Kategoriler
Yazılım

Yapay zeka ileride nasıl bir tehdit oluşturabilir ?

Yapay zeka ileride nasıl bir tehdit oluşturabilir ? Günümüzün popüler teknolojik gelişmelerinden biri olan yapay zeka hayatımızda yer almaya başlıyor. Akıllı telefonlar, robotlar, silahlar, bilgisayarlar hepsinde görmek mümkün. Peki  aslında bir tehdit mi ? Bu konu uzmanlar arasında sıkça tartışılıyor. Yapay zekanın yanlış kişiler tarafından kullanılmasının geleceğimiz açısından büyük bir tehdit olduğunu düşünenlerin sayısı bir hayli fazla. Uluslararası güvenlik uzmanları tarafından yapay zeka hakkında bir rapor hazırlandı. Bu rapor 100 sayfadan oluşuyor. Raporun kapsamı oldukça geniş tutulmuş. Yapay zekayı tasarlayanlara ve hükümetlere bir çok uyarıda bulunulmuş. Yapay sistemlerin geliştirilmesi konusunda yatırım yapan şirketlerin, yapay zekayı kötü amaçlı kullanmaması konusunda uyarılar bulunuyor. Ayrıca hazırlanan raporda hükümetlerin neler yapabileceği konusunda uyarılar mevcut.

yapay zeka makale
yapay zeka makale

Kanun koyucuların ve teknik araştırmacıların ileride oluşabilecek sorunları şimdiden anlamaları ve bunu önlemek için çalışma yapmaları öneriliyor. Çünkü yapay zeka her ne kadar şimdi olumlu anlamda kullanılsa da ileride bunun böyle olmayacağı tahmin ediliyor. Günümüzde nasıl bilgisayar güvenliği konusunda çalışmalar yürütülüyor ise uzmanların bu konuda çift yönlü düşünmesi gerektiği vurgulanıyor. Cambridge Üniversitesi Varoluşsal Risk Araştırması Merkezi‘nden  Shahar Avin tarafından BBC’ye yapılan açıklamada oldukça önemli konular ele alınmış. Avin yaptığı açıklamada, yapay zekanın beraberinde getirebileceği tehditlerin önümüzdeki 5 yıl içinde ne gibi sonuçlar doğurabileceğinin ele alındığını belirtiyor.

yapay zeka tehlikeleri

Shavar Avin tarafından  yapılan açıklamada bazı senaryolardan bahsediyor. Bunlardan bir tanesi ise Google tarafından geliştirilen AlphaGo oyunu. Bu oyunun bilgisayar korsanlarına fayda sağlayacağı, yeni kodlama yolları bulabilecekleri şeklinde bir senaryo geliştirilmiş. Ayrıca insansız hava aracına belli başlı kodlamalar ile yüz tanıma sisteminin entegre edilmesi  ve belli kişileri hedef alması konusunda şüphelerin olduğunu belirtmiş.Oxford Üniversitesi İnsanlığın Geleceği Enstitüsü’nden araştırmacı Miles Brundage ise yaptığı açıklamada yapay zekanın vatandaşlardan devletlere kadar risklerin büyüklüğünü değiştireceğini, yapay zekaya sahip robotların insan kapasitesi seviyesinde eğitilebileceğini, gözleme ve fişleme amacıyla kullanılabileceğini belirtiyor. Bu açıklamalardan ve yayınlanan rapordan da anlaşılacağı üzere yapay zeka ileride çok büyük tehditler oluşturabilir.

Kaynak : bbc.com

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir