Kategoriler
İnternet

E-Ales nedir? Ales ile arasındaki fark nedir?

Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitim Giriş Sınavı’nın elektronik platform üzerinde yapılan biçimi e-ALES olarak adlandırılmaktadır. Elektronik ortamda düzenlenen ilk ALES, 12 Şubat 2017 tarihinde yapılmış ve sonuçları da aynı gün bildirilmiştir.

e-ALES NASIL UYGULANIYOR?

e-ALES, yine ÖSYM merkezlerinde düzenleniyor, ancak tamamen elektronik olarak uygulanıyor. Sınava giren herkes için bir bilgisayar bulunuyor. Ancak bu bilgisayarların bir klavyesi olmuyor. Sınava girecek olan adaylar sadece kalem ve boş kağıt ile merkezlere geliyor. Boş kağıt, bazı matematik ve üzerinde çözüm yapılacak sorular için mutlaka gerekli oluyor. Diğer tüm işlemler elektronik olarak yapılıyor. E-ALES ile ALES arasında çok büyük farklar bulunmuyor. Sınav sorularının biçimleri ve zorluk dereceleri açısından bir fark yoktur. Sınav süresi 180 dakika olarak belirlenmiştir. Soru sayıları da; Sayısal 1 için 40 adet soru, Sayısal 2 için yine 40 adet soru, Sözel 1 ve Sözel 2 için de yine 40’ar adet soru olarak verilecektir.

e-ALES İÇİN BAŞVURU VE ŞARTLAR

Sınav başvuru tarihleri daima takip edilmeli ve başvurular tarihlerinde yapılmalıdır. ÖSYM resmi internet sitesi olan osym adresinden başvurular yapılabilir. Yalnızca başvuru tarihleri arasında başvuru yapılabilmektedir. Sınava giriş ücretleri 200 TL ve üzeri meblağlarda ÖSYM tarafından belirlenir. Başvuru yapılırken ödemenin hızlıca yapılması önemlidir. Ödemelerini yapan kişiler hemen kontenjana dahil edilmektedir. Kontenjanın dolması halinde, otomatik olarak sistem kapatılacak ve başvuru imkansız hale gelecektir. Bu nedenle hızlı hareket etmek çok önemlidir. Kontenjanlar, sınavların yapılacağı binaların alabilecekleri aday sayısı oranında belirlenmektedir. Sınavlardan ve başvuru tarihlerinden erkenden haberdar olmak bu noktada önemlidir. Başvuru ve ödemeler sistem açıldıktan hemen sonra hızlı bir şekilde yapılmalıdır. Elektronik sistem birçok açıdan adaylara kolaylık ve pratiklik sunmaktadır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir