Kategoriler
İnternet

Wikipedia Anayasa Mahkemesinin Kapısında

Wikipedia erişim engellenmesi olayını Wikimedia vakfı ile anayasa mahkemesine taşıdı.

Bilindiği gibi çevrim içi ansiklopedi olan Wikipedia geçtiğimiz ay içerisinde yayın yasağı ile erişimi engellenmişti. 29 Nisan tarihinde engellenen sitenin karara karşı olarak konuyu Anayasa Mahkemesine taşıdı. Wikipedia’nın erişim yasağı ile ilgili daha önceki haberimizde bilgi vermiştik. Kısaca hatırlarsak Wikipedia’nın erişim yasağı “bazı terör örgütleriyle Türkiye’yi ilişkilendiren içerikler bulunduğundan uygulanmıştı. Türkiye tarafından ilgili içeriklerin kaldırılması için talep de bulunulmuş fakat bu içerikleri yayından kaldırmamıştı.

Wikipedia anayasa mahkemesine başvurdu

Wikimedia adlı vakıf tarafından müracaat ettiği anayasa mahkemesine gerekçe olarak ifade özgürlüğünün kısıtlanması olduğunu bildirerek erişim engellemesinin kaldırılması talebinde bulundu.

Wikipedia
Wikipedia

Wikimedia, öncelikle kararın ortadan kalkması için ve çevrim içi erişimin tekrar sağlanması için Ankara 1. Sulh Ceza Hakimliğine müracaat etmiş ve yapılan bu itirazın ret edilmesi neticesinde ise durumu Anayasa Mahkemesine taşıdı.

İlgili vakıf aracılığı ile yapılan başvuru dilekçesinde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ve Anayasa Mahkemesinin ilgili “İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ” kararlarına dikkat çekildiği belirtildi. İlgili dilekçede Wikipedia tarafından sadece bir haber doğrultusunda tüm sitenin erişim engeli ile karşı karşıya bırakılmaması gerektiğine de dikkat çekiliyor.

Konuyla ilgili olarak Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan dan gelen açıklama şu yönde oldu.

Site adına itiraz eden Wikimedia adlı vakıf’ın itiraz etme haklarının olduğunu, ancak bunun tamamen hukuk kuralları içerisinde olması gerektiği hususuna önemle dikkat çekerek, hukukun üstünlüğüne her kez’in tam inanç göstermesi ve alınacak karara hepimizin mutlaka saygı duyması ve uygulaması gerekli dedi.

Şimdi konuyla ilgili karar anayasa mahkemesinde ve olayın neticelenmesini bir çok kişi ve kurum beklemekte ve takip etmekte.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir