Kategoriler
Teknoloji

Dikkat: Bu sessiz odaya sakın girmeyin

Dünyanın en sessiz odasında geleceğin teknolojileri test ediliyor. Microsoft laboratuvarının da bulunduğu  Washington’daki merkezinde özel olarak yapılan sessiz oda akıllara durgunluk verecek kadar sessiz ve burada çalışanlar oldukça zor durumda hatta çıldırabilirsiniz şeklinde ifade ediyorlar. 

Bu odaya neden sessiz oda denilmiş kısaca açıklayalım. Bu odanın inşaat sürecini takip eden Hundraj Gopal tamamen bağımsız ve her detay çok hassas bir şekilde yapılmıştır diyor. Hundraj Gopal dışarıdaki sesi geçirmesin diye  altı kat beton duvar içinde yer alıyor ve her bir duvar kalınlığı 30 cm’dir. Bu sayede tam 110 desibellik sesi engellemiş oluyorsunuz.
Sessiz odanın temeli tamamen bağımsız ve titreşimi engelleyen 68 yay üzerinde inşa edilmiştir. Hundraj Gopal bu oda için akla gelebilecek her şeyin ayrı ayrı tasarlanmış olması için çok çalıştıklarını belirtti.

Sessiz Odanın Özelliği Nedir

Microsoft tarafından bazı ürünlerin geliştirildiği bu oda 2015 yılında  -20.6 desibel ile dünyanın en sessiz yeri unvanını kazanmış. Bu şu demek oluyor ki bu oda içerisinde kendi kalp atışınızı hatta damarlarınızda akan kanın sesini bile duyabilirsiniz. İnsan 0 desibel seviyesinde duyma özelliğini yitirir fakat bu tamamen sessizlik var demek değil çünkü bizim duyamadığımız ses dalgaları eksi (-) seviyelerinde mevcuttur. Hava moleküllerinin çarpışması -24 desibeldir. Fakat normal şartlarda bizim duymamız imkansızdır. İşte bu sessiz odanın ne kadar sessiz olduğuna dikkat edin.Bu oda içerisinde çalışmak o yüzden çok zor ve en uzun süre bu odada kalan 1 saat durabilmiş.

Sessiz Odada Ne Yapılıyor

Munroe bu odayı kullanma amaçlarını şöyle açıklıyor. Bu odada elektronik cihazları dinliyoruz ve bu cihazlardaki elektrik akımı geçiren kapasitörlerin devre düzeneğindeki oluşturduğu titreşimleri buluyoruz. Bu noktada tespit edilen titreşimlerin oluşturduğu sesin müşteri açısından nahoş bir gürültü kirliliği oluşturduğu ortaya çıkıyor. Bunun için burada çeşitli test ve deneyler yapılıyor. Klavye tuşlarında ki oluşan her bir ayrı sesin bu odada yapıldığını söylüyor ve mikrofon ve hoparlörlerin de  burada denendiğini ifade ediyor. Diğer taraftan bu sessiz odada test ettiğimiz ise Microsoft‘un yapay zeka asistanı Cortana‘nın üç boyutlu ses ve HoloLens sanal gerçeklik görüntüsüdür.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir