Kategoriler
Yazılım

Milli yazılım pardusu denediniz mi?

Pardus; yerli bir işletim sistemidir. Tamamen Türkiye’de geliştirilmiştir. Tüm aşamaları TÜBİTAK – UEKAE çalışanlarınca ve yerli olarak üretilmiştir. Kurulumu son derece hızlıdır ve linux bazlı dağıtımların tüm üst özelliklerini kullanır. Dil seçenekleri son derece fazladır ve bilgisayar kullanıcıların ihtiyaçlarına kapsamlı olarak yanıt verir. Açık kaynaklıdır ve 5 adet ana sürümü, 9 adet de ara sürümü çıkmıştır. Kurumsal kullanıcılara özel 2 adet sürümü de mevcuttur. İşletim sistemine verilen isim; Anadolu Parsı’ndan esinlenilmiştir. Hala hazırda kullanılan işletim sistemine ek olarak Pardus indirilebilir ve sorunsuzca her ikiside kullanılabilir.

Pardus’un Özellikleri Ve Sistem Gereksinimleri

Pardus, GPL lisansına sahiptir ve açık kaynaklı olarak sunulur. Özgür bir kullanım sağlar ve tamamen yerli üretimdir. Pardus kullanımı için 800 mhz Intel veya en az 1200 MHz işlemci önerilmektedir. And işlemcilerle de sorunsuz çalışır. Önerilen MB değeri 512’dir, ancak 256 MB Ram ile de kullanılabilir. Hardiskinizde en az 4 GB alana sahip olmanız gerekir ve kullanım için internet bağlantısı şarttır. Türkçe kullanım imkanı vardır. Virüs gibi sorunlarla uğraşmaya gerek olmaz, çünkü virüslerin geçişi imkansızdır. Kurulumu ve kullanımı son derece kolaydır. Kişiselleştirilebilmesini sağlayan özellikleri vardır. Son derece eğlenceli bir kullanım için tasarlanmıştır. Donanım açısından uygun olup olmadığını anlamak için Uyumluluk Listesi üzerinden kontrol yapılabilir. Pardus’un en son sürümleri; kişisel kullanım için Pardus 2011.2 Cervus Elaphus, kurumsal kullanım için ise Pardus Kurumsal 2’dir.
Pardus Gereken Desteği Görmeli
Tamamen yerli olması nedeni ile devlet kanadından da Pardus’un kullanımına destek çağrısı yapıldı. Yabancı kaynaklı benzerlerinden hiçbir eksiği ve farkı bulunmayan Pardus işletim sisteminin Türkiye’de kullanımının artması son derece önemli. Böylelikle Pardus, hak ettiği yere ulaşacak ve yaratıcıları da emeklerinin karşılığını alacaktır. Pardus’u indirmek ve kullanmak tamamen ücretsizdir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir