Kategoriler
Teknoloji

MÜSİAD Ankara Afrika Ticari Ateşelerini Ağırladı

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) tarafından MÜSİAD Ankara ev sahipliğinde 30 Afrika ülkesi temsilcileriyle Grand Ankara Hotel’de bir toplantı gerçekleştirildi. Afrika ülkeleri Büyükelçileri ve Ticaret Ataşelerinin katıldığı toplantıda, Türkiye ile Afrika ekonomisi ile karşılıklı ithalat ve ihracat potansiyeli değerlendirildi.

Toplantıda konuşan MÜSİAD Ankara Başkanı İlhan Erdal, Türkiye ile Afrika ülkeleri arasında ekonomik ilişkilerin geliştirilmesinin ülke ekonomisi açısından önemli olduğunu vurgulayarak, “2005’te 5 milyar dolar olan ticaretin bugün 20 milyar dolara ulaşması, 12 yılda 4 kat artan ticaretin geliştirilmesi, bundan sonraki süreçte de 2023’te Türkiye’nin ticaret hacmini 500 milyar dolara çıkarma hedefi Afrika’nın bir kez daha önemini ortaya koyuyor. Ticareti bir trilyon dolara yaklaşan Afrika’nın önemini çok iyi biliyoruz. Sürdürülebilirlik açısından yeniden bir araya gelmemiz büyük önem taşıyor” ifadesini kullandı. MÜSİAD Ankara olarak Türkiye’de eğitim gören uluslararası öğrenciler konusunda da hassas davrandıklarının altını çizen İlhan Erdal “Ülkemizde eğitim gören Afrikalı kardeşlerimiz ülkelerine döndüklerinde gönüllü elçiler ve ticari ateşe olarak görev alacaklar.” dedi.

“İç Anadolu Kargo Taşımacılığı Gündeme Getirilmeli”

Afrika Ticaret Ataşelerinin dile getirdiği ticari konular üzerinde sürdürülebilirliğin sağlanabilmesi açısından görüşmelerin sıklaştırılması gerektiğine vurgu yapan MÜSİAD Ankara Başkanı İlhan Erdal, “THY fiyatlarının yüksek olduğu yönündeki görüş hususunda MÜSİAD Ankara olarak elimizden geleni yapmaya hazırız. Ankara olarak kargo yönünde yaşanan sıkıntılar sanayicilerimiz tarafından bizlere aktarılıyor. Özellikle İç Anadolu kargo taşımacılığı noktasında çalışmalarımıza hız kesmeden devam edeceğiz” dedi. Afrika’da inşaat malzemeleri, tekstil, mobilya satışı ve projelendirilmesine yönelik ticaret merkezi kurulması üzerine çalıştıklarını anlatan Başkan Erdal, görev yaptıkları ülkede böyle bir merkezin kurulmasını isteyen ataşelerden destek beklediklerini kaydetti.

MÜSİAD Genel Başkan Yardımcısı Adnan Bostan, “Afrika pazarının içerisinde yer alan ülkelerde, Türkiye’deki şirketlerimizi oralara taşıyarak, o ülkelerde fuarlar organize etmek istiyoruz. Bu fuarlarla beraber hem kendi ülkelerinde hem de üçüncü ülkelerde ortak iş birliği içerisinde olmak için yoğun bir çaba göstereceğiz” diye konuştu. Ticaret ataşelerinin de Türkiye’den beklentilerini anlattıkları toplantıda, Türk Hava Yolları (THY) ‘nın fiyatlarının yüksek olduğu vurgusu yapıldı.

“Afrika’da İş Yapabilmek İçin Afrika’da Olmak Lazım”

Afrika kıtasının kendileri için çok önemli olduğunu ifade eden Adnan Bostan, MÜSİAD’ın Nijerya, Sudan ve Güney Afrika’daki şubelerinin yanı sıra Nijer, Fildişi, Senegal ve Benin’de temsilcilikleri olduğunu belirtti. Bu sene kurdukları Müstakil Fuarcılık A.Ş. ile en büyük hedeflerinin Afrika pazarı olduğuna dikkati çeken Bostan, “Afrika pazarının içerisinde yer alan ülkelerde, Türkiye’deki şirketlerimizi oralara taşıyarak, o ülkelerde fuarlar organize etmek istiyoruz. Bu fuarlarla beraber hem kendi ülkelerinde hem de üçüncü ülkelerde ortak işbirliği içerisinde olmak için yoğun bir çaba göstereceğiz” dedi. Bostan, “Türkiye’de herkes ‘Afrika ile iş yapmak istiyoruz’ diyor. Afrika’da iş yapabilmek için Afrika’da olmak lazım. Eğer siz Afrika’da değilseniz buradan Afrika’ya iş yapamazsınız. Afrika’ya gitmek zorundasınız. Onun için üyelerimizi sürekli iş gezileriyle Afrika ülkelerine gönderiyoruz” diye konuştu.

“Afrika Önemli Bir Tarım Kıtası”

MÜSİAD Uluslararası İlişkiler ve Dış Ticaret Komisyonu Başkanı Mehmet Zeki Güvercin ise, Afrika’nın önemli bir tarım kıtası olduğu üzerinde durdu. Toplantının amacının, durum değerlendirmesinin yanında her iki tarafın beklenti ve taleplerini değerlendirerek bir rapor hazırlamak olduğunu söyleyen Güvercin “Türkiye’nin son 15 yılda benimsediği dış politika anlayışı, ülkeyi geçmişte ihmal edilen bölgelere açılımlar yapmaya yöneltmektedir. Bu açılımlar içinde en başarılı olan Afrika’dır. 2005 yılının “Afrika Yılı” ilan edilmesi ve 2008 yılında gerçekleşen Türkiye – Afrika Ortaklık Zirvesi, bu bağlamda çok önemli dönüm noktaları olmuştur. 2003 yılında Türkiye’nin Afrika ülkeleriyle olan ticaret hacmi 5,5 milyar dolar iken, 2016 yılında 16,7 milyar dolara yükselmiştir” ifadelerini kullandı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir