Kategoriler
İnternet

Hindistan 650 Tonluk Roketi Uzaya Gönderdi

Dünyada bir ilk daha yaşandı Hindistan en ağır roketini uzaya göndermeyi başardı. Uzaya gönderilen roket tam olarak 650 ton ağırlığında başka bir değişle tam olarak 5 Boeing 747 ağırlığında.

Hindistan dışa bağımlı kalmak istemiyor

GSLV Mark III adlı roketin ağır uyduların fırlatılmasında Hindistan Uzay Ajansı‘nın (ISRO) Avrupa uzay araçlarına bağımlılığını azaltacağı belirtiliyor. Roketin fırlatılışı, küresel ticari uydu pazarında daha büyük paya sahip olmayı amaçlayan Hindistan için önemli bir dönüm noktası olarak görülüyor. Hindistan daha önce kendi ağır uydularını başka ülkelerin roketleriyle uzaya gönderiyordu. Hindistanlı yetkililer bunun ISRO’nun bütçesinde önemli bir baskı oluşturduğundan yakınıyordu.

GSLV Mark III, televizyon, telefon ve geniş bant internet uydularının konumlandırıldığı yüksek irtifaya sahip yörüngeye 3 tondan daha ağır uyduları taşıyabilecek. Olması da Hindistan açısından büyük bir gelişme olarak görülüyor daha önceleri Hindistan en fazla iki ton ağırlığında uydular gönderebiliyorlardı Dünyanın en ağır roketini Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi NASA’ya aitti.

Bunu’da 1967-1973 yılları arasında kullanılan “Saturn V” roketi, GSLV Mark III’ten tam dört kat ağır. Bir roket olmuş oluyor Hint basının vermiş olduğu ad ise canar lakabı olarak adlandırıyorlar 2024’te uzaya astronot taşıyacak. Hindistan, ABD, Çin ve Rusya’nın ardından uzaya insan gönderen dördüncü ülke olmak istiyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir