Kategoriler
İnternet

Windows 10’da Cortana’yı devre dışı bırakın

Cortana; bir kesim tarafından bildirimler, internet aramaları ve hatırlatıcı uygulamalar amacı ile sevilerek kullanılıyor. Bir kesim ise Cortana’ya şüpheli bakıyor ve güvenlik kaygısı yarattığını düşünüyorlar. Güvenlik konusunda endişe duyanların, Cortana sistemini pasif hale getirmesi mümkündür. Son güncellemeyi almamış olan Windows 10 kullanıcıları için Cortana’yı devre dışı bırakmak nispeten kolay olacaktır. Yeni güncellemeler ile birlikte Microsoft, Cortana’nın devre dışı bırakılamaması için bazı tedbirler almış durumda. Bu tedbirleri aşmak da elbette mümkün.

Güvenlik Endişesi Yaratıyor

Cortana, bazı kullanıcılar için internet deneyimlerini kolaylaştıran bir sistem. Bu nedenle şüphe taşımadan kullanmayı seçiyorlar. Ancak güvenlik kaygıları üst düzey olanlar, Cortana sisteminin, kullanıcıların kişisel bilgilerini alarak depoladığını düşünüyor. Bu bilgilerin Microsoft tarafından sonrasında kullanıldığını düşünenlerin sayısı hiç de az değil. Güvenlik açısından zararlı bir sistem olduğuna inanlar, ne olursa olsun bu sistemi pasif hale getirmek istiyor.

Cortana’yı Devre Dışı Bırakmanın Yolu

Cortana’yı devre dışı bırakma işlemine başlamadan önce bilgilerin yedeklenmesinde yarar var. Bu yedekleme yapıldıktan sonra, Regedit açılır. HKEY_LOCAL_MACHINE adımında Software, ardından Policies ve Microsoft adımlarına gelinir. Buradan Windows ve Windows Search seçimleri yapılır. Sağ kısımda sağ tıklama yapılır ve yeni bir klasör açılır. Bu klasöre “Windows Search” ismi verilir. Sonrasında, yine sağ kısımda Yeni DWORD tercihiyle yeni bir değer oluşturulur. Yeni değere “AllowCortana” ismi verilir. Üzerine tıklama yapılarak değeri 0 olarak belirlenir. Bu işlemlerin ardından bilgisayara reset atılmalıdır. Resetleme işleminden sonra Cortana sistemi devre dışı kalmış olacaktır. Cortana’nın devre dışı kalıp kalmadığı kontrol edilmelidir. İşlemlerin başarılı olmaması halinde, Cortana sistemini etkisiz hale getirmek adına diğer yollar da denenebilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir