Kategoriler
Genel

İskele Sistemleri Çeşitleri

İnşaattan kimyaya kadar her sektörde kullanılan iskele sistemleri her alanda kolaylık sağlar. Kurulum açısından pratik işlevli sistemler daha çok tercih edilir. Kullanım alanına bağlı olarak sistemin özellikleri de değişiklik gösterir.

Kalıp iskele Sistemleri Nelerdir?

Genelde kat yüksekliği fazla olan alanlarda kalıp iskele sistemleri kullanılır. Döşeme kalınlığı büyük yapılarda bu sistem pratik çalışma sağlar. Altı ağır olan yük iskelesi için de ciddi kolaylık sağlar. Çerçeve tipi bu kalıp iskele sistemi günlük hayatta dahi karşımıza çıkabilir. Flanşlı tip iskeleler de bu gruba girer. Esnek çözümler sunan bu tipler kalıp altı iskele olarak da kullanılır.

Kovanlı tip kalıp iskelesi de sıkça kullanılan iskeleler arasında yer alır. Bu tipler 4 ayrı parçadan oluşur. Pratik kurulumu olan iskeleler rijit yapıya da sahiptir. Kalıp altı iskele sistemlerinden biridir. Teleskobik tip iskeleler de kalıp iskele grubunda yer alır. Döşeme ve kiriş altı yüklerin taşınmasında oldukça yardımcı olur.

İskele Sistemleri Nerelerde Kullanılır?

İskele sistemleri modern sistemler ve ahşap sistemler olarak ayrılır. Modern sistemler genelde inşaat alanlarında kullanılır. Bina yapımında ve sıvasında bu sistemlere sıkça karşımıza çıkar. Binaların onarımında da çelik iskele sistemleri kullanılır. Özellikle çok katlı bina yapımında bu sistemler ile karşılaşılır. Çelik iskeleler sağlamlığı ile dikkat çeker. Ahşap iskele sistemleri de aynı alanlarda pek çok yerde karşımıza çıkar.

Ahşap Ve Çelik İskele Farkları Nelerdir?

Ahşap ve çelik iskele sistemleri sağlamlık bakımından ayrılır. Bu sistemler bellikalıp ile oluşur. Uzun süre kullanım için çelik iskeleler tercih edilir. Montaj ve söküm işlemleri için de çelik iskeleler kolay şekilde sökülür. Çok katlı bina yapım ve onarım aşamasında çelik iskele kullanılır. Bu çalışmada ahşap iskele kullanmak imkansızdır. Ahşap iskeleler yapı olarak kullanılan bir alandan sökülüp başka alana nakledilemez. Fakat çelik iskeleler her alandan rahatlıkla başka alana taşınır.

Kalıp İskelesi Nedir?

En fazla inşaat sektöründe kullanılan iskele sistemlerinin değişik çeşitleri bulunur. Bunlardan biri de inşaat kalıp iskelesi olarak karşımıza çıkar. Kalıp altı iskele sistemleri, masa kalıbı ya da kule tipi gibi iskeleler olarak çeşitlendirilir. Flanşlı iskele gibi iskeleler de bu türler arasında yer alır. Ayrıca kalıp altı olarak tasarlanan iskeleler kiralık ve satılık olarak bulunur.

Şantiye çalışmasında, cephe çalışmasında ve endüstriyel çalışmalarda bu iskeleler kullanılır. Merdiven kulesi ve açık hava koruma gibi alanlar için de aynı şekilde bu sistem kullanılır. Sistem ekonomik çözümler için farklı sistemlere dönüşebilir. Ağır yükleri kaldırmak için dikmeler için de yine bu istem kullanılır. Sistem çelik olarak imal edildiğinde taşınabilir. Bir alandan sökülen sistem farklı bir alana rahatça taşınır. Ayrıca sistemin kurulumu ve sökülmesi oldukça pratik şekilde yapılır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir