Kategoriler
Yazılım

Yemek tarifi veren yapay zeka

Yemek tarifi almanız artık daha kolay bir hale gelecek. MIT’den bir araştırma grubu, kamera yardımıyla yemeğe tuttuğunuzda size yemeğin tarifini veren uygulama geliştirildi.

Anlık olarak yemek tarifi alabilmeniz için MIT Bilgisayar Bilimi ve Yapay Zeka Laboratuvarı’ndan araştırma ekibi, Shazam benzeri bir uygulama geliştirerek kullanıcıların işini kolaylaştıran öğrenme algoritması kullanan yeni uygulamayı duyurdu.

Uygulamanın çalışma mantığı nasıl işliyor?

Dahan önce yerleştirilen yemek çeşitlerini resimle eşleştirerek hangi yemeğin olduğunu çözebiliyor. Recipe1M adında veri tabanı oluşturan veritabanı içerisinde bulunan sistem, AllRecipes and Food benzeri yemek tarifi içeren web sitesinden oluşturularak ayarlandı. Bu tariflerle birlikte ek olarak eklenen bilgiler yer almaktadır. Yemeklerin sinir ağlarını inceleyerek kalıp, şekil gibi özellikleri inceliyor ve bağlantı kurmasını sağlıyor. Mesela, her hangi bir yemek tanıtıldığında o yemeğin içine eklenen malzemeleri ayrıştırarak içerisinde ne olduğunu tespit edebiliyor.

 

 

Yapılan test sonuçlarında hazır yemek üzerindeki denemelerin yüzde 65 başarı gösterdiği yönünde bilgi verilmekte. Deneme sırasında karşılaşılan bazı hataların düzeltilmesi sonunda uygulamanın kullanılmasında hiç bir sakınca olmayacağı yönünde bilgiler içeriyor. Şimdilik hatalar olsa bile yinede başlangıç için iyi bir derecelendirme almaktadır.

THN – teknolojihaberim.net

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir