Kategoriler
Teknoloji Haberleri

Türkiye McKinsey Danışmanlık şirketi ile anlaştı

Türkiye ekonomi alanında danışmanlık alacağı şirketi belirledi. Berat Albayrak tarafından Yeni Ekonomi Programı (YEP) kapsamı doğrultusunda alının karar açıklandı. Türkiye’nin ekonomi alanında anlaştığı danışmanlık şirketinin ABD’li McKinsey olduğu belirtildi.

Bildiğiniz gibi geçtiğimiz günlerde Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından Yeni Ekonomi Programı hazırlanmıştı. Programda üç ana başlığa vurgu yapıldı. Bunlar disiplin,dönüşüm ve dengeleme olarak açıklandı. Yeni programın duyurusu ise Berat Albayrak tarafından yapıldı. Albayrak tarafından yapılan açıklamada “Yeni program bünyesinde kurulan Maliyet ve Dönüşüm Ofisi için uluslararası yönetim şirketi McKinsey ile çalışmaya karar verdik. 16 bakanlıktan temsilcilerin bulunduğu bu ofis, tüm hedeflerimizi ve sonuçlarımızı her çeyrekte kontrol edecek” ifadeleri yer aldı.

turkiye-McKinsey-danismanlik-anlasmasi-berat-albayrak

McKinsey şirketi hakkında bilgi verecek olursak, şirket işletme ve kamu kuruluşlarına global ölçekte hizmet vermektedir. Şirket bünyesinde yaklaşık 10 bin danışman ve 2 bine yakın araştırma görevlisinin olduğu belirtilmektedir. Ayrıca yine şirketin 60’tan fazla ülkede ofisinin bulunduğunu söylemek gerek. Müşteri dağılımını incelediğimizde ise müşterilerin 40’ı Avrupa’da, yüzde 35’i ABD’de, yüzde 16’sı da Asya Pasifikte yer almaktadır. Şirket uzun süreli önerilerde bulunarak müşterilerini yönlendiriyor.

 

Kategoriler
Sosyal

Facebook Messenger Yenilendi

Facebook, mesajlaşma uygulaması Messenger‘da yeniliğe gitti. Geçtiğimiz aylarda gerçekleşen F8 konferansında Facebook Messenger ‘ın yenileneceğine dair açıklamalar yapılmıştı. Son zamanlarda kullanıcılar tarafından sıkça eleştiriye maruz kalan uygulama, daha basit bir tasarım ile yenilendi. Yeni tasarım güncelleme ile duyuruldu ve kullanıma açıldı. Özellikle son zamanlarda birçok kullanıcı Facebook’un daha hafif olan Lite sürümlerini tercih etmeye başlamıştı. Bu durum şirketin zorunlu olarak yeniliğe gitmesine neden oldu.

Uygulama bugün itibari ile kullanıma sunuldu. Son Messenger güncellemesi ise yaklaşık olarak 5 ay önce yapılmıştı. Kullanıcıların yeni uygulamayı indirmesi gerekmiyor. Şirket, bir sunucu üzerinden yeni tasarımı aktif hale getirdi. Yani eğer telefonunuzda uygulama mevcut ise, uygulamayı açtığınızda otomatik olarak yenilenmiş olacak. Ancak yapılan açıklamaya göre yeni tasarımın herkese ulaşması yaklaşık 10 günü bulabilir. Tasarımın sloganı ise ” Temiz ve Hızlı” olarak duyuruldu.

Yeni tasarımda hangi yenilikler var ?

Sunulan  güncelleme ile yeni tasarımda uygulamanın alt kısmında üç farklı sekme bulunuyor. İlk sekmede kullanıcılar sohbet kayıtlarını, ikinci sekmede arkadaş listesini, üçüncü sekmede ise profil bölümü olacak. Uygulamanın  sağ üst kısmında ise kamera ve görüntülü sohbet seçenekleri yer alacak.

facebook-messenger-yeni-tasarimi

 

Kategoriler
Donanım Haberleri

Windows 10 klavye kısayolları nelerdir ?

Windows 10 klavye kısayolları  yazımıza hoş geldiniz. Windows 10 günümüzde en çok kullanılan işletim sistemi olarak bilinmektedir. Kullanıcılara sunmuş olduğunu farklı özellikler sayesinde bugüne kadar popülerliğini hiç kaybetmemiştir. Windows işletim sistemi üzerinde kısayollar bulunmaktadır. Bu yazımızda kısayolların nasıl kullanıldığı hakkında sizlere bilgi vereceğiz.

Bilindiğiniz gibi Microsoft şirketi Windows işletim sistemi üzerinde geliştirme çalışmalarına devam ediyor. Windows XP ile zirveye çıkan Microsoft, Windows Vista ve Windows 8 konusunda hayal kırıklığı yaratmıştı. Kullanıcılar tarafından eleştiri alan şirket, yeni geliştirmeler yaparak eleştirileri en aza indirmeye çalışmıştı. Windows 7 işletim sistemi ise kullanıcılar tarafından oldukça beğenilmişti. Windows 10 işletim sistemi ile birlikte normal Windows komutlarında da bazı yeniliklere gidildi.

Windows 10 Klavye Kısayolları

Windows 10 kullanıcıları, aşağıda listelemiş olduğumuz kısayolları kullanabilirler. Kısayollar,  bilgisayar üzerinde işini hızlı bir şekilde tamamlamayı seven kişiler tarafından  sıkça kullanılmaktadır.

-Windows + A: Hızlı işlem merkezini açmaktadır

-Windows + C: Türkiye’yi ve Türkçe’yi desteklemeyen Cortana’yı açar.

-Windows + I: Bu kısayol ile Windows ayarlarını açabilirsiniz.

-Windows + CTRL + D: Yeni bir sanal masaüstü oluşturabilirsiniz.

-Windows + Tab: Görev görünümünü açmaktadır.

-Windows + CTRL + F4: Bulunduğunuz masaüstünü kapatma işlevi görür.

-Windows + CTRL + sol ya da sağ ok: Bu kısayol ise sanal masaüstleri aralarında geçiş yapar.

Standart Windows Kısayolları

Aşağıda yer alan kodlar tüm Windows işletim sistemlerinde kullanılabilir.

-Windows tuşu: Başlat menüsü açar.

-Windows + sağ ya da sol ok: Bulunan pencereyi sağa ya da sola sabitlemektedir.

-Windows + E: Dosya gezginine bu kısayol ile ulaşabilirsiniz.

-Windows + L: Kolay yoldan masaüstü kilitleme işlemi yapabilirsiniz. Bu tuş ile şifre girme ekranı aktif hale gelecektir.

Bir önceki yazımız da sizlere Whatsapp hesabı nasıl silinir ? konusu hakkında bilgi vermiştik. İlgili bağlantıdan hazırlamış olduğumuz anlatımı okuyabilirsiniz.

Kategoriler
Nasıl yapılır

Whatsapp hesabı nasıl silinir ?

Günümüzün en popüler mesajlaşma uygulaması olan Whatsapp hesabı nasıl silinir bu yazımız da ele alacağız. Çıktığı günden itibaren 1 milyardan fazla indirilen, 70 milyondan fazla Google Play Store’da yorum yapılan uygulama, hemen hemen bütün akıllı telefon kullanıcıları tarafından en az bir kere indirilmiş ya da kullanılmıştır. Whatsapp uygulaması, en iyi sohbet uygulamalarında 1.sırada bulunmaktadır. Ancak uygulamadan memnun olmayanlar Whatsapp hesabı silme hakkında araştırmalar yapmaktadır.

Popüler mesajlaşma uygulaması ilk olarak 2009 yılında kullanıma sunulmuştur. Herkesin ilgisini çeken ve oldukça popüler hale gelen uygulama, Facebook tarafından rekor bir ücretle satın alınmıştır. Facebook, uygulama üzerinde geliştirme yaparak belli başlı yenilikler getirmiştir. Son zamanlar da uygulamanın ilk sürümlerinin daha iyi olduğunu iddia eden kullanıcılar  ‘Whatsapp hesabı nasıl silinir?’ arayışına girmişlerdir.

Whatsapp hesabı nasıl silinir ?

Akıllı telefonunda  Whatsapp uygulamasında bulunan hesabınızı kalıcı olarak kaldırmak istiyorsanız bazı noktalara dikkat etmelisiniz. Dikkat etmeniz gereken noktaları sizler için aşağıda sıraladık.

Hesabınızı sildiğiniz takdirde;

  • Üyesi olduğunuzWhatsapp gruplarından çıkış yapılır ve gruplardan silinirsiniz.
  • Hesap bilgileriniz ve profil fotoğrafınız kalıcı olarak silinir.
  • Numaranıza ve telefonunuza kayıtlı olan mesajlar ve sohbetler silinir.
  • Uygulamadaki hesabınızı sildiğinizde arkadaşlarınızın Whatsapp kişi listesinden de silinmiş olursunuz.
  • Whatsapp ve Google Drive yedekleriniz kalıcı olarak silinir.
  • Hesap silindikten sonra geri getirilmesi mümkün değildir.

gibi seçeneklerin gerçekleşeceğini bilmeniz gerekmektedir. Eğer tüm bunları göze alıyorsanız silme işlemi nasıl yapılır inceleyelim.

whatsapp hesabı silme işlemi

Yukarıda anlatmış olduğumuz detaylara dikkatli okuduktan sonra hesap silme işlemine başlayabilirsiniz. Whatsapp üzerinde bulunan verileri kaybetmemek istiyorsanız,  resimleri, videoları ve dosyaları farklı bir klasöre yedekleyebilirsiniz.

Adım Adım Whatsapp Hesabı Silme

  • İlk olarak Whatsapp uygulamasına giriş yapın.
  • Önce ayarlar, daha sonra da Hesap bölümüne tıklayın.
  • Karşınıza çıkacak ekran üzerinden ‘Hesabımı Sil’ seçeneğine girin.
  • Daha sonra Whatsapp uygulaması sizden telefon numaranızı girmenizi isteyecektir. Whatsapp hesabınızın tanımlı olduğu telefon numaranızı girin.
  • Son olarak karşınıza ‘Gidişiniz Bizi Üzüyor’ ekranı gelecek. Bu kısımda hesabınızı kapatma nedeninizi yazabilirsiniz. Bu aşamadan sonra ileri dediğinizde hesabınız kalıcı olarak silinmektedir. Hesap silme işlemini tamamladıktan sonra Whatsapp uygulamasını cihazınızdan kaldırabilir, isterseniz yeni bir telefon numarası tanımlayabilirsiniz.
  • Eğer yeni bir numara aldıysanız, sohbetlerden ve gruplardan çıkmak zorunda değilsiniz. Whatsapp’ın ‘Numara Değiştirme’ özelliğini kullanarak uygulamaya yeni numaranızı tanımlayabilirsiniz. Hattınıza gelecek SMS doğrulamasını da gerçekleştirdikten sonra yeni numaranızı kullanmaya başlayabilirsiniz. Bu işlemden sohbetleriniz, grup kayıtlarınız, yedekleriniz ve dosyalarınız etkilenmeyecektir.

Yukarıda sizler için uygulama üzerinden hesabın nasıl silineceği hakkında detaylı bilgiler verdik. Whatsapp hesabını internetten silmek isteyen kişilere önerimiz, uygulama üzerinden bu işlemi gerçekleştirsinler.

Instagram Repost uygulaması çıkaracak haberimizi ilgili bağlantıdan okuyabilirsiniz.

Kategoriler
Teknoloji Haberleri

2019 Volvo V60 Cross Country Tanıtımı Yapıldı

Otomobil tutkunları tarafından merakla beklenen  2019 Volvo V60 Cross Country ‘nin tanıtımı yapıldı. Dünyaca ünlü otomobil üreticisi, kullandığı teknoloji ile birlikte dikkatleri üzerine çekecek gibi görünüyor. Yeni model kullanıcılara neler sunuyor birlikte inceleyelim.

2019 Volvo V60 Cross Country Özellikleri

Volvo tarafından 2018 yılının başlarında orta kesime hitap eden V60 modelinin tanıtımı yapılmıştı. Ancak herkes yeni çıkması beklenen Cross Country modelini merak ediyordu. Bugün itibari ile otomobil üreticisi yeni modelin teknik özellikleri ve görsellerini medya ile paylaştı. Dört çeker olarak üretilen otomobil, zorlu koşullar için tasarlanmış. Modelin,  V90 Cross Country modelinden daha geniş olduğu söylenebilir. V60 modeli ile karşılaştırdığımızda ise koltukların yaklaşık olarak 3 inç daha büyük olduğu göze çarpıyor. Otomobilde 2 litre dört silindir turbo şarj sistemi mevcut.

Otomobilde kullanılan sürüş modları da dikkat çekiyor. Off-road sürüş modu ve tepe iniş kontrolü  gibi seçenekler kullanıcılara sunulmuş. Kullanıcılar engebeli arazi şartlarında sürüş imkanına sahip olacaklar. Yeni modelin alt kenarları ise plastik kaplamadan yapılmış. İç mekanda ise Apple CarPlay ve Android Auto  desteği mevcut. Ayrıca aktif güvenlik sistemi ile kullanıcıların güvenli sürüş gerçekleştirmesi amaçlanmış.

Aracın fiyatı hakkında ise net bir bilgi yok. Ancak 2018 modelinin 41.850 Dolar’dan satışa çıktığını belirtelim. Yeni modelin de hemen hemen bu fiyatlardan satışa çıkabileceği düşünülüyor.

2019 Volvo V60 Cross Country Fotoğrafları

 

Kategoriler
Teknoloji Haberleri

Fiziksel engelli insanlar tarafından kontrol edilen robotlar

Teknolojinin her geçen gün geliştiği dünyamızda adından sıkça bahsedilen robotlar bu sefer robot kullanımının artması sonucunda işsizliğin artacağı yönündeki öngörüleri ve raporları haksız çıkardı. Japonya’nın başkenti Tokyo’daki bir kafede robotlar çalışıyor gibi dursa da aslında onları kontrol eden birileri var. Japonya, mümkün olduğunca hayatın birçok alanında robotları kullanarak sosyal izolasyon ile mücadele etmek için çalışıyor. ’

’Vücutlarını hareket ettiremeyen kişilerin de çalışabileceği bir dünya yaratmak istiyorum’’ diyerek bu robotları tasarlayan firma sayesinde 1.2 metre boyunda ve 20 kg olan bu robotları evlerinde çeşitli nedenlerden dolayı fiziksel olarak çalışamayacak konumdaki insanlar tarafından kontrol ediyor. Öncelikli hedeflerinin ALS hastaları olduğunu belirten firma göz izleme teknolojisi ile hastaların göz hareketleri ve mimikleri ile  kontrol edebileceklerini belirtti. Bu sistem sayesinde birçok kişinin istihdam edilmesi sağlanıyor. Robotları kontrol eden kişiler kamera ve mikrofon sayesinde müşteriler ile diyaloğa geçebiliyorlar. Robotlar Japon şirketler tarafından ilgi gördü ve birçok şirket tarafından daha şimdiden satın alındı.

Aynı firmanın ürettiği diğer robotlar ise daha çok telekomünikasyon alanında kullanılıyor.21.5 santimetre boyunda ve 600 gram olan robotlar 100’e yakın şirkette bulunuyor. Hastalık veya çeşitli sebeplerde işe gelemeyen çalışanları temsil ediyorlar ve onların görevlerini üstleniyorlar.

Robotların günlük hayata dahil olduğu diğer bir alan ise yaşlı bakımı. Hareket etmekte güçlük çeken yaşlı hastaların hareket etmesine yardımcı olan robotlar birçok bakım kurumlarında kullanılmakta. Japonya Ekonomi, Ticaret ve Sanayi Bakanlığı’nın öngörülerine göre robotik hizmet sektörü 2035 yılına kadar yılda 4 milyar dolara ulaşacak

Kategoriler
Mobil

OnePlus 6T ne zaman tanıtılacak ?

Akıllı telefon kullanıcıları tarafından OnePlus 6T ‘nin ne zaman tanıtılacağı soruları sıkça geliyordu. Medyaya düşen bir görsel sonrası tanıtım günü belli oldu diyebiliriz. Gizmochina tarafından yapılan habere göre lansman etkinliği için hazırlanan davetiye internete düştü. Davetiye de yer alan bilgilere göre ise telefon 17 Ekim tarihinde özel bir etkinlik ile tanıtılacak. Ancak halen OnePlus tarafından bir duyuru yapılmış değil. Görselde yer alan bir diğer bilgi ise lansmanın Hindistan’da yapılacak olması. Telefon lansman tarihi ve yerinin ortaya çıkması ile birlikte OnePlus kullanıcıları tarafından yeni amiral gemisi telefon oldukça merak ediliyor. Geçtiğimiz haftalarda ise telefona ait bir ekran görüntüsü medyaya düşmüştü. Görsel de telefonun Ekim ayında tanıtılabileceğine dair ibareler bulunuyordu.

OnePlus 6T Özellikleri Nasıl Olacak ?

Çin’li akıllı telefon üreticisi yeni amiral gemisi hakkında bilgilendirme yapmadı. Ancak geçtiğimiz hafta CNET platformunda yaptıkları açıklamada cihazda ekrana gömülü bir parmak okuyucunun olacağı belirtilmişti. Yine medyaya düşen haberleri incelediğimizde telefon olması beklenen özellikler şu şekilde;

  • 6.4 inç AMOLED ekran
  • Parmak izi sensörü
  • Qualcomm Snapdragon 845 yonga seti
  • Kamera: 20MP+12MP+TOF
  • Ön Kamera: 25MP
  • Depolama: 64 GB/128 GB/256 GB
  • Ram: 6 GB/8 GB
  • Android Sürümü: Android 9.0 Pie tabanlı Oxygen OS

OnePlus 6T’nin özellikleri medya da yer alan bilgilere göre bu şekilde olacak. 17 Ekim’de tanıtılması beklenen telefon hakkında yeni bir gelişme olduğunda sizleri bilgilendireceğiz.

Huawei’nin yeni akıllı telefonu 5G desteği sunacak haberimizi ilgili bağlantıdan okuyabilirsiniz.

Kategoriler
Teknoloji Haberleri

Arçelik yeniden Dow Jones Sürdürülebilirlik Endeksi’nde

Arçelik, dünyanın en prestijli olarak bilinen  Dow Jones Sürdürülebilirlik Endeksi (DJSI) listesine giren tek Türk şirket olma gururunu bir kez daha yaşadı. Dünya genelindeki şirketleri inceleyen platform, yapılan çalışmaları değerlendirerek her yıl listesini güncelliyor. Birçok konu başlığı altında ele alınan şirketler, yönetim, finansman faaliyetleri, etik konular, değer zincirindeki çevresel ve sosyal performans, risk yönetimi, iklim değişikliği önlemleri, şeffaflık, tedarik zinciri ile insan ve çalışan hakları gibi konularda değerlendirmeye tabi tutuluyor. DJSI listesine alanında lider şirketlerin girebildiğini söylemek gerek. DJSI tarafından her yıl farklı metodlar uygulanarak, yeniden düzenlenen kriterler doğrultusunda kurumsal sürdürülebilirlik test ediliyor. Dow Jones Sürdürülebilirlik Endeksi çalışmalarında bu yıl 1000’e yakın şirketin değerlendirildiği belirtildi.

Arçelik CEO’su Hakan Bulgurlu tarafından yapılan açıklamada  “Arçelik olarak küresel bir şirket olmanın sorumluluğuyla sürdürülebilir bir dünya için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu yıl 10’uncusunu yayımladığımız Sürdürülebilirlik Raporumuzda da belirttiğimiz gibi hem gelecek nesiller hem de rekabet gücümüzü korumak için kaynakların verimli kullanımına ve döngüsel ekonomiye odaklanıyor, sera gazı salımlarımızı en düşük seviyeye indiriyoruz.” dedi.

Arçelik, açıklanan Sürdürülebilirlik Raporu sonrasında, Amerikan İletişimciler Derneği (LACP- League of American Communications Professionals) tarafından, Golden Awards-Altın Ödül’e layık görüldü. Şirket böylelikle Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri doğrultusunda yenilenen hedeflerine yeni başarılarını eklemiş oldu. Ayrıca rapor da yer alan bilgilere göre şirket, iklim değişikliği ile mücadele kapsamında  CDP’nin (Carbon Disclosure Project) İklim ve Su Programlarında Global A Listesi’nde yer almayı başardı ve dünyada ilk 25 şirket arasında girdi.

Arçelik’in dünyanın saygın kuruluşları tarafından en başarılı şirketler arasında gösterilmesi, Türkiye’nin en haklı gururlarından biri olsa gerek. Teknoloji alanında üretim yapan şirketlerin çalışmalarını bu doğrultuda sürdürmesi başarının yakalanması için oldukça önemli. Teknoloji haberim ekibi olarak Arçelik’i elde ettiği başarılarından dolayı kutluyoruz.

 

Kategoriler
Yazılım

USB ile bilgisayarlara bulaşan virüs sayısında artış var

Teknoloji alanında yaşanan gelişmeler, kötü niyetli olarak geliştirilen yazılımların da artmasına neden oluyor. Son dönemler de USB bellekler aracılığı ile bilgisayarlara bulaşan virüslerin oranında artış gözlemleniyor. Dünyanın önde gelen antivirüs yazılım şirketlerinden biri olan Kaspersky, kullanıcıları tehdit eden yazılımlar karşısında dikkatli olması yönünde uyarıyor. Her geçen yıl zararlı yazılımlar ile yapılan saldırıların arttığı yönünde veriler var.

Yaklaşık 20 yıldır kullanılmalarına ve güvenlik konusunda kötü bir şöhrete sahip olmalarına rağmen USB cihazları, popüler iş gereçleri ve fuar hediyeleri olmaya devam ediyor. USB cihazları bu sayede siber suçluların hedefinde olmaya devam ediyor ve son birkaç yılda dikkate değer ölçüde istikrarlı olmayı başaran bazı tehditleri yaymak için kullanılıyor. Çıkarılabilir medya cihazlarını hedef alan tehditler arasından Kaspersky Security Network (KSN) tarafından tespit edilen ilk 10 tehditte birinci sıra 2015’ten beri Windows LNK adlı zararlı yazılımın elinde. Tehditler arasında, 2010 yılından kalan eski ‘Stuxnet açığı’, CVE-2010-2568 ve giderek artan sayıda kripto madenci yer alıyor.

KSN verilerine göre sürücü kök dizinlerinde en sık tespit edilen kripto madencilerden biri, 2014’ten beri bilinen rojan.Win32.Miner.ays/ Trojan.Win64.Miner.all. Bu Truva atı, madencilik uygulamasını bilgisayara atıp kuruyor ve ardından yazılımı gizlice çalıştırıp, saldırganın kontrolü altındaki harici bir sunucuya sonuçları göndermek için gerekli dosyaları indiriyor. Kaspersky Lab’ın elde ettiği veriler, 2018’de tespit edilen bazı saldırıların yıllar öncesine dayandığını gösteriyor. Bu da, uzun süre sistemde kalan bu yazılımların hedef cihazın işlem gücüne önemli ölçüde olumsuz etki etmiş olabileceğini gösteriyor.

Madencinin 64-bit sürümü yaklaşık altı yıldır sürekli artan sayılarda tespit ediliyor. 2016’dan 2017’ye %18,42 artan sayının 2017-2018 arasında %16,42 oranında artış göstermesi bekleniyor.Bu sonuçlar, çıkarılabilir medya cihazları ile yayılma yönteminin bu tehdit için çok iyi işlediğini gösteriyor.

USB cihazlarının iş için daha yaygın kullanıldığı gelişmekte olan pazarlar, çıkarılabilir medya cihazları ile yayılan zararlı yazılımlara en açık olan yerler. Bu durumdan en çok etkilenen bölgelerin başında Asya, Afrika ve Güney Amerika bulunuyor. Ancak, Avrupa ve Kuzey Amerika’da da bazı izole saldırılar tespit edildi.

USB cihazları 2018’de ayırca, 21 Ağustos 2018’de raporlanan ve en az 2013’ten beri Meksika’da tüketicileri ve kurumları etkileyen, bankacılık hedefli Dark Tequila adlı gelişmiş zararlı yazılımı yaymak için de kullanıldı. Ayrıca, KSN verilerine göre 2018’in ilk yarısında endüstriyel kontrol sistemlerini hedef alan saldırıların %8’i çıkarılabilir medya cihazları üzerinden gerçekleştirildi.

Kaspersky Lab Zararlı Yazılımla Mücadele Araştırmacısı Denis Parinov, “Barındırdıkları güvenlik zayıflıklarının daha fazla farkında olunması ve bir iş aracı olarak daha az kullanılmaları nedeniyle USB cihazları, zararlı yazılım yaymak için eskisine göre daha az etkili olabiliyor. Ancak, yaptığımız araştırma bunların halen göz ardı edilmemesi gereken önemli riskler taşıdığını gösteriyor. Bu cihazlar saldırganların işine yarıyor çünkü açıklarından faydalanmaya devam ediyorlar ve bazı saldırılar yıllar boyu tespit edilmiyor. Neyse ki kullanıcıların ve işletmelerin kendilerini korumaları için atabilecekleri bazı çok basit adımlar var” dedi.

USB cihazları birçok avantaj sunuyor. Küçük ve kullanışlı olmalarının yanı sıra marka için harika birer malzeme olabiliyorlar. Ancak cihazların kendisi, içlerinde saklanan veri ve bağlandıkları bilgisayarların tümü korunmadığı takdirde siber tehditlere de davetiye çıkarıyorlar.

Kaspersky Lab, USB cihazlarını ve diğer çıkarılabilir medya cihazlarını güvenli bir şekilde kullanmak için şunları uygulamanızı tavsiye ediyor:

Bilgisayarınıza bağladığınız cihazlara ve bunların nereden geldiğine dikkat edin.
Güvenilir markaların şifreli USB cihazlarına yatırım yapın. Böylece cihazı kaybetseniz bile verilerinizin güvende olacağını bilirsiniz.

USB’lerde saklanan tüm verilerin de şifreli olmasına özen gösterin.
Çıkarılabilen medya cihazlarını ağa bağlanmadan önce kontrol bir güvenlik çözümü kullanın. En güvenilir markaların cihazları bile tedarik zincirinden geçerken ele geçirilebilir.
Şirketler için ek tavsiyeler:

USB cihaz kullanımını yönetin. Hangi USB cihazlarının, kimler tarafından, ne için kullanılacağını belirleyin.
Özellikle ev ve iş bilgisayarı arasında taşınan cihazlar varsa USB kullanımı hakkında çalışanlarınıza eğitim verin.
USB’leri etrafta görünür şekilde bırakmayın.
Kaspersky Lab’ın, Kaspersky Endpoint Security for Windows gibi çözümleri USB cihazları da dahil olmak üzere tüm çıkarılabilir medya cihazları için güvenlik ve şifreleme desteği sunuyor.

Japonya’da yaşanan siber saldırı araştırılacak haberimizi ilgili bağlantıdan okuyabilirsiniz.

 

Kategoriler
Donanım Haberleri

HyperX’in Fury RGB ve Savage EXO SSD’leri çıktı

Kingston® Technology Company Inc tarafından oyunculara özel olarak geliştirilen, HyperX adlı SSD’ler tanıtıldı. Oyun severlerin daha iyi bir oyun deneyimi yaşaması için tasarlanan HyperX®, HyperX® FURY RGB SSD ve HyperX® SAVAGE EXO SSD modelleri, farklı renk seçenekleri ve aydınlatmaları ile beğenileri topladı.  Şirket harici SSD olarak geliştirdiği Savage EXO modeli ise oyunların saklanması ve hızlı çalıştırılması için ideal. Üretim teknolojisinde 3D NAND kullanıldığı belirtilen ürünlerin 7200 RPM sürücüden daha hızlı okuma ve yazma işlemi yaptığı belirtildi.

“HyperX olarak, farklı kullanıcıların ihtiyaçlarını karşılayan yüksek kaliteli ve yenilikçi depolama çözümleri geliştirmek için çalışıyoruz.” diyen HyperX SSD İş Birimi Müdürü Ariel Perez, 3D NAND teknolojisine sahip yeni HyperX FURY RGB SSD ve SAVAGE EXO SSD ile HyperX SSD serisinde olağanüstü performanslı ürünler sunmaya devam ettiklerini söylüyor.

Yeni HyperX FURY RGB SSD ve HyperX SAVAGE EXO SSD; oyunculara, hız aşırtma (overclocking) tutkunlarına ve sistem kurucularına yüksek performanslı depolama çözümleri sunuyor. Bu çözümler, oyun uygulamalarının aşağıdaki ihtiyaçlarını karşılamak üzere özel olarak tasarlanıyor:

Gelişmiş Görsel Deneyim: FURY RGB SSD; oyun ve hız aşırtma PC’lerinde ve kullanıcıların kendi kurdukları sistemlerde, 550 MB/s okuma ve 480 MB/s yazma hızlarının1 yanında özelleştirilebilir dinamik RGB aydınlatma efektlerine2 sahip etkileyici bir ışık çubuğu ile gelişmiş bir görsel deneyim sunuyor. RGB aydınlatmaya destek veren anakartlar ve birçok RGB cihazıyla3 uyumlu olan FURY RGB SSD, sistemdeki diğer bileşenlerin RGB efektleriyle senkronizasyonunun sağlamak için papatya dizilimiyle bağlanabiliyor. FURY RGB SSD; 240 GB, 480 GB ve 960 GB kapasite seçenekleriyle geliyor.4 Ürün tek başına bir RGB SSD olarak veya USB 3.0 kutusu, 3,5” yuvası, montaj vidaları, RGB kablosu, SATA veri kablosu, USB 3.1 Type A’dan mini-USB’ye geçiş kablosu ve sabit sürücü klonlama yazılımından oluşan bir yükseltme kitiyle birlikte satılıyor.

Hızlı Harici Depolama: SAVAGE EXO SSD; oyun yedeklemeye, video düzenlemeye ve hızlı depolamaya ihtiyaç duyan uygulamalarda kullanılmaya uygun; hızlı bir harici depolama çözümü arayan kullanıcılar için geliştiriliyor.500 MB/s okuma ve 400 MB/s yazma hızlarına1 ulaşan SAVAGE EXO SSD, Windows ve Mac bilgisayarlara kolayca bağlanabilmesinin yanı sıra USB 3.1 Gen 2 üzerinden XBOX One ve PS4 ile de uyumlu olarak çalışabiliyor.56 gram ağırlığındaki SAVAGE EXO SSD, ince ve kompakt tasarımı sayesinde rahatlıkla taşınabiliyor, böylece istediğiniz yerde hızlı depolama ve veri aktarımı için mükemmel bir çözüm haline geliyor. Mevcut oyun konsollarında yükleme sürelerini yüzde 20’ye kadar azaltan6 ürün 480 GB ve 960 GB kapasite seçeneklerine sahip4.
HyperX “We’re All Gamers” sloganını ciddiye alıyor. İster amatör isterse de profesyonel bir oyuncu olsun, tasarlanan her bir oyuncu bellek ürünü, kulaklık, klavye, mouse veya mousepad ile beklentileri aşmayı hedefliyor.

HyperX FURY RGB SSD Teknik Özellikleri:

Arayüz: 2.5”

Arayüz: SATA Rev. 3.0 (6Gb/s) – SATA Rev. 2.0 (3Gb/s) ile geriye dönük uyumlu

Kapasiteler: 240GB, 480GB, 960GB

Kontrolcü: Marvell 88SS1074

NAND: 3D TLC

Sıralı Okuma/Yazma:

240GB-960GB — 550/480MB/s’ye kadar

Güç Tüketimi:

0,2 W Boşta / 0,6 W Ort. / 1,2 W (MAKS.) Okuma / 2,5 W (MAKS) Yazma

Boyutlar: 100,14 mm x 69,85 mm x 9,5 mm

Çalışma sıcaklıkları: 0°C~70°C

Depolama sıcaklıkları: -40°C~85°C

Ağırlık:165 g

Çalışırken dayanabileceği titreşim: En fazla 2,17G (7-800Hz)

Çalışmazken dayanabileceği titreşim: En fazla 20G (10-2000Hz)

Beklenen kullanım ömrü: 1 milyon saat MTBF

Toplam Yazılan Byte (TBW)8

240GB — 120TB

480GB — 240TB

960GB — 480TB

 

HyperX SAVAGE EXO Teknik Özellikleri:

Arayüz: USB 3.1 Gen 2 Type C

Kapasiteler: 480GB, 960GB

NAND: 3D TLC

Sıralı Okuma/Yazma: 480GB-960GB — 500/480MB/s’ye kadar

Güç Tüketimi: 5v 900mA

Boyutlar: 123,82mm x 48,61mm x 10,24mm

Çalışma sıcaklığı: 0°C~70°C

Depolama Sıcaklığı: -40°C~85°C

Ağırlık: 56g

Çalışırken dayanabileceği titreşim: En fazla 2.17G (7-800Hz)

Çalışmazken dayanabileceği titreşim: En fazla 20G (10-2000Hz)

Beklenen Kullanım Ömrü: 1 milyon saat MTBF

Kategoriler
Teknoloji Haberleri

Karadeniz Teknik Üniversitesi su altı drone geliştirdi

Ülkemizde insansız hava ve deniz araçları çalışmaları hızla devam ediyor. Karadeniz Teknik Üniversitesi‘nin öğrenci grubu olan  Creatiny, 6 aylık bir çalışma sonrasında su altında çalışan drone geliştirdi. Geçtiğimiz günlerde  İstanbul Yeni Havalimanı‘nda başlayan Teknofest etkinliklerinde tanıtım yapan  KTÜ Creatiny Grubu, büyük ilgi gördü. AA‘nın yaptığı habere göre geliştirilen su altı görüntüleme drone’u sayesinde 20 metre derinlikte görüntü kaydı alınabiliyor. Eğer bağlantı sistemi daha da geliştirilebilirse 100 metre derinliğe kadar görüntü kaydı alınabileceği belirtildi. Grup Kaptanı Kaan Öztürk tarafından yapılan açıklamaya göre geliştirme ekibi Bilgisayar ve Elektronik Mühendisliği Bölümü öğrencilerinden oluşuyor. Ürün geliştirme çalışmalarının ise 6 ay sürdüğü belirtildi.

Tasarlanan Drone’un yerli olarak üretilmesini amaçladıkları, yurt dışında ROV adı verilen ürünün oldukça popüler olduğunu söyledi. Geliştirdikleri ürün hakkında bilgi veren Öztürk, ürünün iticisinin yurt dışında 200 dolar civarında satıldığını, kendileri ise 1000 TL dolaylarında imal ettiklerini belirtti. Aracın kurulumunun gayet basit olduğu ve 5 dakika gibi bir sürede kurulabildiğini belirtti. Geliştirdikleri aracın piyasa da bulunan en küçük ROV olduğunu ve kit halinde satarak herkese ulaştırmayı hedeflediklerini belirtti.

Teknolojinin ilerlemesi insansız hava ve deniz araçlarının üretiminde hızlı bir ivme yakalanmasına neden oldu. Türkiye’nin bu konuda iyi konumda olduğunu söylemek mümkün. Üniversitelerin geliştirme çalışmalarında bulunması oldukça önemli.

Kaynak: AA

Kategoriler
İnternet

Google Chrome’a koyu mod güncellemesi

Google, dünyanın en çok kullanılan tarayıcılarından biri olan Chrome‘da geliştirmelere devam ediyor. Google, Apple MacOs’un Mojave güncellemesi almasının ardından birtakım çalışmalara başladı. Günümüzde popüler hale gelen koyu mod seçenekleri bir çok platform tarafından kullanılıyor. YouTube karanlık mod güncellemesini geçtiğimiz aylarda kullanıcılarına sunmuştu. Masaüstü ve mobil’de karanlık mod seçeneği kullanılabiliyor. Yine aynı özelliğin Chrome’a geleceği ve yakın bir zamanda  yayınlanacağı belirtilmiş. Teknoloji alanında önemli platformlardan biri olan XDA internet sitesinin yaptığı habere göre, Apple’ın yeni güncellemesinde karanlık mod seçeneğini sunması, yerleşik uygulama geliştiricilerini harekete geçirdi. Kısa bir süre içerisinde MacOs’da bulunan uygulamalarda karanlık mod seçeneğini görebiliriz. Ancak yapılan habere göre, güncellemenin ilk olarak MacOs’a geleceği, daha sonra ise Windows kullanıcıları için yayınlanacağı belirtilmiş.Bu konuda kesin bir bilginin olmadığını belirtmekte fayda var.

Koyu Mod veya Karanlık Modu ne işe yarıyor ?

Karanlık mod, kullanıcıların gece gözlerinin yorulmaması için geliştirilen bir özellik. Gece ışığın az olduğu veya olmadığı durumlarda etkinleştirilen bu özellik sayesinde göz sağlığının korunması amaçlanıyor. Geçtiğimiz haftalarda Whatsapp’a da bu özelliğin geleceği konusunda haberler gündemde yer almıştı.

Youtube’a Koyu Tema özelliği geliyor haberini ilgili bağlantıdan okuyabilirsiniz.