Kategoriler
Genel

Zirkonyum Diş Kaplama

Günümüzde porselen kaplamaların altında kullanılan zirkonyumlar; en genel tanımıyla gri metal yerine sıklıkla tercih edilen, porselen kuron altyapıları olma özelliği taşıyor.

Estetik beklentilerin giderek daha da arttığı modern dünyada diş hekimliğinde oldukça popüler olan zirkonyum kaplamalar; metal altyapıların yerine kullanılıyor.

Beyaz renkli olan zirkonyum altyapılar, doğal dişler gibi ışığı geçirdiklerinden özellikle estetik kaygıların oldukça önemli olduğu ön bölge dişlerinde sıklıkla tercih ediliyor.

Işığı geçirme özelliğine sahip olan zirkonyum kaplamalı dişler; metal altyapısı bulunan porselen kaplamalı dişlere nazaran daha doğal, canlı ve parlak görünüyor.

Bu kaplamalar; metal altyapıların aksine herhangi bir alerjen madde de içermiyor.

 Vücut dokusu ile birebir uyumlu olan zirkonyum kaplamalar, metal destekli protezlerde olduğu gibi morumsu bir görünüme de yol açmıyor.

Hastada herhangi bir diş eti çekilmesi sorununa neden olmadığı gibi yanlış diş fırçalama alışkanlığı sonrası diş eti çekilen hastalarda kötü bir görünüm de ortaya çıkmıyor.

Zirkonyum kaplamalarda metal altyapıların kullanılmaması, metal alerjisi riskini sıfıra indirgiyor.

Aynı zamanda metal olmadıklarından hasta ağzında tat değişimi ya da kokuya da yol açmıyor.

Zirkonyum Kaplamalar Hangi Durumlarda Tercih Edilir?

Zirkonyum kaplamalar, daha çok diş beyazlatma işlemi sonrasında sonuç alınamayan, rengi sararmış, değişmiş ve koyulaşmış dişlerin kötü görünümünü gidermek amacıyla tercih ediliyor.

Şekli ve boyutu itibariyle estetik görünmeyen dişler, bu kaplama ile daha güzel bir görünüme kavuşturulabiliyor.

Metala karşı hassasiyeti bulunan hastalara da zirkonyum kaplama tedavisi uygulanabiliyor.

Dişlerdeki çapraşıklar için ortodontik tedavi tercih edilmediği durumlarda, rengi veya yapısı bozulmuş dişlerin restorasyonu amacıyla da zirkonyum kaplama tedavisi yapılabiliyor.

Son olarak, ön bölge implant üstü protezlere de zirkonyum kaplama tedavisi uygulanabiliyor. 

Zirkonyum Kaplamalar Nasıl Uygulanır?

Tedavi aşamaları, metal altyapılı porselen kaplamalarla aynı şekilde gerçekleşiyor.

 Öncelikle dişler, bir miktar küçültülüyor ardından alınan hasta ağzına uygun kaşık ya da hassas ölçü elemanları ile alınan ölçüler, laboratuara yollanıyor.

Laboratuarda hastaya ve hastanın beklentilerine en uygun, istenilen renk ve boyutlarda öncelikle zirkonyum altyapı sonra da porselen tasarlanıyor.

Son olarak klinikte özel yapıştırıcılarla zirkonyum kaplamalar, dişe kalıcı olarak adapte ediliyor

 Zirkonyum Dişler Kırılır mı?

Düzenli ve doğru bir diş ve ağız bakımı ile zirkonyum dişler, uzun yıllar boyunca kullanılabiliyor.

Sert bir cisim değdiğinde ya da ters bir kuvvete maruz kaldığında zirkonyum dişler, tıpkı doğal dişler gibi kırılabiliyor. Yani kırılma riski, doğal dişlerdeki kırılma risk oranı ile paralellik gösteriyor.  Lakin bu kırılmaları, diş hekiminize görünerek, bir klinikte  büyük oranda  tedavi ettirebilme şansınız da bulunuyor.

Kaynak: http://www.adadent.com.tr/zirkonyum-dis

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir