Kategoriler
Genel

Şarj Cihazı Kablolarının Kırılmasını Önlemek Mümkün Mü?

Yıpranmış şarj kablolarının kullanılması tehlikeli ve değiştirilmesi pahalı olabilir. İster iPhone’lu bir Lightning kablosu, ister Android’li bir USB-C kablosu olsun, kırılmalardan korunabilirsiniz.

Kablolarınızın Bakımı

Kablolarınızın kopmasını önlemenin en iyi yolu, bunlara uygun şekilde kullanarak dikkat etmektir. Özellikle, bir aygıttan veya USB bağlantı noktasından çıkarırken kabloyu her zaman fişinden tutun. Bunu yapmadan aniden bir kabloyu dışarı çekmek, yapının en zayıf kısmı üzerine baskı uygular; yani kablonun fişe bağlandığı yer.

Taşıma sırasında, kablolarınızı bağlayın ve mümkün olduğunda kayış veya klipsle bağlı tutun. Kabloyu elinizle kullanarak doğru şekilde dolaştırdığınızdan emin olun. Kablo doğal olarak her zaman sardığınız şekilde kalmaz. Aşağıdaki Anker Powerline+ gibi bazı kablolar, kolay taşıma ve saklama için bir cırt cırtlı kayışla gelir. Bu, şarj kablolarınızı sarmanın en iyi yoludur.

Kabloların aşırı bükülmesinden veya çok fazla sarılmasından kaçının. Kablonun, özellikle kablonun fişe bağlandığı noktada bükülmesi, zaman içinde hasarın meydana gelmesindeki başlıca sebeptir. Cihazınızı şarj ederken kullanmaktan kaçınmanız durumunda, kabloyu gereksiz yere germekten kaçınacaksınız.

Muhtemelen davranışınızı değiştirmeniz ve eski alışkanlıkları bırakmanız gerekecek, ancak kablolarınız bunun için size teşekkür edecek. Sabahları yataktan çıkmadan önce içgüdüsel olarak telefonunuzu alırsanız, önce kabloyu çıkardığınızdan emin olun. Kabloyu yatırırken öne ve arkaya yatırmanız ideal değildir. Şarj kablolarınızı haftasonu bir çantaya atmak için alışmışsanız, doğru sarmak için bir saniye ayırın.

Kablo Koruyucuları Kullanın

Kablo koruyucuları, kablonun plastik veya metal fişe bağlandığı noktayı koruyarak çalışır. Basınç uygulandığında kablonun hafifçe bükülmesini sağlamak için kauçuk gibi esnek bir malzemeden yapılmalıdırlar. Kablo koruyucusu bükülmezse, sadece zayıflık noktasını kabloya doğru ilerletir.

Kablo paketlerini bir kaç TL’ye online olarak satın alabilirsiniz. TUDIA KLIP, Apple Lightning, iPod, MagSafe ve Apple Watch şarj cihazları için en iyi çözümlerden biridir. Hemen hemen her USB şarj cihazıyla uyumlu daha ucuz bir ürün için, Jetec çok renkli spiral koruyucularına veya Nite Ize CordCollar’a bakın.

Kendini suçlu hissediyorsan, biraz gerginlik eklemek ve kablonun kritik bir noktadan bükülmesini önlemek için bu kısımlarına yaylar ekleyebilirsin.

Kablonuzun aşırı bükülmesini önleyebilecek neredeyse her şey, ev yapımı bir kılıf veya bir elektrik bandı şeridi olsun, korunmasına yardımcı olacaktır.

Manyetik Adaptörler ile Kazaları Önleme

Kablolar zamanla doğal olarak aşınırken, ani hareket nedeniyle kablo hasarları önemli ölçüde artar. Hepimiz yanlışlıkla bir kabloyu dolaştırdık, odanın her yerine şarjı yanlışlıkla uçurduk. Bu olduğunda, kablo genellikle yerinde kalır.

Manyetik adaptörler, Apple’ın MagSafe güç kablolarında kullanılan yaklaşımı benimser ve bunu hemen hemen sahip olduğunuz tüm cihazlara uygular. İlk önce, cihazınızın şarj bağlantı noktasına küçük bir manyetik adaptör yerleştirin. Bu adaptör daha sonra gerektiğinde manyetik olarak bir şarj kablosuna bağlanabilir.

Akıllı telefonunuzu yanlışlıkla çektiğinizde, kablolar artık bükülmez, çünkü kabloyu güvenli bir şekilde çıkarmak için gereken küçük bir miktar güç yeterlidir. İstediğiniz kadar adaptör satın alabilir ve her şeyi şarj etmek için aynı kabloyu kullanabilirsiniz. Adaptör, kolay çıkarılması için cihazınızın altından hafifçe çıkıntı yapar ve şarj portunuzu iz bırakmayan ve diğer parçalardan uzak tutmanıza yardımcı olabilir.

Volta muhtemelen en iyi bilinen manyetik şarj çözümüdür.60 TL civarı Volta 2.0 şarj kablosu ve Lightning, Micro USB veya USB C tipi bağlantılara uyması için iki adaptör alabilirsiniz. Hepsiburada veya Gittigidiyor gibi diğer online alışveriş servislerinde de uygun fiyatlı çözümler bulabilirsiniz.

Aynı şarj kablosunu birkaç cihaz arasında paylaşmak istiyorsanız, tek bir sisteme (veya markaya) bağlı kalmanız gerekeceğini unutmayın. Daha dayanıklı bir çözüm için manyetik şarj cihazınıza kablo koruyucusu bile ekleyebilirsiniz.

Kablosuz Olarak Şarj Etme (Neredeyse Herhangi Bir Cihazı)

Kablosuz şarj artık modern akıllı telefonlarda yaygınlaşmış durumda. Yeni bir iPhone veya Android cihazınız varsa, kablosuz olarak şarj edilebilmesi özelliğinin olmasının yüksektir. Hızlı şarjı bile destekleyen Anker 10W Kablosuz Şarj Standı gibi, kullanmak için bir Kablosuz Qi şarj cihazı satın almanız gerekecektir.

Bu, kırık kablo uçlarını yenmenin bir diğer yoludur. Ne yazık ki, şarj olurken cihazınızı kullanmanızı engeller, ancak akıllı telefonunuzu yarım saatliğine kapatıp görmezden gelmeniz harika bir bahane olacaktır. Hızlı şarjdan yararlanmak istiyorsanız, yeteri kadar yüksek (10W) kablosuz bir şarj cihazı aldığınızdan emin olun. iPhone X, XS, XR ve 8 cihazlarının hepsinde kablosuz şarj özelliği bulunmaktadır, ancak yalnızca 7.5W’de ve yalnızca belirli Apple onaylı kablosuz şarj cihazlarıyla şarj edebilirsiniz.

Cihazınız doğal olarak kablosuz şarj desteği içermiyorsa, ucuz bir Qi alıcısıyla kolayca ekleyebilirsiniz. Bunlar, şarj girişinize bağlanan ve akıllı telefonunuzun arkasına yapışan ince şarj pedleri şeklindedir. Telefon kabınız metalden yapılmadığı sürece çoğu telefon kabının altında sorunsuz durabilirler.

Bir Qi alıcısı varsa, cihazınız Qi kablosuz şarj cihazlarından güç alabilir. Şarj hızınız, yerel kablosuz şarj ile karşılaştırıldığında sizi sınırlayabilir, ancak yaklaşık 50 TL için yükseltme yapmak haklı çıkacak kadar ucuzdur.

Sadece Lightning bağlantı noktası, Micro USB A tipi veya USB-C bağlantınız olsun, cihazınız için doğru Qi alıcısını aldığınızdan emin olun.

Hepsini Yönetmek için Tek Bir Kabloya Yatırım Yapın

Apple’ın resmi Lightning kablosu, 2 metrelik bir USB-A – Lightning konektörünün maliyeti 80 TL civarındadır. Yılda bir yenisiyle değiştirirseniz, üç yıl boyunca iPhone şarjı için yaklaşık 240 TL ödüyorsunuz demektir. Neden daha uzun sürecek, aynı zamanda uzun vadede paradan tasarruf edebileceğiniz daha güçlü bir iPhone şarj kablosuna daha fazla yatırım yapmıyorsunuz?

Fuse Chicken Titan Plus, Lighting kablosu olan 1,5 metrelik bir USB-A’dır. Apple’ın Made for iPhone üretim standartlarına göre üretilmiştir; bu, veri özelliklerini içerdiği anlamına gelir ve hem şarj hem de senkronizasyon kablosu olarak kullanılabilir. Her bağlantıda sızdırmaz alüminyum gövde bulunan iki esnek çelik katmanla korunmaktadır. 150 TL’ye satın alabilirsiniz.

Fuse, Android kullanıcıları için mükemmel olan USB-C ve Micro USB bağlantılı bir dizi kablo da üretiyor. Hepsi ömür boyu garantilidir, ancak tüm metal konstrüksiyonun ilave ağırlık ve düşük esneklikle sonuçlandığını unutmayın.

Anker’in Powerline + ürünü, Lightning, Micro USB ve USB-C varyasyonlarında mevcut olan bir diğer yüksek kaliteli şarj kablosudur. Kablo, bir aramid lifi (Kevlar) çekirdeği ve Anker’in diğer kablolardan on kat daha uzun süreceğini iddia ettiği çift naylon örgüye sahiptir.

Ayrıca Amazon gibi tüm alışveriş sitelerinde aramid fiberden yapılan daha ucuz kabloları bulabilirsiniz. En iyi sonuçlar için, sağlam bir kabloyu kablo koruyucularla ve uygun kablo bakımıyla kullanabilirsiniz.

Kablolarınızı Erken Onarın

Yıpranmış kablolar tehlikelidir. Bir aşınma belirtisi göstermeye başladığında şarj cihazını kullanmaya devam ederseniz risk altında kalıyorsunuz demektir. Her ne şarj ediyorsanız zarar vermekle kalmaz, aynı zamanda kötü bir şok yaratabilir ya da alev alabilir. Hasar görmüş kabloları güvenli bir şekilde paketleyerek atmanızı öneririz.

Kablonuzun çok fazla hasar görmemiş olduğuna veya kablonun içini tam olarak görmeden aşınma belirtileri göstermeye başladığına ikna olduysanız, bunun yerine kablolarınızı onarmak isteyebilirsiniz. Şimdiye kadar bunu yapmanın en iyi yolu, elektrikli ısıyla daralan makaron kablo kullanmaktır.

30 TL’den daha düşük fiyata ısıyla daralan makaron seti alabilirsiniz. Bu borular mevcut kablonuzu sarar, daha sonra doğrudan ısı uygulandığında küçülür. Hızlı sonuçlar için bir ısı tabancası kullanın, ancak çoğu durumda saç kurutma makinesi ile de biraz sabrederek sonuç alabilirsiniz. Borular esnekliği bir miktar azaltır, böylece bunlar gelecekteki yıpranmayı önlemek için kablo koruyucu olarak çift görevi bile yerine getirmiş olurlar.

Unutmayın: Bir kablonun durumundan rahatsızsanız, hemen geri dönüşüme atın.

Telefonunuzu Dock’ta Şarj Edin

Akıllı telefon dockları modaya uygun olmayabilir, ancak bir amaca hizmet ediyorlar. Bağlantı noktası hareket etmediğinden, standart bir şarj kablosu kadar aşınma ve yırtılmaya sebep vermez. Cihazınızı yatakta kullanamayacaksınız, ancak aynı zamanda kabloyu da sürekli olarak bükmeyeceksiniz.

Bağlantı yerlerinin çoğu, Belkin ChargeSync gibi Apple kullanıcılarına yönelik görünüyor. Bunun nedeni büyük olasılıkla Android cihazların daha büyük bir yüzdesinin kablosuz şarj içermesidir.

Gelecek Kablosuz Cihazlarda

Kablolar kırılgan ve tamamen kablosuz gelecek henüz tam olarak yaygın değil. Bir servet harcamanıza gerek yok; sadece ucuz ve berbat olanlardan kaçınarak kaliteli kablolar satın aldığınızdan emin olun. Bir Apple kullanıcısıysanız, yalnızca Apple’ın iPhone için üretilmiş (MFi) standartlarına uygun kablolar aldığınızdan emin olun.

Cihazınız USB-C üzerinden şarj oluyorsa, cihazlarınıza zarar vermeyecek güvenli bir USB-C kablosu seçtiğinizde dikkatli olmanızı öneririz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir