Kategoriler
Teknoloji

Bu robot sızıntıları tespit ediyor

MIT araştırmacıları tarafından geliştirilen sızıntıları tespit eden robot icat edildi. Geliştirilen bu robotun, şehirlerdeki hatlarda kaynaklanan sızıntıları bulması bekleniyor.

Doğal kaynakların büyük bir kısmı ne yazık ki sızıntılardan kaynaklanan sebeplerden ötürü yok olup gidiyor. MIT verilerine göre suyun yolculuğu esnasında elde olmayan sebeplerden dolayı kaynaklanan sızıntıdan dolayı %20 boşa gitmektedir. Bir an evvel bu deliklerin bulup kapatılması gerekmektedir. Bu robot sayesinde kaybın büyük bir kısmını önlemeyi düşünüyoruz açıklamasını yaptı.

Yumuşak bir yapıya sahip

PipeGuard isimi verilen bu robotun arka tarafında yer alan boruyu kaplayacak şekilde tasarlanan esnek bir yapıya sahip yumuşak bir lastik bulunuyor. Suyun akışına göre yön değiştiren robot herhangi bir yangın için kullanılan musluk vasıtasıyla sokulabiliyor.  Boru içerisinde basınç dengesini ayarlayarak  esnek yapısıyla boruda bulundan sızıntının yerini rahatlıkla bulabiliyor.  Ağ bağlantısı kullanarak yolculuk esnasında tüm verilere ulaşmasıyla birlikte gerekli olan planlamayı oluşturuyor.

Şimdilik test aşamasında olan robot, şu an için alan çalışmaları devam etmekte. Geliştiricilerin açıklamasına göre, Dahada geliştirilebilir bir yapıya sahip olmakla beraber tespit etmekle kalmayıp arızanın onarımını’da yapabileceğinin altını çizdi. Ayrıca gaz boruları için kullanabilecekleri şekilde olabileceğine dair bilgi verdi.

Robot hakkında daha iyi bilgi alabilmek için videoyu izleyebilirsiniz.

THN – Teknolojihaberim.net

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir