Kategoriler
Teknoloji Haberleri

Yapı Kredi Kültür Sanat Binasında Guardian Clarity teknolojisi

Beyoğlu, İstiklal Caddesi’nin merkez noktası Galatasaray Meydanı’nda konumlanan ve Alman Mimar Paul Schmitthener tarafından 1958 yılında tasarlanan Yapı Kredi Kültür Sanat Binası (YKSS), Teğet Mimarlık imzasıyla geçirdiği renovasyonun ardından yeniden açıldı. Yapılan renovasyonda kütlesi, İstiklal Caddesi ve Ara Sokak’a bakan cephe düzeni, kat hizaları ile dikey taşıyıcıları aynen korunan binanın meydana baktığı noktada tamamen içi boşaltılarak yepyeni bir cepheyle meydana kazandırıldı.

Yapı Kredi Kültür Sanat Binası’nın gerek orjinal yapının hatırasına saygı göstermek ve toplumsal belleğe hitap etmek amacıyla korunan eski cephelerinde, gerekse de bambaşka bir deneyim sunarak meydana açılan yeni cephesinde Teğet Mimarlık’ın tercihi olağanüstü şeffaflık sunan Guardian Clarity™ anti-reflekte cam ürünleri olmuş.

Çok yüksek ışık geçirgenliği sunarak, düşük yansıma elde edilmesini sağlayan Guardian Clarity™ anti-reflekte cam, sunduğu alışılmışın ötesinde işlevsellik ve göz alıcı görüntü ile çarpıcı cepheler için geliştirilmiş en ideal çözüm olarak karşımıza çıkıyor. Aşırı yansımanın görüntüyü bozduğu her yerde sağladığı ‘yansıtmama’ etkisi ile tasarımı bulunduğu noktada odak noktası haline getiren Guardian Clarity™ anti-reflekte cam, İstiklal Caddesi üzerinde dikkatleri üzerine toplayan YKKS’de kullanıcılara etkileyici ve bölünmemiş bir Beyoğlu manzarası sağlarken, kişinin semtin atmosferinden kopmadan keyifli ve kaliteli zaman geçirmesine olanak tanıyor. Binanın, kitabevi, sergiler ve salon arasındaki dolaşımı bir canlının iç yapısı gibi meydan tarafından izleyenler için sergilenebilirken, binaya tırmanan izleyiciye çeşitli işlevler arasındaki seyahatinde İstiklal Caddesi ve Galatasaray Meydanı’nı farklı açı ve yüksekliklerden tecrübe etme fırsatı sunuluyor. Bunlarla birlikte en can alıcı duraklardan birini, YKKS koleksiyonundaki en önemli eser olan İlhan Koman’ın “Akdeniz Heykeli” tutuyor.

Dünya çapında ikonik binalar için geliştirdiği son teknoloji ürünleri ile Türkiye’de de hızla ilerleyen Guardian Glass, tarihi dokunun en çok hissedildiği Beyoğlu’nda YKKS’ye sağladığı katkı ile kentsel hafızaya saygı gösterirken bir yandan da sıra dışı cephe tasarımlarında yarattığı farkı kanıtlıyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir