Kategoriler
Giyilebilir Teknoloji

Giyilebilir Sensör teknolojisini iki Türk bilim insani geliştirdi

Doktoralarını Harvard Üniversitesinde yapan iki Türk akademisyen silikon kumaştan yapılan ve vücut yapısıyla uyumlu giyilebilir sensör teknolojisi geliştirdi.

İTÜ Tekstil Teknolojileri ve Tasarım Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Atalay açıklamasında Felçli hastaların yürüme ve hareket etme kapasiteleri çok kısıtlı olduğunu fakat Laboratuvarımızda yapmış olduğumuz çalışmalarımızda çok büyük yol aldıklarını ve hastalara tekrar hareket etme yetisi kazandırmayı amaçladıklarını açıkladı. Bunları giyen hastaların veya sağlıklı bireylerin hareket performansında azda olsa hareket sağladıklarını açıkladı.
Kazansana giriş
Giyilebilir teknoloji alanında oldukça önemli bir atılım olan bu girişimle ilgili yapılan açıklamada felçli hastaların yürüme ve hareket etme kabiliyetlerinin çok kısıtlı olduğunu açıkladı. Laboratuvarımızda yapmış olduğumuz çalışmalar genel olarak bu hastalara tekrar hareket etme kabiliyetini kazandırmayı amaçlıyoruz tekstil bazlı yapılar da bu sistemin en önemli halkasını oluşturuyor. Bunlar yumuşak giyilebilir dış iskeletler aslında ve bunları giyen hastaların veya sağlıklı bireylerin hareket performansında yüksek derecede artış sağlanıyor

Sensörler ne işe yarıyor

İleri teknoloji gerektirmiyor iyi bir mühendis bu çalışmayı geliştirebilir. Tekstilden ve silikondan yapılan hibrit sensörler genel olarak adımlarımızı sayabilir ve el hareketlerini ölçebilir ve bu amaçla gömlek veya pantolon gibi kıyafetlere entegre edilebilir. Bunlar da spor endüstrisinde bize geri bildirim vermek için bunu herkes kullanabilir. Ve bu şekilde Doğru duruşu ayarlamak için bizi uyarır. Mesela golf oynayan bir kişi sensörden aldı bildirim ile duruşunu düzeltebilir. Kısacası bu sensörler vücut hareketlerinden elde edilecek geri bildirimin gerekli olduğu her alanda herkesin bunu kullanabileceğini açıkladı.

sensör teknolojisinin uygulama alanlarının daha da çeşitlendirilebileceğini belirten Atalay, Her hastalığın ya da her durumun kendine özgü bir hareket sinyali olduğunu Sonuçta bu sensörler vücuttaki en ufak bir hareket sinyalini algılayabileceğini  Diğer araştırmacılar bundan yararlanıp farklı çalışmalar ortaya çıkarabilir açıklamasını yaptı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir