Kategoriler
Donanım Haberleri

Türkiye’nın artık milli klavyesi var

Boğaziçi Üniversitesi tarafından yapılan Türkçeye uygun olarak geliştirilen E-Klavye, Türk Standardları Enstitüsü tarafından kabul edildi.

Türkiye’nin milli klavyesi on parmak yazım ilkeleri göz önüne alınarak tasarlandı ve hazırlandı yapılan bu klavye Sağlık ve konfor açısından kullanıcılara avantaj sağlayan E-Klavye’de hızlı yazım performans bakımından F klavyeden daha iyi olduğu görülüyor. klavyeyi yapan Prof. Dr. Mahmut Ekşioğlu, E-Klavye’nin ileri teknoloji ve yöntemlerle geliştirildiğini ve dünyanın en bilimsel klavye olduğunu açıkladı.

TÜBİTAK onaylı E-Klavye

TÜBİTAK tarafından onaylanan E-Klavye F klavyeye göre daha sağlıklı, rahat, yormayan ve aynı zamanda hızlı olması bakımından da öne çıkıyor.  Prof. Ekşioğlu’nun yapmış olduğu diğer bir açıklama ise iyi bir klavye tasarımında en önemli olan harflerin klavyedeki dağılımı olduğunu ve özellikle on parmak yazım kurallarını göz önünde bulundurursak harflerin parmak hız ve hareket kabiliyetine göre yazı dağılımının en uygun olduğunu ve performansını artırdığını  aynı zamanda sağlık ve konfor açısından da daha rahat kullanım sağladığını açıkladı.

Yapılan testlerde ise e klavye f klavyeden yüzde 2 kadar daha hızlı olduğunu açıkladı tabi bu fark uzun kullanımlarda dahada çok aratacağını   F klavyede aşırı yüklenen işaret parmakları uzun süreli yazımlarda yorgunluğa ve dolayısı ile hızda azalmaya neden olacaktır. E-klavye ise Q klavyeye göre ise yüzde 25 daha hızlı olduğunu açıkladı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir