Kategoriler
Teknoloji

Türkiyedeki Liseli Mucitler Radyasyon dan Koruyucu Elbise Yaptılar

Çankırı Lisesinde okuyan 11. sınıf öğrencileri 3 arkadaş bilim fuarı proje çalışmaları kapsamında RAD-KİT adında bir proje gerçekleştirdi.

Yapılan deneyle başarılı

Yaptıkları araştırmalar sırasında, Hiroşima ve Nagasaki bölgelerine atılan atom bombası sonucunda hamam böceklerinin ölmediğini keşfeden öğrenciler, bundan esinlenerek radyasyon koruyucu elbise yapmayı başardılar hamam böcekleri üzerinde yapılan deneyler sonucu böceklerin vücudunu örten bir etkin maddenin hamam böceklerini atom bombasından koruduğu sonucuna varan öğrenciler etkin madde ile birleştirilmiş bir kumaş kullanarak radyasyon koruyucu elbiseyi yaptıklarını açıkladılar.

Projelerinin adına ise RAD KİT adını verdiler 11. sınıf öğrencisi Ahmet Yazan, projenin asıl amacının günümüzde yaygınlaşan radyasyonlara karşı koruyucu bir önlem almak olduğunun açıklamasını yaptılar. Hamam böceklerinin Hiroşima ve Nagasaki bölgelerinin bir kısmında ölmediğini ve bunun sebebinin de vücutların’da bulunan bir maddeden kaynaklandığını fark ettik. Kitin maddesini kumaşın içerisine nasıl işleyebiliriz diye düşündük ve Çankırı Kara tekin Üniversitesi Biyoloji Bölümünden Doç. Dr. Sezer Okay hocamızdan yardım alarak Kitin içeren kumaş parçasını ultraviyole ışınlarla test ettik ve sonuç olarak da bakterilerin ultraviyole ışınlarından etkilenmediğini gördük.

Bünyamin Aktürk isimli öğrenci laboratuvar aşamasını anlatarak ilk önce Bakterileri önce sıvı hale getirdik besi yerinde büyüttük daha sonra katı besi yerine ektik. Yaptığımız kitinli kumaşı bakterilerin üzerine koyduk üstten de ultraviyole ışın verdik. Daha sonra bakterileri  koyarak üreyip ürememe durumunu test ettik. Yaptığımız kitinli kumaşın altındaki bakterilerin üremeye devam ettiğini ve diğer kontrol kumaşının altındaki bakterilerin üremediğini gördük ve bu şekilde bakterilerin üremediği tanısına vardık açıklamasında bulundu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir