Kategoriler
Yazılım

ULAKBİM Pardus 17.4 sürümünü duyurdu

TÜBİTAK ULAKBİM tarafından  geliştirilen işletim sistemimiz Pardus’un yeni sürümü 17.4 kullanıcılara duyuruldu. Peki yeni sürümde hangi yenilikler var ? Bilindiği gibi Pardus ülkemizi işletim sistemleri alanında temsil ediyor. Linux tabanlı işletim sistemimiz kararlı bir şekilde geliştirilmeye devam ediliyor. ULAKBİM tarafından bugün duyurusu yapılan yeni sürüm birçok yeniliği beraberinde getiriyor. Yapılan açıklamaya göre yeni sürümde 300 ‘den fazla paket yazılım güncellenmiş. Yine Pardus işletim sisteminde kullanıcılar tarafından  en çok tercih edilen Firefox internet tarayıcısı Firefox 60.3.0 sürümüne,  açık kaynaklı e-posta uygulaması olan Thunderbird ise Thunderbird 60.2.1 sürümüne yükseltilmiş. Bunun yanında ise yine Linux kullanıcılarının en çok kullandığı Office yazılımı olan Libreoffice ise Libreoffice 6.1.3 sürümüne güncellenmiş. Kullanıcı deneyimini üst seviyelere taşımak amacıyla 17.4 sürümünde openssh-server paketi kurulu bir şekilde kullanıcılara sunularak  “Ansible” ve “Provisioning” araçların kullanımının önü açılmış. Ayrıca yine Linux tarafından en çok kullanılan yazılım olan media oynatıcısı VLC yeni sürüme güncellenmiş.

Pardus 17.4 Sürümü Kurulumu

Pardus’un yeni sürümünü yüklemek için bilgisayara gelen güncellemeyi yapmanız yeterli olacaktır. Ekstra bir güncelleme yapılmasına gerek yoktur. Pardus 17 sürümünü kullanan kullanıcılar, güncellemeler kısmından yeni sürümü indirebilirler. Peki yeni sürümde kullanıcıları neler bekliyor ?

  • Eski sürümde rastlanan grafik sorunları ortadan kaldırıldı.
  • Sistem performansını etkileyen paketler güncellendi ve optimize edildi.
  • 300 den fazla paket yenilendi ve kararlı hale getirilerek güvenlik açıkları kapatıldı.
  • Firefox, Thunderbird, VLC, Libreoffice gibi programlar yeni sürümlere güncellendi.
  • Açılış ekranı görünümü daha dinamik hale getirildi.

Pardus’un yeni sürümünü yüklemek isteyen kullanıcılar sisteme gönderilen güncellemeyi yükleyebilirler. ULAKBİM tarafından geliştirilen Pardus işletim sistemine Teknoloji Haberim ekibi olarak haber desteği sağlamaya devam ediyoruz. Ayrıca ULAVBİM tarafından açıklanan Pardus sürümlerine destek takvimini aşağıda inceleyebilirsiniz.

pardus-surum-yonetimi-takvimi

“ULAKBİM Pardus 17.4 sürümünü duyurdu” için 2 yanıt

Pardus 17.4 sürümü ön açılış ekranı güzel olmuş gerçekten. Ayrıca performansın da arttığını söylemek isterim. Umarız Pardus hızla gelişir ve dünya çapında ünlenir.

Pardus 17.4 sürümünü indirdim. Güncellemeler yaramış diyebilirim. İnşallah daha çok ileriye gider.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir