Kategoriler
Mobil

Cep Telefonu ve dövizdeki dalgalanma

Cep telefonu, döviz kuru üzerinden alındığından dolayı fiyatları otomatik olarak etkilemektedir. Türkiye de döviz kuru durmak bilmiyor. Her geçen gün yükselen kur ister istemez tüm ürün gamlarında etkili olur. Bizi ilgilendiren ise cep telefonlarındaki hareketin bundan nasıl etkilendiği.

Cep Telefonu dövize endeksli

Cep telefonu alırken pahalı almamızın tek nedeni olan dövizdeki artışlar piyasayı olumsuz etkilemektedir. Döviz ülke ekonomisinde oldukça etkili. Hayatımız da ne var ise dövize endeksli. Bazen biz bile döviz gibi inişli çıkışlı durumlar sergileyebiliyoruz. Çünkü psikolojimizi ciddi anlam da tetikliyor. Yediden yetmişe herkes tarafından kullanılan teknoloji cihazları ki bunların başında cep telefonları gelmekte acaba bu döviz dalgalanmasından ne kadar etkilen di ve satış rakamları ne oldu kimler zam yaptı kısaca bakalım.

cep telefonları doviz
cep telefonu

Geçtiğimiz yılın ortalarından bu güne hızla yükselen döviz kurunda bir çok mobil üreticisi sessiz kalarak piyasayı gözlemlediler. Daha sonra bu sessizliklerin bozarak kur farkını cihazlarına yansıtarak piyasa ya sundular. Bunların başında pazara yön veren Apple olmak üzere Samsung ve LG de yeni amiral gemisi modellerini zamlı bir şekilde satışa sundu. Hatırlarsanız piyasada en pahalı telefonu maksimum 2000-2500 TL aralığında alabiliyorduk. Bu fiyatlar ise çok kapsamlı akıllı cihazlardı. Şimdi bu fiyatlar neredeyse orta segment fiyatlar olarak karşımıza çıkıyor. Artık 3500-4500 aralıklı fiyatlar konuşuluyor ve tüketici ciddi anlamda rağbet gösteriyor.

Mobil İletişim Araçları ve Bilgi Teknolojileri İş Adamları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Ekşi, yapmış olduğu açıklamada yaşanan döviz kur farkından dolayı geçen yıla göre mobil satışlarında 1.2 milyondan 850 bin adedi kadar ciddi bir düşüşün yaşandığını ve farkın 800-900 TL fiyat etiketi olan cihazlarda daha belirgin olduğunu ifade etti. Sayın EKŞİ, seçim sonrası kurlardaki duraklamadan dolayı telefon satışların da yüzde 35’lik bir artışın sağlandığını bununda bazı modellerdeki fiyatların aşağı çekilmesin kaynaklandığını belirtti.

Apple, Samsung ve LG gibi pazarın önde giden ve yön markaların da fiyatlarında iyileştirme yapmalarını temenni ediyoruz ve satışların sade belli modellerde değil tüm ürün gamlarında etkili olmasını istiyoruz.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir