Kategoriler
İnceleme

İkinci El Fotoğraf Makinesi Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Fotoğrafçılık günümüzün en büyük hobilerinden birisidir. Bu hobi çok geniş bir fiyat aralığına sahiptir. Gerek makine, gerekse kullanılan veya kullanılması icap eden ekipmanların ve yan ürünlerin fiyat yelpazesi çok geniştir. Bu geniş fiyat aralığı da piyasadaki ürün çeşitliliği, marka bolluğu, tercih seçeneğinin çok olması, ürün ve ekipman skalasının geniş olması ile doğru orantılı bir unsurdur. Fotoğraf makinesi ve ekipmanları ikinci el pazarında da en çok rağbet gören teknolojik ürünlerin başında yer alır. Gerek sanal pazarlar gerekse gerçek pazarlardan tedarik edilmek istenen bu ürünlerde de her teknolojik üründe olduğu gibi belirli normlar ve püf noktalar tabi ki mevcuttur. Peki nedir bu püf noktalar?

En Hassas Nokta ”Sensör”

Bir fotoğraf makinesinin en önemli noktası sensördür. Sensörün nerede olduğundan bahsedecek olursak; gövde kapağı açıldığında içerde kare şeklinde bir cam vardır ve bu camın içinde de küçük bir ayna yer alıyor. İşte bu parça sensördür. Bu aynanın üzerinde kesinlikle çizik bulunmamalıdır aksi halde çekilen fotoğraflarda ışık kaynaklı büyük sorunlar yaşanır.

Objektifler Yani Lensler

Objektiflerbir fotoğraf makinesinin en pahalı olabilecek ekipmanıdır. Bu ekipman hayati önem taşıyor. Bu ekipman netleme sistemi tarafından kontrol ediliyor yani bu ekipman veya netleme sisteminde oluşacak bir sorun bulanık fotoğraflar çekilmesi ile sonuçlanıyor Bu yüzden alışverişten önce mutlaka lens ve netleme sistemi kontrol edilmeli.

Perde Ve Aynalar

Ayna vizöre bakıldığında objektife yansıyan görüntüyü görmeyi sağlar. Perde ise açılıp kapanarak ışığın sensöre düşme süresini ayarlar. Bu iki parça seri fotoğraf çekimi ve enstantane açısından oldukça önem arz ediyor.

Shutter Count (Çekilen Fotoğraf Sayısı)

Her fotoğraf çekiminde açılıp kapanan perdenin belirli bir ömrü bulunuyor. Ne kadar fazla fotoğraf çekilmiş ise perde o kadar fazla kullanılmış ve yıpranma payı artmıştır. Bu kontrol ne yazık ki yardım almadan yapılacak bir kontrol değildir. Bu kontrolü gerçekleştirmek için internet üzerinden bununla ilgili programlar ve web sitelerinden yardım almak gereklidir. Fotoğraf makinesi almadan önce ilgilendiğiniz makinenin çekim ömrünü öğrenin ve buna göre bir kontrol yaparak makinenin kaç çekimlik ömrü kaldığını saptayın.

Kozmetik Olarak

Makinenin dış görünüşü tabi önemlidir ancak demin bahsetmiş olunan hususlar sağlıklı çekimler açısından daha fazla önem arz eder. Fotoğrafta netliği, ışığı ve kaliteyi sağlayacak olan normlar bunlardır. Bu yüzden bir iki kasa çiziğinden ziyade bu ekipman ve parçaların sağlamlığı ve direnci kontrol edilmelidir. Tabi ki dış görünüş de oldukça önemlidir ancak öncelik bu hususlara verilmeli. Bunlar kontrol edilip onaylandıktan sonra sağlam kasalı bir makinenin güncel piyasa değeri ve fiyatı göz önüne alınarak satın alınıp alınmayacağına kişi tarafından karar verilmelidir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir