Kategoriler
Sosyal

Facebook’un eski çalışanı önemli açıklamalarda bulundu

Facebook‘un eski güvenlik uzmanlarından biri olan Alex Stamos sosyal medya platformları hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Stamos’a göre Facebook ve diğer teknoloji şirketlerinin 2016 yılında birtakım hatalar yapıyor. Yaptığı açıklamada sosyal medya şirketlerinin  “kendi ürünlerimizin faydasıyla çok övünüyorlardı” diyerek, araçlarının nasıl kötüye kullanılabileceğini görmek için zorlandıklarını söyledi. Özellikle Facebook’u, şirketin bu konuyu en aza indirmeye çalışmak için çok uzun zaman harcadığını ve “bu tehditlere daha önce cevap vermesi ve açıklamayı daha şeffaf bir şekilde ele alması gerektiğini” söyledi.

Facebook’un Rus siberwarfare’si ile yüz yüze kaldığı sorunlar, ABD İstihbarat topluluğunu da canlandıran konulardı ve ABD hükümetinin daha sonra yardım etmek için fazla bir şey yapmadığını söyledi. Ayrıca, büyük medya kuruluşlarının bildirimleriyle birlikte çevrimiçi dezenformasyon kampanyalarının hedeflerine ulaştığını ve yanlış bilginin yükseltildiğini ve teknoloji şirketlerinin jeopolitik tehditleri anlamak için donanımlı olmadığını söylüyor.

facebook-eski-calisani

Son olarak, ABD’nin bir bütün olarak yapabileceği birkaç şey olduğunu belirtiyor: “Kongre, siyasi reklamların etrafında standartları koordine etmeli” diye yazıyor, mevcut yasaların yıllardır güncel olmadığını ve platform türlerini kapsamadığını söylüyor. “Bölünmüş politik anlatılar ile nüfusun küçük kesimlerini mikro hedeflemeyle” sınırlamak için yeni yasalara ihtiyaç duyulmaktadır. Facebook, Google ve Twitter bu çabaların bir parçası olmalıdır. Hükümet kurumlarının yanında nasıl davranılacağına dair rehberlik ve muhabirler yanlış bilgilendirilmenin daha fazla farkında olsa da, medya kuruluşlarının sızan verileri, en başta sızıntı yapan faillere yardım etmeden, en çok nasıl sızdırdığı gibi bir şeyi nasıl kapsayacaklarını anlamaları gerekmektedir.

Facebook’un nasıl davranacağı önemli olacak.  Mark Zuckerberg , bu haftanın başlarında , şirketin daha çok, kullanıcılara içeriği nasıl ulaştırdığını değiştirmek için daha fazla çaba sarf edeceklerini söyledi. Bu da, insanların ilk etapta yayın yapmalarını engelleyecek umuduyla, sansasyonel içeriği ve yanlış bilgilendirmeyi vurgulamaya çalışacak.

Facebook Lasso uygulamasını kullanıma sundu haberimizi ilgili bağlantıdan okuyabilirsiniz.

Kategoriler
Sosyal

Tumblr uygulaması App Store’dan kaldırıldı

Tumblr uygulaması App Store‘dan kaldırıldı.  Şirket tarafından tarafından yapılan açıklamaya göre iOS uygulamasında yaşanan bir takım sorunları çözmek için çalışmalar devam ediyor. Ancak konu hakkında detaylı bir bilgi söz konusu değil.

The Verge teknoloji sitesinde çıkan habere göre, geçtiğimiz günlerde kullanıcılar tarafından bazı sorunların yaşandığına dair geri dönüşler yapılmıştı. Özellikle iOS uygulamasında kullanıcıların “Güvenli mod” kapalı iken arama yapamadıklarına dair bir sorun tespit edildi. Bazı kullanıcılar uygulamayı kaldırıp yeniden yüklemek için App Store‘a giriş yaptığı, ancak uygulamanın store’da olmadığı ortaya çıktı. Tumblr daha sonra konu hakkında bir açıklama yaparak “iOS üzerinde bir sorun üzerinde çalışılmaktadır” dedi.

tumblr-ios-uygulamasi-indir

The Verge konu hakkında bazı spekülasyonların yaşandığını, uygulamanın neden aktif olmadığının tam olarak bilinmediğini yazdı. Apple tarafından ise herhangi bir açıklama yapılmış değil. Geçtiğimiz yıllarda Apple benzer bir şekilde uygulamaları marketten kaldırmıştı. Yetişkin içerikli bloglara izin veren Tumblr’a bir uyarının yapılmış olabileceği ihtimali söz konusu olabilir. Çünkü geçtiğimiz yıllarda Endonezya Tumblr uygulamasını kısa bir süreliğine engellemişti.

iOS Tumblr uygulamasını indirmek isteyen Apple kullanıcılarının beklemekten başka bir seçeneği şimdilik yok.Uygulamanın App Store’dan neden kaldırıldığı ve ne zaman aktif olacağı henüz belli değil ancak Apple ve Tumblr’dan bir açıklama gelirse size buradan duyuracağız.

 

Kategoriler
Teknoloji Haberleri

2018 model Ford Focus satışa çıktı!

Araba tutkunlarının  satışa sunulmasını merakla beklediği 2018 model Ford Focus  satışa çıktı. Yeni model dizel ve benzinli olmak üzere üç motor seçeneğinden oluşuyor. Peki yeni model hangi özelliklere sahip ve fiyatı ne kadar ? Detaylar haberimizde..

Satışa sunulan yeni Ford Focus modelinde  1.5 litrelik Ti-VCT,  1.0 litrelik EcoBoost benzinli motorlar tercih edilmiş. Dizel tarafında ise 1.5 litre EcoBlue motorun olduğunu söylemek gerek. Benzinli motorların 123 PS güç ve 150 Nm ve 125 PS güç ve 170 Nm torka sahip olduğu görülüyor. Yine benzinli modelde 6 ve 8 ileri otomatik şanzıman seçeneği mevcut. 2018 model Focus modelinde Ford Co-Pilot 360 adında güvenlik donanımı kullanılmış. Ayrıca otomobilin hatchback, sedan ve station wagon olmak üzere üç farklı gövde seçeneği mevcut. Donanım paketlerinden söz edecek olursak, şirket TrendX, Titanium ve ST-Line paketlerini araba tutkunları için hazırlamış. Otomobilin içi hakkında bilgi verecek olursak, kablosuz şarj bölmesi, 8 inç ekran, 10 adet hoparlörden oluşan ses sistemi, aktif park asistanı, açılır tavan gibi özellikler bulunuyor. Yine otomobilde dinamik LED far, çarpışma önleme sistemi, manevra destek gibi sistemler kullanılmış.

2018-model-ford-focus-fotograflari

Yeni Ford Focus modelinde ölçülerde bazı değişimler söz konusu. Şirket tarafından yapılan tanıtımda yer alan bilgilere göre otomobilin aks mesafesi 53 mm ve uzunluğu 109 mm arttırılmış. Sedan modelinde ise omuz mesafesinin 10 mm, diz mesafesinin 15 mm, arka koltuklarda ise diz mesafesinin 70 mm ve omuz mesafesinin 59 mm arttırıldığı belirtilmiş. Otomobilin bagaj kısmında da bazı değişiklikler söz konusu. Bunlardan ilki bagaj hacminin 90 litre arttırılması olmuş. Böylelikle toplamda 511 litre gibi kullanım hacmi söz konusu.

Şirket tarafından yapılan açıklamaya göre Hibrit Focus  modelinin 2021 yılında Türkiye’de satışa sunulacak. 2018 model Ford Focus satış fiyatının 135.000 TL ‘den başladığını söylemek gerek.

2018-ford-focus-satis-fiyati

Ford Otosan F-MAX’e Yılın Kamyonu Ödülü haberimizi ilgili bağlantıdan okuyabilirsiniz.

Kategoriler
Sosyal

Facebook Lasso uygulamasını kullanıma sundu

Facebook yeni uygulaması olan Lasso‘nun duyurusunu yaptı. Böylelikle son dönemlerin en popüler uygulaması olan TikTok‘a rakip gelmiş oldu. Peki Lasso’da ne gibi özellikler bulunuyor ? İşte Lasso uygulaması hakkında ki detaylar..

Dünyanın en büyük sosyal medya platformu olan Facebook tarafından bir yeni uygulama daha kullanıma sunuldu. Dün gece itibari ile duyurulan video ile kısa videolar oluşturabilir ve filtreler ile süsleyebilirsiniz. Aslında TikTok uygulamasının benzeri diyebiliriz. Bildiğiniz gibi TikTok uygulaması ülkemizde de oldukça popüler durumda. Instagram, Facebook, Twitter gibi platformlar da videolara sıkça rastlıyoruz. Yayınlanan yeni uygulama ile kısa videolara müzik ekleyebilirsiniz. Bunun dışında ise çektiğiniz videoları düzenleyebilirsiniz.

Geçtiğimiz günlerde sizlere Facebook veri hırsızlığı ile yeniden gündemde! haberimizi sizlere aktarmıştık. Facebook’a yapılan hacker saldırısı sonucunda milyonlarca kullanıcının bilgileri siber korsanlar tarafından ele geçirilmişti. Peki kaç milyon kullanıcı bu durumdan etkilendi ? Sizin hesabınız bu hesaplar arasında yer alıyor mu ? Detaylar için ilgili haberi okuyabilirsiniz.

Kategoriler
Oyun

PUBG ve PES 2019 oyunlarını ücretsiz indirin!

Microsoft Xbox One kullanıcılarına özel olarak PUBG ve PES 2019 oyunlarını kısa bir süreliğine ücretsiz yaptı. Microsoft tarafından düzenlenecek olan etkinlik öncesinde kullanıcılara 270 TL değerindeki oyunların ücretsiz olduğu açıklandı.

Yaklaşık olarak üç gün  sonra 10-11 Kasım tarihlerinde düzenlenecek olan  X018 etkinliği için şirketin hazırlıkları devam ediyor. Etkinlik öncesinde Xbox One kullanıcılarına jest yapıldı.  Bilindiği üzere PUBG oyununun market satışı 118 TL, PES 2019’un ise 152 TL idi. Toplamda 270 TL tutarında olan bu oyunların çok kısa bir süre için ücretsiz olarak indirilebileceği belirtildi. Ayrıca kullanıcılar oyunu indirdiğinde süresiz yani ömür boyu kullanabilecek.  PUBG ve PES 2019 oyunlarını indirmek isteyen Xbox One  kullanıcıları aşağıda yer alan linklerden indirebilirler.

PUBG Oyununu Ücretsiz olarak İndir

PES 2019 Oyununu Ücretsiz olarak İndir

Ayrıca son gündeme düşen haberlere göre PUBG oyunu Aralık ayında PS4’e gelecekti. Bu haberin ardından oyunun ücretsiz olarak sunulması oldukça ilginç oldu diyebiliriz. Microsoft şirketi tarafından iki oyunun  da ne kadar süre ile ücretsiz olarak indirilebileceği açıklanmadı. 10-11 Kasım tarihlerinde gerçekleşecek olan etkinlikte yeni oyunların tanıtımı yapılacak. Etkinlik boyunca oyunların ücretsiz kalacağını tahmin ediyoruz.

Kategoriler
Teknoloji Haberleri

Hindistan’da iPhone Satışları Düşüşe Geçti

Apple‘ın Hindistan‘da ki iPhone satışları her geçen gün düşüyor. Geçtiğimiz günlerde Apple tarafından mali tablolar ile ilgili bir açıklama yapılmıştı. Açıklamaya göre artık şirket mali tabloda cihazların satış rakamlarının  paylaşılmayacağını belirtti. Ancak buna sebep olan nedenler açıklanmadı. Tahminlere göre ise global anlamda yaşanan daralma Apple’ın satışlarının düşmesine neden oldu.

Hindistan’dan gelen haber ise bu durumu kanıtlar nitelikte. Şirket her ne kadar üçüncü çeyrekte beklediğini alsa da ilerleyen dönemlerde ciddi düşüşlerin yaşanabileceği söyleniyor. Özellikle dördüncü çeyrek bu durumun habercisi olacak gibi. Hindistan’da yapılan analiz sonucuna göre 4 yıl aradan sonra düşüş yaşanacak. Yapılan analize göre ise 800 bin civarında iPhone satışının olacağı belirtildi. Geçen sene ise bu rakamın 1 milyon seviyesinde olduğu açıklandı. Yıl bazlı olarak değerlendirme yapıldığında ise geçen yıl 3 milyon akıllı telefonun satıldığı, 2018 yılında ise bu rakamın 2 milyon seviyesinde kalacağı belirtildi.

Dünyanın en büyük akıllı telefon pazarı olan Hindistan’da Apple satışlarının düşmesi, şirketi nasıl etkileyecek bilinmiyor. Şirketin Çin‘de de benzer sorunları yaşaması üzerine bazı adımlar atılmıştı. iPhone üretim fabrikası kurularak ilk kez iPhone SE modelinin üretimi gerçekleşmişti. Apple’ın Hindistan’da yaşanan  düşüşlere karşı nasıl bir önlem alacağı merak konusu.

Huawei’den iPhone almak için sıraya geçenlere büyük sürpriz haberimizi ilgili bağlantıdan okuyabilirsiniz.

Kategoriler
Yazılım

ULAKBİM Pardus 17.4 sürümünü duyurdu

TÜBİTAK ULAKBİM tarafından  geliştirilen işletim sistemimiz Pardus’un yeni sürümü 17.4 kullanıcılara duyuruldu. Peki yeni sürümde hangi yenilikler var ? Bilindiği gibi Pardus ülkemizi işletim sistemleri alanında temsil ediyor. Linux tabanlı işletim sistemimiz kararlı bir şekilde geliştirilmeye devam ediliyor. ULAKBİM tarafından bugün duyurusu yapılan yeni sürüm birçok yeniliği beraberinde getiriyor. Yapılan açıklamaya göre yeni sürümde 300 ‘den fazla paket yazılım güncellenmiş. Yine Pardus işletim sisteminde kullanıcılar tarafından  en çok tercih edilen Firefox internet tarayıcısı Firefox 60.3.0 sürümüne,  açık kaynaklı e-posta uygulaması olan Thunderbird ise Thunderbird 60.2.1 sürümüne yükseltilmiş. Bunun yanında ise yine Linux kullanıcılarının en çok kullandığı Office yazılımı olan Libreoffice ise Libreoffice 6.1.3 sürümüne güncellenmiş. Kullanıcı deneyimini üst seviyelere taşımak amacıyla 17.4 sürümünde openssh-server paketi kurulu bir şekilde kullanıcılara sunularak  “Ansible” ve “Provisioning” araçların kullanımının önü açılmış. Ayrıca yine Linux tarafından en çok kullanılan yazılım olan media oynatıcısı VLC yeni sürüme güncellenmiş.

Pardus 17.4 Sürümü Kurulumu

Pardus’un yeni sürümünü yüklemek için bilgisayara gelen güncellemeyi yapmanız yeterli olacaktır. Ekstra bir güncelleme yapılmasına gerek yoktur. Pardus 17 sürümünü kullanan kullanıcılar, güncellemeler kısmından yeni sürümü indirebilirler. Peki yeni sürümde kullanıcıları neler bekliyor ?

  • Eski sürümde rastlanan grafik sorunları ortadan kaldırıldı.
  • Sistem performansını etkileyen paketler güncellendi ve optimize edildi.
  • 300 den fazla paket yenilendi ve kararlı hale getirilerek güvenlik açıkları kapatıldı.
  • Firefox, Thunderbird, VLC, Libreoffice gibi programlar yeni sürümlere güncellendi.
  • Açılış ekranı görünümü daha dinamik hale getirildi.

Pardus’un yeni sürümünü yüklemek isteyen kullanıcılar sisteme gönderilen güncellemeyi yükleyebilirler. ULAKBİM tarafından geliştirilen Pardus işletim sistemine Teknoloji Haberim ekibi olarak haber desteği sağlamaya devam ediyoruz. Ayrıca ULAVBİM tarafından açıklanan Pardus sürümlerine destek takvimini aşağıda inceleyebilirsiniz.

pardus-surum-yonetimi-takvimi
Kategoriler
Teknoloji Haberleri

Spotify abone sayısı giderek artıyor

Dünyanın en büyük çevrim içi müzik dinleme uygulamalarından biri olan Spotify‘ın abone sayısı giderek artıyor. En yakın takipçisi Apple ile büyük bir rekabet içinde olan şirket zararını azaltarak yoluna devam ediyor. Açıklanan rakamlara göre abone  sayısında büyük bir değişim olmazken, istikrarlı büyüme sürüyor.Müzik sektörüne girdiği günden itibaren büyük beğeni toplayan Spotify, bildiğiniz gibi Apple ile büyük bir rekabet içerisinde. Hal böyle olunca sektörde abone sayısını korumak ve arttırmak oldukça zor. Ancak buna rağmen şirket sektörün lideri durumunda. Yılın üçüncü çeyreğinde açıklanan rakamlara bakıldığında yatırımcıların yüzü gülüyor.

Spotify-istatistikleri-2018

Şirket tarafından yapılan açıklamalara göre toplam abone sayısı 87 milyon oldu. Çeyrek bazlı inceleme yapıldığında ise %5 civarında bir büyüme olduğu görülüyor. Yıl bazlı olarak değerlendirildiğinde ise %40 oranında bir artış var. Abone ve aktif kullanıcıların toplam sayısı ise %28 artış gösterdi. Böylelikle toplam kullanıcı sayısı 191 milyon oldu.Yine şirket tarafından elde edilen gelir rakamları paylaşıldı. Buna göre elde edilen gelirin 1.54 milyar dolar olduğu belirtildi. Bu rakam %31 artış olduğunu gösteriyor. Reklamlardan elde ettikleri gelir ise 180 milyon dolara yükseldi. Abone bazlı elde edilen gelirin ise 1.38 milyar dolar olduğu açıklandı. Ancak tüm bu rakamlara rağmen faaliyet zararının 6.8 milyon dolar olduğu belirtildi.

Firma yılın son çeyreğinde yükseliş beklediklerini, aktif kullanıcı sayısının artacağını, abone sayısının ise 95 milyon dolaylarında olabileceğini açıkladı. Toplam gelirin ise 1.76 milyar civarında olması beklentiler arasında.

Spotify, sanatın efsane ismi David Bowie’nin “en”lerini açıkladı haberimizi ilgili bağlantıdan okuyabilirsiniz.

Kategoriler
Teknoloji Haberleri

Fatih sondaj gemisi Akdeniz’de çalışmalara başladı

Türkiye’nin ilk sondaj gemisi olan Fatih, petrol arama çalışmalarına başladı. İlk faaliyetini Akdeniz‘de gerçekleştiren sondaj gemisi, Antalya açıklarında petrol ve doğalgaz arama görevini üstleniyor. Fatih gemisinin ilk görevi ise Alanya-1 adı verilen kuyuda arama tarama faaliyeti olarak açıklandı. Burada sürecek olan sondaj çalışmalarının 140 günde tamamlanması hedefleniyor. Bilindiği üzere Akdeniz Antalya açıklarında deniz suyu derinliği yaklaşık olarak 2540 metre civarında.  Fatih gemisi ise 5500 metre derinlikte petrol ve doğalgaz arayacak.  Çalışmalar devam ederken geminin güvenliğini ise Türk savaş gemileri sağlayacak.

fatih-sondaj-gemisi-ozellikleri

Fatih Sondaj Gemisinin Özellikleri Nelerdir ?

Türkiye’nin ilk sondaj gemisi olma özelliğine sahip olan gemi, 6. nesil üst düzey teknolojiye sahip durumda. Aktif konumlandırma sistemi özelliği sayesinde yaklaşık 6 metre yükseklikteki dalga boyunda sabit kalabiliyor. Bu da geminin olumsuz koşullarda görevini aktif olarak yerine getirmesine imkan sağlıyor. Gemide eş zamanlı olarak 2 sondaj işlemi gerçekleştirilebiliyor.  Ayrıca yine gemide iki adet robotik denizaltı aracı bulunuyor. Bu araçlar ile deniz tabanı anlık olarak izlenebiliyor. Yine gemide 2 helikopter ve 3 destek gemisinin yanında, 210 personel bulunuyor.  Bu özellikleri sayesinde sınıfında dünyanın en iyi 5 gemisi içerisinde bulunuyor.

Geminin faaliyetlere başlaması ile ilgili olarak Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez açıklamalarda bulundu. Fatih Dönmez, “Önce Barbaros Hayreddin Paşa, ardından Oruç Reis ve Fatih ile arama ve sondaj çalışmalarındaki dışa bağımlılığımıza büyük ölçüde son verdik. Sonrasında, yerli ve yabancı mühendislerimizin ortak çalışmasıyla, gemilerimizi teknolojinin en gelişmiş cihazları ile donatarak tüm bu hazırlık sürecini tamamladık. Barbaros Hayreddin Paşa ve Oruç Reis Gemilerimiz sadece Akdeniz’de değil, Karadeniz’de de durmaksızın çalışıyor. Bugün Fatih gemimizin katılımıyla bu çalışmalar daha da derinleşerek hız kazanacak. İkinci sondaj gemimizi de portfoyümüze katıp, denizlerdeki ağırlığımızı daha da artıracağız. İnşallah yakın zamanda Mersin’de bir sığ deniz sondaj çalışmasına da başlayacağız” ifadelerini kullandı.