Kategoriler
Genel

Maske Seçimi Nasıl Olmalı?

Yüz maskeleri pandemi süreciyle birlikte oldukça popüler aksesuarlar arasında vazgeçilmez olarak yer alırken hem maske üreten firmaların hem de maske çeşitlerinin sayısı çok hızlı arttı.

Aksesuar olarak maske üreten firmaların çoğalmasıyla birlikte maske seçimi ayrı bir önem kazandı. Çünkü Covid-19 virüsünden korunmak amacıyla satın alacağımız maskelerin görsellikleri değil gerçek anlamda koruyuculukları çok daha önemli.

Peki bu süreçte maske satın alırken nelere dikkat etmemiz gerekiyor?

Yüz Maskesi Seçimi Nasıl Yapılmalı?

Koruyucu yüz maskeleri medikal ve medikal kullanım amaçlı olmayan olarak çeşitli farklı gruplara ayrılıyor. Medikal yüz maskeleri daha çok hastanelerin ameliyathane gibi cerrahi alanlarda kullanıldığında CE ve ISO 13485 sertifikası gibi özelliklere sahip olması zorunlu. Ancak tek kullanımlık veya tek kullanımlık olmayıp yıkanabilen ancak tıbbi olmayan virüs maskeleri için durum biraz daha farklı.

Burada amaç nefes yoluyla havaya karışan zerreciklerin bir diğer insana geçişini engellemek veya hasta birinin havaya tanecik salınımını önlemek için mikron düzeyinde damlacık geçiş kontrolü sağlanması.

Bu nedenle virüse karşı koruyucu medikal olmayan maskelerin dahi en az iki katlı olması hatta tercihen doğru olanı ise üç katlı olması gerekiyor. Ayrıca maskelerin üretildiği kumaşların sağlığa uygun materyalden üretilmiş olması gerekli.

Bazı üç katlı üretilen maskelerin üzerinde kılcal ip benzeri oluşumların yüzde gıdıklanma, huylanmaya neden olmasından ötürü sık sık ellerin yüze götürülmesine neden olduğu ve bununda yüz maskesinin amacının tamamen dışına çıktığını belirtmek gerekir.

Maskelerin kulağa takılan lastiklerinin özellikle uzun süreli kullanımlarda kulak çevresinde tahrişe neden olmaması gerekiyor. Covid-19 yüz maskesinin yüze mümkünse tam oturması için telli olması maske seçerken dikkat etmemiz gereken önemli görülen birkaç nokta arasında yer alıyor.

Maske Üretimi Yapan Firmalar

Maske üretimi gerçekleştiren firmaların sayısı son aylarda özellikle 2020 ilk çeyrek sonundan itibaren inanılmaz bir hızla artış gösterdi. Bununla birlikte bazı tekstil devleri LC Waikiki gibi firmalar maske üretimine ağırlık vermekle birlikte özel maske koleksiyonları hazırladılar.

Hangi firma üretiyor olursa olsun Covid-19 gibi damlacık yoluyla bulaşan hastalıklara karşı koruyucu tıbbi veya medikal olan ya da olmayan maske seçerken görünümü dışında koruma özelliklerini dikkate almak gerekiyor.

  • En az iki tercihen üç katlı maske satın alınmalı,
  • Üretici firmanın üretim standartlarına uyuyor olması,
  • Maskenin gün içerisinde iki, üç saatte bir veya çıkarıldığında yenisiyle değiştirilmesi,
  • Kumaşın sağlığa uygun olması,
  • Konforlu kullanım için üzerinde tüylenme olmaması ve kulak içim hafif lastik kullanılmış olması maske seçim kriterlerinden en önemlileri arasında sayılabilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir