43’ünün mobil olacağı belirtildi. EMarketer’in başkan yardımcısı Martín Utreras mobil reklamcılık hakkında yaptığı açıklamada: “Canlı spor ve haberler gibi TV’nin kaleleri bile, çevrimiçi olarak hareket etmeye başlıyor. Çünkü insanlar bu yayınları artık mobil cihazlarından izliyor ve geleneksel medyayı terkediyorlar.” ifadelerini kullandı. Mobil reklamcılığın 2018 sonunda tahmini 76.17 milyar dolar seviyesine geleceği, bu rakamın ise televizyondan 69.87 milyar dolar, basın yayın reklamlarından ise 18.74 milyar dolar daha fazla olacağı anlamına geliyor. 2020 yılı sonunda ise tüm bu harcamaların televizyondan iki kat daha fazla olması bekleniyor.

Dünya genelinde televizyon şirketleri harcamaların mobile yöneleceğini bildikleri için bu alanlara yatırım yapmaya başladılar. Özellikle sosyal medya platformları kullanılarak internet üzerinden yayınların sayısı artmaya başladı.

Kategoriler
Mobil

IOS 12.1 Güncellemesi bugün yayınlanacak

Apple, 30 Ekim tarihi itibari ile IOS 12.1 Güncellemesini kullanıma sunacak. Yeni gelecek olan güncellemede Grup Facetime  ve Çift Simkart desteği yer alacak. Bir önceki güncellemede kullanımdan kaldırılan Grup Facetime özelliği ise oldukça merak ediliyor. Özellikle şirketlerin işlerini kolaylaştıracak olan grup görüntülü araması ile 32 kişiye kadar katılım sağlanabiliyor.  Bunun  dışında güncellemede yeni çıkartmalar, Animoji ev Emoji‘ler yer alacak.

apple-12.1-guncellemesi

meritroyalbet
Gelecek güncellemede yeni Apple iPhone modellerini ilgilendirecek yenilikler de yer alıyor. Bunlardan bir tanesi iPhone XS ve XR için kullanıma sunulacak olan  çift simkart desteği. Özellikle yeni modelleri alan kullanıcıların merak ettiği yenilik sayesinde bir simkart fiziki, diğeri ise e-simkart olarak kullanılacak.  Güncelleme ile  iPhone XS ve XR modellerinde yaşanan “beautygate” sorununun da çözüme kavuşturulduğu bilgisi paylaşıldı.  Apple kullanıcıları Fotoğraf çekimlerinde bazı sorunların olduğunu geri dönüşler ile şirkete bildirmişti. Tüm bunların dışında ise Apple’ın klasil emoji güncellemesi kullanıcıları bekliyor olacak. Yeni güncellemede yaklaşık olarak 70 emoji olduğu bilgileri mevcut.  Bunların kızıl ve kıvırcık saçlı yeni karakterler, duygusal ifadeler, hayvanlar, spor ve yemek emojileri olduğu belirtildi. Yayınlanacak güncelleme ile emojilerin WatchOS ve macOS‘ta da kullanılabilceği açıklandı.

Apple ve Samsung’a rekor ceza! haberimizi ilgili bağlantıdan okuyabilirsiniz.

Kategoriler
Teknoloji Haberleri

Amazon son beş yılda 100 milyon dolar bağış yaptı

Dünyanın en büyük e-ticaret devlerinden biri olan Amazon , geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada 2013 yılından itibaren 100 milyon dolar bağışta bulunduğunu belirtti.  Şirket müşterilerin belirlemiş olduğu hayır kurumlarına yaptığı bağışlarla önemli bir sosyal sorumluluk projesini yürütüyor. Amazon,  müşteriler tarafından belirlenen kurumlara, internet sitesi üzerinden yapılan alışverişlerin yaklaşık olarak yüzde %0,5‘ini bağışlıyor.

“AmazonSmile” adı altında yürütülen proje ile birlikte yardıma muhtaç kişilerin ihtiyaçları gideriliyor. Şirket hangi kurum ve gruplara yardım yapıldığını açıklamazken, hastane ve insani yardım kuruluşları başta olmak üzere hepsinin yasal olduğunu açıkladı.  Açıklamada şimdiye kadar dağıtılan tutarın 105.515.619.04 milyon dolar olduğu belirtildi.

Bilindiği gibi Amazon geçtiğimiz aylarda Türkiye‘de faaliyetlerine başlamıştı. Açıldığı gün büyük ses getiren şirket, teknoloji ağırlıklı olmak üzere internet sitesi üzerinden faaliyetlerini sürdürmeye devam ediyor. Ancak hizmetlerin tamamı henüz kullanıma sunulmuş değil.

Şirketler sosyal sorumluluk projeleri ile farkındalığı arttırmaya çalışıyorlar.  Tabi bilindiği gibi sosyal sorumluluk projeleri birçok şirket tarafından pazarlama amacı ile kullanılıyor. Durum böyle olunca da zaman zaman şirketlere eleştiriler de yapılıyor. Ülkemizde de özel sektörün zaman zaman bu tarz projeleri hayata geçirdiğini biliyoruz.

Amazon’un kurucusu Jeff Bezos’un serveti dudak uçuklatıyor haberimizi ilgili bağlantıdan okuyabilirsiniz.

Kategoriler
Mobil

General Mobile GM 9 Pro ‘da İndirime Gitti

Ülkemizin yerli telefon üreticilerinden biri olan General Mobile, enflasyonla mücadele kapsamında GM 9 Pro modelinde indirim yapıldığını açıkladı. Türkiye’nin dört bir yanından enflasyonla mücadele haberleri gelmeye devam ediyor. Bildiğiniz gibi ülkemizin yerli telefon üreticisi General Mobile, geçtiğimiz aylarda üst segment telefonlardan biri olan GM 9 Pro’ nun tanıtımını gerçekleştirmişti. Bulundurduğu özellikleri ile dikkatleri üzerine toplayan model, 2899 TL fiyat etiketi ile satışa çıkmıştı. Şirket  Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın 9 Ekim’de duyurduğu “Enflasyonla Topyekun Mücadele Programı” kapsamında yeni modelin etiket fiyatına  %25 indirim uygulayarak 2199 TL bandına çekti.

Yerli telefon kullanıcılarının dikkatle takip ettiği model, kamera özellikleri açısından da dikkatleri üzerine toplamıştı. Piyasaya sürülen akıllı telefonun özelliklerini hatırlayacak olursak, 6.01 inç genişliğinde ve 2160×1080 piksel bir ekrana sahip olan telefonda 3800 mAh batarya bulunuyor. Snapdragon 660 işlemcinin kullanıldığı telefon, 12+8 MP’lik arka kameraya ve 8 MP’lik ön kameraya sahip. Ayrıca Android 8.1 Oreo işletim sistemi ile kullanıma sunuldu. Bunun yanında ise telefonda  4 GB’lık bir RAM’e 64 GB’lık dahili depolama bulunuyor. Teknik özellikleri açısından sınıfının iyi telefonlarından biri olduğunu söylemek mümkün. Eğer bu aralar yeni bir akıllı telefon sahibi olmayı düşünüyorsanız indirimden faydalanabilirsiniz.

General Mobile Yerli Üretim logolu telefonu üretmeye başladı haberimizi ilgili bağlantıdan okuyabilirsiniz

 

Kategoriler
Sosyal

Snapchat kullanıcı sayısı giderek azalıyor

Snapchat kullanıcı sayısı giderek azalıyor. Geçtiğimiz yılların en popüler sosyal medya platformlarından biri olan Snapchat, kullanıcı kaybetmeye devam ediyor. Kullanıcı sayılarında yaşanan düşüşün önüne geçmek için bazı projeleri hayata geçiren şirket bu duruma henüz çözüm bulamadı.  Şirket Snap Originals mini dizi serisi projesini hayata geçirmişti. Ancak bu proje de mali tabloları düzeltemediği gibi kullanıcı kaybının önüne dahi geçemedi. Snapchat tarafından açıklanan raporlara göre yılın üçüncü çeyreğinde aktif kullanıcı sayısından yaklaşık olarak 2 milyon düşüş yaşandı. Yaşanan düşüş ile birlikte platformun aktif kullanıcı sayısı ise 186 milyon kişiye gerilemiş oldu. Geçen yılın aynı dönemine göre ise %5 civarında artış olduğu görülüyor. Bu rakamlar Wall Street  tarafından açıklanan piyasa beklentilerin altında kalmış oldu.

Snapchat yaşanan kayıplara rağmen kullanıcı başı gelirini arttırmayı başardı. Şirketin kullanıcı başı geliri %50 civarında artarak yaklaşık 1.6$ seviyesine kadar yükseldi. Şirketin geliri de %43 artarak 297 milyon dolar seviyesine yükselmiş oldu. Ancak bu artış şirketin mali tablolarına olumlu yansımadı. Çünkü geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık olarak 325 milyon dolarlık bir düşüş söz konusu. Şirketin dördüncü çeyrekte beklentisi ise yaklaşık 355-380 milyon dolar olarak açıklandı. Ayrıca şirket gelecek yıl da kâr beklemediğini duyurdu. Hisse değerlerinde %10 luk düşüş yaşanan şirketin duruma çözüm bulması bekleniyor.

 

 

Kategoriler
Oyun

Red Dead Redemption 2 PS4 Oyunu İncelemesi

Red Dead Redemption 2 PS4 Oyunu İnceleme konumuzla sizlerle birlikteyiz. 2018 yılının en çok merak uyandıran oyunlarından biri olan  Red Dead Redemption 2 oyununu sizler için inceledik. Namı dünyanın neredeyse her yerine kadar yayılan  Dutch Van Der Linde  ve çetesi oyunun ana konusu. Bildiğiniz gibi silah, soygun, düello gibi olaylarla geçirdikleri bir hayatları var. Ve bu hayatlarına rağmen son sözlerinde dahi özgürlüğü dillerinden düşürmeyen bir çete. Oyunun artılarından bahsetmek gerekirse detaylar çok iyi bir şekilde ele alınmış. Etkileşim ise oldukça başarılı. Oyun dinamikleri ve oynanışı sorunsuz diyebiliriz. Ayrıca oyunda wanted sistemi bulunuyor. Bu sistemin de çok iyi işlediğini söylemek gerekiyor. Oyun müzikleri ve diyaloglar ise yine olumlu yönler arasında diyebiliriz.

Red-Dead-Redemption-2-oyunu-inceleme-1

Genel olarak oyundan bahsedecek olursak, oyunun  ilk sürümünde çetenin belli başlı elemanlarını tanımıştık. Bu elemanlar kimler diye soracak olursanız Bill Williamson, Dutch Van Der Linde, Uncle, Javier Escuella, Jack Marston ve Abigail Marston şeklinde saymamız mümkün.  Red Dead Redemption 2‘ de ise çetede başka üyelerin de olduğunu görüyoruz. Oyunda  karakterimiz Arthur Morgan olarak karşımıza çıkıyor. Karakterimizin en önemli özelliklerinden birtanesi  Dutch tarafından büyütülmüş olması diyebiliriz. Bu sebeple karakterimiz Ducth’ın sağ kolu desek yanlış olmaz. Arthur Morgan tam bir görev adamı. Oyunda oldukça iyi kararlar  alıyor.

Red-Dead-Redemption-2-oyunu-inceleme-2

Oyun başlangıcında öğrendiğimiz kadarı ile çete bir soygunu başarısızlık ile sonlandırmış. Ve bu durumdan dolayı çete yer değiştirerek karlı dağlara doğru yol alıyor. Blackwater Kasabası çeteyi iyi uğurlamıyor diyebiliriz. Ve tabi karlı dağlarda çeteyi zor günler bekleyecek. Soğuklardan dolayı çetenin ihtiyaçlarında artışlar söz konusu. Bu ihtiyaçların karşılanması gerekiyor. Karakterimiz ile bu sorunu çözebilmek için para, silah, materyal gibi şeylere oldukça fazla ihtiyacımız var.

Red-Dead-Redemption-2-oyunu-inceleme-3

Çetenin babası olarak bilinen Dutch, herkesin bir an önce kendine gelmesi ve ikame sağlanması gerektiğini söylercesine ortaya bir bağış kutusu bırakıyor. Bu bağış kutusuna herkes üzerinde bulunan para ve değerli eşyaları atıyor. Buraya bırakılan paralar için bir defter tutulduğunu söylemek gerek. Kutuya karakterimiz ile üzerimizde bulunan para kadar bağış yapabiliyoruz. Bu konuda bir sınırlama yok. Zaten oyun ilerledikçe en büyük bağışlardan birini bizim yaptığımız da ortaya çıkıyor. Ancak burada negatif bir durum söz konusu olabilir. Çünkü tutulan deftere bir süre sonra baktığınızda bazı çete üyelerinin çok az miktarda para verdiğini görüyorsunuz. Bu da hayal kırıklığına neden olabiliyor. Her ne olursa olsun bu ailenin dağılmaması için elinizden geleni yaptığınız için mutlu olmanız güzel bir şey.

Red-Dead-Redemption-2-oyunu-inceleme-4

Tabi burada önemli bir soru aklınız geliyor. Bağış yapacak parayı nasıl bulacağız ? Çünkü çetenin durumu ortada. İhtiyaçlarını karşılayacak bir durum söz konusu değil.  Para bulmak için görevleri başarı ile tamamlamanız gerekiyor. Bunun yanında da avcılık yapabilirsiniz. Avladığınız hayvanların eti ve sütünden yararlanarak para kazanmanız mümkün. Buradan elde ettiğiniz ürünlerin satışını yapabiliyorsunuz. Bu önemli bir detay lütfen atlamayın. Tabi burada ufak ama önemli bir ayrıntı var. Avlanırken asla ve asla silahlı tabanca kullanmayın. Ok ile avlandığınız zaman kazandığınız para daha fazla olacaksınız. Çünkü ateşli silahın bir maliyeti var.

Oyunumuz başlangıç aşaması ile bu şekilde arkadaşlar. Detayları sizlerle paylaşmaya devam edeceğiz.

Red Faction Guerilla: Re-Mars-tered Oyun İncelemesi konumuzu ilgili bağlantıdan okuyabilirsiniz.

 

Kategoriler
Teknoloji Haberleri

Akıllı buzdolapları hayatımızda yer almaya başlıyor

Teknolojinin gelişmesi beyaz eşya sektöründe bazı yenilikleri beraberinde getiriyor. Akıllı buzdolapları bu gelişmelerden bir tanesi. Geçtiğimiz aylarda gerçekleşen teknoloji fuarlarında akıllı buzdolabı tanıtımları yapılmıştı. Ve teknoloji meraklıları tarafından ilgi ile karşılanmıştı. CarrefourSA tarafından bu alanda yeni bir hizmetin duyurusu yapıldı.

Samsung ile yapılan anlaşmaya göre akıllı buzdolabı için dijital market hizmeti sunacak. Yani buzdolabı üzerinden verilen siparişler CarrefourSA tarafından getirilecek. Peki bu nasıl mümkün olacak ? Buzdolabı içinde bulunan ürünleri tanıyacak. Adedi ve miktarını belirleyecek. Kullanıcıların yemek tercihlerini algılayacak ve sizi takip edecek. Daha sonra ise kullanıcılara yemek ve ürün önerilerinde bulunacak. Ayrıca Samsung’un akıllı buzdolabı kullanıcıları, akıllı telefonlara yüklenecek bir uygulama sayesinde dolabın içerisini görüntüleyecekler. Yani kullanıcılar evde olmasa dahi uygulama üzerinden kontrol ederek sipariş verebilecekler.

CarrefourSA-akilli-buz-dolabi-samsung

CarrefourSA tarafından sunulan hizmette SAP sisteminin kullanılacağı belirtildi.  CarrefourSA geçtiğimiz günlerde yine bazı yenilikleri duyurmuştu. Marketlerde bulunan etiketlerin artık akıllı olacağı,  indirimlerin anlık olarak ürünlere hatasız bir şekilde yansıyacağı belirtilmişti. Anlaşılacağı üzere şirket teknoloji alanında yaşanan gelişmeleri yakından takip ediyor. Akıllı buzdolabı sisteminde kişisel bilgilerin korunması da oldukça önemli. Çünkü her ne kadar gıda tüketimi olarak algılansa da kişilerin özel hayatında bulunan bilgilerin kaydedilmesi durumu söz konusu. Samsung’un kişisel bilgilerin korunması konusunda ne gibi bir güvenlik önlemi alacağı henüz açıklanmış değil.

Beko Geleceğin Teknoloji Trendlerini Açıkladı haberimizi ilgili bağlantıdan okuyabilirsiniz.

Kategoriler
Mobil

Apple ve Samsung’a rekor ceza!

Apple ve Samsung ‘a ceza geldi. Geçtiğimiz yıl içerisinde Apple kullanıcısı tarafından, telefonların kasıtlı olarak yavaşlatıldığı gerekçesi ile şirkete deva açılmıştı.  Açılan dava sonrası Apple bu sorunu çözeceklerine dair açıklama yapmıştı. Bunun yanında da pil değişikliği hakkında bazı bilgiler yayınlamıştı. Yine benzeri bir haber İtalya’dan geldi. İtalyan Rekaber Kurumu (AGCM) tarafından Apple ve Samsung‘a, telefonları kasıtlı olarak yavaşlattıkları için yaklaşık olarak 5.7 milyon dolar para cezası kesildi. Dünya devi iki şirketin böyle bir durumla karşı karşıya kalması ise oldukça şaşırtıcı. Rekabet kurumu tarafından kesilen cezanın planlı eskitme kapsamında değerlendirildiği belirtildi. Ayrıca Apple’a pil değişimini net olarak açıklayan bir bilgi vermediği için de ek olarak 5 milyon euro ceza kesti. Bununla birlikte İtalya Rekabet Kurulu tarafından Apple’a kesilen cezanın miktari 10 milyon euro oldu.

Samsung Cezaya İtiraz Edecek

Samsung kendisine kesilen cezaya itiraz etmeye hazırlanıyor. Samsung’a kesilen cezanın içeriğinde ise yazılım güncellemesi ile kasıtlı olarak telefon yavaşlatma değerlendirmesi var. Yani Samsung bilerek ve isteyerek gönderdiği güncellemelerle telefonları yavaşlatıyormuş. Ancak şirket tarafından yapılan açıklamada böyle bir durumun söz konusu olmadığı, hayal kırıklığına uğradıkları açıklandı. Şirket tarafından açıklanan bildiri de ise şu ifadelere yer verildi; “Samsung, Galaxy Note 4’ün performansını düşüren hiçbir yazılım güncellemesi yayınlamadı. Aksine, her zaman için müşterilerimizin mümkün olan en iyi deneyime sahip olmalarını sağlayan yazılım güncellemeleri sunduk”

Apple ve Samsung’a kesilen cezaların  şirketleri etkileyip etkilemeyeceği bilinmiyor. Ancak iki şirketin de kasıtlı olarak telefonları yavaşlattığı suçlamasına maruz kalması, şirketlerin pek hoşuna gitmeyecek gibi.

 

 

Kategoriler
Donanım Haberleri

HP parmak izi okuyuculu fare çıkarıyor!

Teknolojinin her geçen gün ilerlemesi, şirketlerin yeni ürün arayışlarına neden oluyor. Teknoloji devlerinden biri olan HP, bilgisayar kullanıcılarını sevindirecek bir haberi duyurdu. HP tarafından geliştirilen parmak izi okuyuculu mouse , kısa bir süre içerisinde satışa çıkacak.

Bugüne kadar sadece dizüstü bilgisayarlarda güvenlik amaçlı parmak izi sensörüne rastlamıştık. Ancak artık sensörlerin kullanım alanları giderek yaygınlaşmaya başladı. Özellikle akıllı telefonların arka ve ön kısımlarında kullanılan sensörler, bilgisayar donanımlarında da kullanılacak.

Şirketin duyurusunu yaptığı HP USB Fingerprint Mouse modeli bilgisayarın yabancı kişiler tarafından korunması amacıyla geliştirilmiş. Ürünün kullanımı ise oldukça basit. Fare üzerinde bulunan alana parmağınızı koyarak tanıma işlemini gerçekleştirebileceksiniz. Özellikle hızlı ve pratik olan bu farenin oldukça ilgi görmesi bekleniyor. Yapılan açıklamaya göre HP AES-256 bit güvenlik şifrelemesi sunacak. Şifreleme sayesinde bilgiler güvenli bir şekilde saklanacak. Tanıtılan yeni ürün kablolu olarak geliştirilmiş. Kablosuz seçeneğinin olup olmadığı hakkında ise bir bilgi yok. Yeni ürünün Aralık ayı içerisinde satışa sunulması bekleniyor. Ürünün fiyatı ise 49 dolar olarak açıklandı.

Türkiye satış fiyatının ise 350 TL civarında olması bekleniyor.  HP’nin geliştirdiği ürüne diğer şirketler nasıl karşılık verecek merak konusu. Belki parmak izi sensörüne sahip bir klavye satışa çıkabilir. Teknolojinin hızlı ilerlemesi farklı alanlarda ilgi çekici ürünlerin kullanıcılara sunulmasına neden oluyor. Böylelikle de hayatımız her geçen gün kolay bir hale geliyor.

Kategoriler
Teknoloji Haberleri

Blockchain Kuluçka Merkezi için çalışmalar başladı !

Türkiye’de Blockchain kuluçka merkezi için çalışmalar başladı. Çalışmaların duyurusu Türkiye Bilişim Vakfı (TBV) Başkanı Faruk Eczacıbaşı ve Bankalararası Kart Merkezi (BKM) Genel Müdürü Soner Canko tarafından yapıldı. Yakın bir süre içinde açılacak olan merkezin detayları haberimizde.

Geçtiğimiz Haziran ayı itibari ile Blockchain Türkiye Platformu (BCTR)  platformu kurulmuştu. Çalışmalar bununla da hız kesmedi. BCTR tarafından kısa bir süre içerisinde kuluçka merkezinin yapılacağı açıklandı. Kuluçka merkezinde ise Blockchain teknolojisi çalışmaları yürütülecek. BKM Genel Müdürü Canko tarafından yapılan açıklamada   “Biz de bu anlamda ‘somut katkı ne yapabiliriz’, ‘bir kuluçka merkezi, bir ortak çalışma alanı yaratabilir miyiz’ diye düşünüyoruz. Tabi ne kadar çok üye bir araya gelirse, ne kadar çok fon toplarsak bunu mümkün kılabileceğiz. Çünkü orada imece usulü çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

Blockchain-turkiye-kulucka-merkezi

Bilindiği gibi Blockchain modeli yaklaşık olarak 10 yıldır hayatımızda bulunuyor. Son 3-4 yıldır ize dünya genelinde hızlı bir ivme yakalamış durumda. Türkiye’de Blockchain’e yapılacak yatırımlar ve çalışmalar ile adından söz ettirebilir. Haziran ayında kurulan BCTR platformunun da herhangi bir kar amacı gütmediği biliniyor. Kurulumu gerçekleştirilen platformun kurum ve insanlar arasında iletişimi sağlaması ve yenilikleri takip etmesi amaçlanmıştı.

BCTR’ye bugüne kadar ise 33 şirketin üye olduğu açıklandı. Kısa bir sürede açılması beklenen Blockchain Kuluçka Merkezi’nin ise yine ilgi görmesi bekleniyor. Özellikle kurumsal şirketlerin bu alana yatırım yapması, firmaların ve ülkenin geleceği açısından oldukça önem kazanmış durumda. Dünya genelinde bu denli bir ivme yakalanması Türkiye’nin bu alana yatırım yapmasını zorunlu bir hale getiriyor.

 

 

Kategoriler
Teknoloji Haberleri

Apple’ı Hackleyen Türk Hacker 175 Bin Dolar İstiyor

Dünyanın en büyük akıllı telefon üreticisi olan Apple‘ı hackleyen Türk hacker , 300 milyon kişinin bilgilerine ulaştığını iddia ediyor. Hazırladığı bir videoyu Youtube’a yükleyen hackerın bazı şartları var. Yaptığı açıklamaya göre Apple’ın iCloud hizmetinde bir açık bulduğunu ve milyonlarca kişinin bilgilerine ulaştığını belirtti. Hacker istediği şartların yerine getirilmemesi durumunda ise bilgileri sızdıracağını ifade etti. Şartlardan birinin de 175 bin dolar civarında Bitcoin veya iTunes hediye kartı olduğu belirtiliyor.

turk-hacker-kerem-albayrak-apple-icloud

Olay geçtiğimiz 2017 yılında yaşanmıştı. Mart ayında gündeme gelen habere göre, Türk hacker Kerem Albayrak Londra’da tutuklanmıştı ve ardından mahkemeye sevk edilmişti. Mahkemeye götürülürken görüntüleri paylaşılan Türk Hacker’ın takım elbise ile duruşmaya katılması dikkat çekti. Mahkeme aldığı kararla Albayrak’ın serbest bırakılmasına karar verdi. Apple ve Albayrak arasında herhangi bir anlaşmanın yapılıp yapılmadığı konusunda bir bilgi bulunmuyor.

Dailymail’in gündeme getirdiği haber  oldukça ilgi çekmiş durumda. Apple ise bu konu hakkında herhangi bir açıklama yapmadı. Kerem Albayrak’ın Turkish Crime Family  hacker grubunun lideri olduğu yönünde bilgiler mevcut.

 

Kategoriler
Yazılım

Google uygulamaları Avrupa’da ücretli olacak

Google geçtiğimiz aylarda Avrupa Komisyonu tarafından haksız rekabet ortamı oluşturduğu gerekçesi ile 5 milyon dolar para cezasına mahkum edilmişti. Buna istinaden olsa gerek ki Google Avrupa’da yeni bir sisteme geçmeyi planlıyor. Artık Google uygulamalarına sahip olan bir akıllı telefonun fiyatı 40$ daha fazla olacak. Ayrıca şirket kullanıcılara sunacağı paketler doğrultusunda seçenek sayısını arttıracak. Müşteriler ise isterlerse Google uygulamalarının yüklü olduğu bir telefonu seçebilecekler. Eğer istemezlerse alternatif uygulamalar kullanıcıların tercihine bırakılacak. Yani aslında Google kendi uygulamalarını artık lisanslı bir hale getirecek. Google Play Hizmetleri‘nden yararlanmanın bir ücreti olacak.

Gündeme düşen haberlere göre Avrupa’nın üç bölgeye ayrıldığı ve ülkelerin sınıflandırıldığı belirtiliyor. İngiltere, İsveç, Almanya, Norveç ve Hollanda’nın en yüksek paketi kullanacağı açıklanmış. Yani bu ülkeler ekstra 40 dolar ödeyecekler. Diğer gruplarda ise ücretlerin daha makul olduğu görülüyor. En düşük paketin fiyatı ise 2,5 dolar civarında. Ayrıca tabletler için standart bir fiyat politikası izlenmiş. Tablet satın alacaklar 20 dolar ücret ödeyecekler.  Yeni ücret politikasının ise 1 Şubat 2019 tarihinden itibaren geçerli olacağı açıklandı. Üreticilerin ise pek fazla bir seçeneği yok gibi. Çünkü üreticiler Google ürünlerini kullanmadan reklamlardan pay alamayacaklar.  Alternatif uygulamaların ise üreticileri ne denli memnun edeceği belirsiz gibi.Google her ne kadar uygulama kullanımı için ücret talep etse de birçok üreticinin ödeme yapacağı düşünülüyor.

Winamp’ın mobil uygulaması çıkıyor! haberimizi ilgili bağlantıdan okuyabilirsiniz.