Kategoriler
Teknoloji

İşte Yerli helikopter ATAK 2!

Son 10 yıldır Türkiye’nin savunma sanayi kapsamında oldukça gelişme kaydederek önemli rol oynamaktadır. TUSAŞ ve AgustaWestland tarafından ortak olarak geliştirilen T-129 Atak taarruz ve taktik keşif helikopteri üretimi son hızla devam ederek diğer yandan tamamen yerli olarak üretime hazırlanan ATAK 2 Taarruz ve askeri personel taşıma Helikopteri için gerekli anlaşmaların sağlanmasından sonra kamuoyuna paylaştı.

Daha önceden üretime sunulan T129 Atak helikopterinden kazanılan teknolojik açıdan bilgi birikimini de öne katarak tamamen yerli üretim olacak olan Atak helikopter üretmek için gerekli çalışmaların başlatılması ve bunu operasyonel bölgelerde kullanılması için düğmeye basıldı.

Atak 2 konsept görüntüler yayınlandı!

Üretimini üstlenen Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ) tarafından üretime sunulacak olan helikopterin konsept tasarımı sunulurken, projeyle ilgili bazı detaylar basınla paylaşıldı. Askeri personelin helikopter havada iken sabit olarak bekleyerek arka tarafa yerleştirilen rampa kapağı sayesinde tahliye işlemini gerçekleştirmesiyle birlikte, katlanabilir iniş takımlarının Coğrafi konuma göre TSK’ya özel olarak operasyonel bölgelerde kullanılmaya elverişli olduğu açıklaması yapıldı.

Ayrıca bununla birlikte yük taşıma konusunda artırma sağlanıp, modern olarak aviyonik sistemleri kullanılacak ve bu maaliyet fazlasıyla düşmüş olmasına rağmen diğer helikoptere nazaran yüksek bir performans sunacak. Genel Maksat Helikopteri Projesi alanında geliştirilen helikoptere alt sistemlerinde dahil edilmesi daha güçlü hale getirecek.

Sadece operasyonel bölgelerde değil 10 tona kadar taşıması planlanan ağırlıkla nakliye ve arama kurtarma işlemlerinde de kullanılması ön görülmekte olup 20’den fazla personel taşıma imkanına sahip olacak. Son olarak 170 knot azami hıza ulaşacak olan helikopter bin kilometrelik bir menzile sahip olması ön görülüyor ve kötü hava şartları da göz önüne alınarak ona göre bir üretim aşamasına geçmesi bekleniyor.

 

 

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir