Kategoriler
Yazılım

Android O özellikleri ile geliyor

Android O özellikleri nelerdir merak ettiniz mi? henüz piyasaya çıkmayan oldukça iddialı bir çıkış yapmayı planlayan O sürümünde neler var.

Birkaç ay önce Google tarafından yeni Android işletim sistemi Android O’nun geliştirici sürümü sunuldu.

Yeni Google ekosistemi Google I/O konferansında resmen sunulacak fakat şimdiden pek çok özelliğini biliyoruz. İlk olarak Google Pixel, Pixel XL, Pixel C, Nexus 6P, Nexus 5X cihazlarına çıkacak olan Android O, pek çok özellikle geliyor. İşte Android O özellikleri;

Android O çıkış tarihi

Android 8 olarak da adlandırılan yeni işletim sisteminde, O harfi yerine bir tatlı ismi gelecek. İlk tahminler Oreo ve Orange (Portakal) üstüne fakat kim bilir? Bu sene de yazılımın Ağustos sonu veya Eylül başı gibi resmen sunulmasını bekliyoruz. Tabii ilk önceliği yine Google cihazları alacak.

Bildirim panjuru

Android O’da bildirimleri aşağı doğru kaydırdığınızda yeni işletim sistemindeki ilk değişikliği göreceksiniz. Burada ‘Gerekli’ ve ‘Gereksiz’ olarak iki farklı sekme varken, artık görünmez ikonlar da yer alıyor.

Video:

Ayarlar sekmesine giden kısayolun yanı sıra, artık Wi-Fi ve hücresel veri seçenekleri de batarya ikonuyla birlikte yan yana gösterilecekler. Geri kalan özellikler Nougat sürümüyle hemen hemen aynılar. Eğer birden fazla bildiriminiz varsa, ekranı aşağı doğru kaydırmak durumundasınız. Panjuru aşağı doğru çektikçe, ekranda yer ve bildirim olduğu sürece inecek ve her yeri kaplayabilecek. Ayrıca artık bildirim penceresinde bir bildirime basılı tuttuğunuz zaman, gelecekteki uyarıları engelleyebileceksiniz ve tekrar açana kadar o uygulamadan bildirim gelmeyecek.

Hızlı ayarlar

Bildirimlerde hızlı ayarlara da erişebileceksiniz, örneğin Wi-Fi’ye basılı tuttuğunuzda o anki tüm yakın bağlantı noktalarını görebileceksiniz. Ayrıca bu bölgeye kısayollar da ekleyerek, menüyü zenginleştirme şansınız var.
Video:

Ayarlar menüsü

En çok değişen menülerden birisi de Ayarlar olacak ve görsel farklılıklar mevcut. Hem Pixel, hem de Nexus cihazlar için siyah-beyaz renkler tercih edilmiş fakat yine mavi tonlar mevcut. Android Nougat’a göre farklılığı ise artık menü daha kısa ve kategoriler birbirleri içinde sınıflandırılmış. Bunlar dışında geri kalan her şey aynı diyebiliriz fakat menüye girdiğinizde zaten değişiklikleri otomatik olarak fark edeceksiniz. Ayrıca artık bildirimleri açtığınızda, uygulamaların ikonları da doğrudan gözüküyorlar.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir