Kategoriler
İnternet

Numara sorgulama siteleri kapatılacak

Numara sorgulama siteleri bir çok kişi tarafından kullanılıyordu. Rehberinde kayıtlı olmayan numaralardan gelen çağrıları bulmak için bir çok insan bu siteleri kullanıyordu. Ancak bu sitelerin kapatılmasına karar verildi. Kişisel Verileri Koruma Kurulu kararı ile numara sorgulama siteleri, numara bulma uygulamaları gibi bir sistemleri kapatılacak. Peki neden böyle bir karar alındı ? Bildiğimiz gibi Kişisel Verilerin Korunması kanunu bulunuyor. Bu kanun kişilere özel bilgilerin, kişilerin herhangi bir izni olmadan depolanması, dağıtımı, kullanımını engelliyor. Kişisel Verilerin Korunması kanuna uymayan  kişi ve kurumlar için de ciddi yaptırımlar var.

Numara sorgulama siteleri ve uygulamaları her ne kadar yaygın olarak kullanılsa da site ve uygulamalarda cep telefonu bilgilerinin kaydedilip kaydedilmediği bilinmiyor. Verilerin sunucularda tutulması ve hangi amaçlarla kullanıldığına dair de bir bilgi yok. Bazı  firmaların kaydedilen numaraları belli şirketlere sattığı, reklam amaçlı kullanıldığı biliniyor. Tüm bunların önüne geçmek için böyle bir yaptırım uygulandığı düşünülüyor. Resmi Gazete’de yayınlanan kanuna göre bu siteler BTK tarafından kapatılacak.

Kişisel Verilerin Korunması Kanununun 3. maddesinin 1 numaralı fıkrasının E bendine göre bu bilgiyi Kanunun 5 ve 6. maddelerinde bulunan işlenme şartlarını bulundurmadan sunan uygulama ve internet siteleri kişisel verilerin gizliliğini ihlal ediyor. Çünkü ilgili kanunda bu bilgilerin kaydedilmesi, saklanması, kullanılması gibi özel şartlar var. Ayrıca numara sorgulama siteleri ve uygulamaları arasında bazı büyük şirkerlerin de uygulamaları olduğu biliniyor. Bu site ve uygulamaların ise kapatılıp kapatılmayacağı hakkında herhangi bir bilgi yok.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir