Kategoriler
Mobil

Walt Disney akıllı telefonlar ile çocukları takip mi ediyor

ABD’de gündeme düşen haberle birlikte kafaları kurcalayan Walt Disney akıllı telefonlar tarafından çocukları takip mi ediyor sorusu gelmektedir. Söz konusu olayın Amanda Rushing’ın iddiası ortalığı karıştıracak gibi.

Amerika Birleşik Devletlerinin Kaliforniya eyaletinde hayatına devam eden bir anne  Amanda Rushing tarafından suç duyurusunda bulunularak Walt Disney‘e tarihi tazminat davası açıldı. Anne Amanda Rushing Walt Disney izinsiz çocuklarımızı gözetliyor ve takip ediyor şeklinde suç duyurusunda bulundu.

Konuyla ilgili araştırma başlatıldı

Walt Disney bu suç duyurusu ile başı derde girecek gibi gözükmekte. İdea edilen suç duyurusunda Walt Disney çocukların mobil akıllı telefonlarda ve tabletlerde kullanım alışkanlıklarını gözetlediği yönünde. 40 tan fazla mobil uygulaması bulunan The Walt Disney Company çocukların mobil uygulamalarındaki davranış biçimlerini gözetlemesi yönündeki iddialar ışığında oldukça sıkıntılı bir sürece girmiş durumda.

Walt Disney

Amanda Rushing adlı ADB’li anne Disney’in popüler olan uygulamaları içerisine yerleştirilmiş kodlar ile ile çocukların akıllı telefon, tablet ve İnternet’te gezindiği yerler hakkında bilgileri izinsiz olarak depoladığı yönünde. Anne Amanda Rushing’in iddiasına göre Disney’in böyle bir hakka sahip olmadığı ve bunun için bir izin taleplerinin olmadığı ayrıca ebeveynlerin izninin olması gerektiği yönünde.

Eğer Disney böyle bir takip işlemi ile çocukların İnternet’te ki davranış biçimlerini gözetliyor ve bu bilgileri depoluyor veya 3.parti kişiler ile paylaşıyor ise mutlaka tek tek ebeveynlerin iznini alması gerektiğini aksi durumda böyle bir uygulama içerisinde bulunmadıklarını kanıtlanamazlarsa  Disney ciddi bir suç işleme iddiası ile karşılaşabilecek.

Disney uygulamalarının popülerliği dünya genelinde oldukça yaygın. Where’s My Water 2 uygulaması bile kendi başına şuan da 500 milyon indirme kapasitesinde. Ola ki bu idealar karşısında Disney aklanamaz ise çocukların İnternet üzerinde yaptıkları takip ediliyor ve gözetleniyor demektir. Walt Disney geniş çaplı bir dava sürecinin eşiğinde demektir.

THN – teknolojihaberim.net

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir