Kategoriler
İnternet

Wanna Cry Virüsüne Çözüm: WannaKiwi

WannaCry fidye virüsü tüm dünyayı etkisi altına almışken, son dakika bir çözümle kurbanlar rahat bir nefes alacak. Bu çözümün adı WannaKiwi…

WannaCry virüsü pek çok ülkeden binlerce kişinin PC ve sistemlerine sızdırılmış, şifrelediği dosyaları tekrar kullanıma açmak için kullanıcılardan para istemişti. Önü alınamayacak gibi görünen virüsle ilgili WannaKiwi onarımı geliştirildi. Bulaştığı binlerce bilgisayarda büyük ve ciddi veri kayıplarına yol açan Wannacry’ın panzehiri bulundu. Bu yöntemle virüs bulaşan bazı sistemler kötü sondan kurtulabilecek.

Fidye yazılımını kaldırmak ve sistemi tamamen temizlemek hayli zor. Seçenekler kısıtlı. Verileri kurtarmak isteyen kullanıcılar dolandırıcılara binlerce lira fidye ödemek zorunda. Dünya çapındaki bu saldırıdan kurtulmanın artık bir yolu var. Çok kısa bir süre önce güvenlik araştırmacıları tarafından geliştirilen WannaKiwi oranımı, Windows XP işletim sisteminden Windows 7‘ye kadar sistemlerde etkili olacak. Ancak bir şart var: Zararlı bulaştıktan sonra henüz yeniden başlatılmamış bilgisayarlar için bu onarım geçerli olacak.

Fransız araştırmacı Benjamin Delpy tarafından geliştirilen WannaKiwi onarımının güncel sürümü GitHub sayfasından indirilebiliyor. Bu araç, sistemdeki şifreleme bloklarını araştırıyor. Virüs bulaştıktan sonra bilgisayarınızı yeniden başlatmadıysanız, WannaKiwi anahtarları ile şifrelenen dosyaları açabilirsiniz. Bu araç, gelecekte diğer dosyaların da şifrelenmesini önlüyor.

Windows XP işletim sistemli PC’lerde de Adrien Gulnet tarafından geliştirilen WannaKey aracı kullanılabiliyor. PC’nin uyku modunda kalmasında sorun yok ancak kapatıp açılmaması gerekiyor…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir