Kategoriler
Yazılım

Duyguların Saklanamayacağı yeni bir teknoloji ”EQ-Radio”

İnsan duyguları, insanların varlığından beri insan iletişiminde ve davranışlarında büyük bir yere sahiptir. Duyguların oluşumunda eski zamanlarda ruh etken olduğu düşünülürken günümüzde ise tıbbın gelişmesi ile kimyasal ve elektriksel olayların etken olduğu anlaşılmıştır.

Aynı zamanda insan duygularının oluşturduğu ölçülebilir ve gözlenebilir vücut sal değişimleri olduğu da bulundu. İşte bu anlamda da duyguların tercümanı olacak yeni bir teknoloji karşımıza çıkıyor. Kablosuz olarak sinyal aracılığı ile yapılan bu teknolojik değerlendirmelerde insanların duyguları yüksek ihtimallerde doğru sonuçlanabiliyor.

Bu teknoloji ile kişinin duygusunun oluşturduğu fiziksel etmenlere bakılarak kişinin duygusu kolayca tahmin edilebiliyor. Bu teknolojinin ileriki zamanlarda birçok alanda işe yarayacağı tartışılmaz. Örneğin felçli insanların duygularının öğrenilmesi ya da yapılan işin sosyal topluluk üzerindeki etkisinin ölçülmesi gibi yararlı işlerde kullanılması teknolojinin önemini de artırıyor.

Teknoloji Nasıl İşliyor?

Bu teknoloji ile kişilere gönderilen sinyaller aracılığı ile duygular tahmin ediliyor. Bu projenin patenti son zamanlarda ünlenen MIT’ e ait. Bilgisayar bilimi ve yapay zeka araştırmaları laboratuarında oluşturulan bu teknoloji ile kablosuz sinyaller aracılığı ile kişinin solunum yapısını, kalp hızını, yüz ifadesini, ses tonunun yapısını ve hareketlerini analiz ederek kişinin o anki duygusal durumu ortaya çıkarılıyor.

Kablolu olarak kullanılan birçok sistem günümüzde kullanılmaktadır. Fakat bu aletler örneğim EKG, kişinin bir yönden değerlendirilmesini sağlarken EQ-Radio teknolojisinde kişinin duygusal izlenimi birçok parametreye tabi tutularak bulunmaktadır. Örneğin bir insandan gönderilen kablosuz sinyallerin geri dönüşünün düşük ve zayıf olması kişinin üzgün olduğu anlamına geliyor. Teknolojinin patentini bulunduran MIT’ın gelecekte bu teknolojiye daha fazla özellik katabileceği ve hatta teknolojinin yaygın şekilde kullanılabilecek hale getireceğini bekleyip göreceğiz.

THN – teknolojihaberim.net

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir