Kategoriler
Teknoloji Haberleri

Çin uzaya Yapay Ay fırlatacak

Teknolojinin her geçen gün hızla ilerlemesi havacılık ve uzay çalışmalarında önemli gelişmelerin yaşanmasına imkan sağlıyor. Dünyanın en önemli teknoloji üreticilerinden biri olan Çin, şimdiye kadar görülmemiş bir proje üzerinde çalışıyor.

Çin, güneybatı şehirlerinden biri olan Chengdu için özel bir proje tasarladı. Şehrin aydınlatma ihtiyacı karşılamak isteyen teknoloji devi, sokak lambalarının görevini üstlenecek bir “Yapay Ay” geliştirdi. Bu sayede sokakların aydınlatmalarına ihtiyacın kalmayacağı belirtiliyor. Geçtiğimiz haftalarda düzenlenen girişimcilik etkinliğinde Chengdu Havacılık Bilimi ve Teknolojisi Mikroelektronik Sistem Araştırma Enstitüsü(Casc) Başkanı Wu Chunfeng tarafından proje hakkında bilgi verildi. Yapılan açıklamada ön çalışmaların başladığı, projenin ise tahminen 2020 yılında hayata geçirileceği belirtildi.

cin-yapay-ay

Yapay ay görevini üstlenecek projede ise 3 adet uydu yer alıyor. Bu uydular yerden 500 kilometre yüksekliğe yerleştirilecek. Yansıtıcı bir madde ile uyduların patlak olması sağlanacak. Hatta yansıtıcılar sayesinde Yapay Ay’ın Ay’dan 8 kat daha parlak olacağı belirtiliyor.  Ve bu sayede 80 kilometrekarelik bir alanın aydınlatılması hedefleniyor. Yapay ay sayesinde şehrin alacakaranlık olacağı ve parlaklık seviyesinin ayarlanabileceği belirtiliyor.

Eğer Çin bu projeyi gerçekleştirirse yaklaşık olarak her ay 240 milyar dolar tasarruf edecek. Elektrik kesintilerinin yaşanması halinde yansıtıcılar sayesinde istenilen bölgenin aydınlatılabileceği açıklandı. Tabi bu projenin duyurulması sonrasında çevre savunucuları bazı eleştiriler de bulundular. Doğaya bir zararının olup olmadığı, görüntü kirliliği gibi konular ön plana çıkacak gibi. Daha önce ise benzer bir projenin 2013 yılında Norveç’in Rjukan kasabası’nda gerçekleştirildiği biliniyor.  Ancak Çin bu projeyi hayata geçirebilirse teknoloji alanında çok önemli bir yeniliğe imza atacağa benziyor.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir