Kategoriler
İnternet

Bilişim teknolojileri ve yazılım

Bilişim teknolojileri ve yazılım öğrencilerin ilgi göstermesi gereken ders konularından bir tanesi. Teknolojinin günümüzde önemli hale gelmesi, bu alanda yetişmiş insan ihtiyacını gündeme getiriyor. Makalemizde sizlere Bilişim teknolojileri ve yazılım dersi ile ilgili temel konulardan bahsedeceğiz. Bilişim teknolojileri dediğimizde aklımıza bilginin teknolojik ortamda üretilmesi ve kullanılması gelmektedir. Bunun en basit örneklerinden bir tanesi bilgisayardır. Bilgiyi bilgisayar ortamında işleriz ve kullanıma sunarız. Bilgisayarlar donanım ve yazılım olmak üzere iki önemli bileşenden oluşmaktadır. Donanım bilgisayarın dışında kalan parçalardan oluşmaktadır. Bunlar işlemciler, raml, mouse, klavye gibi sonradan bilgisayara dahil edebildiğimiz cihazlardır. Bir de yazılımlar vardır. Yazılım ise bilgisayarda kullandığımız programlara verilen isimdir. Yazılımların kodlamaları bazı yazılım dilleri ile yapılmaktadır. Basit bir örnek verecek olursak internet explorer bir yazılımdır. Bilgisayardan müzik dinlemek için kullandığımız programdan biri olan Windows Media Player örnek gösterilebilir. Bu konuda örnekleri çoğaltmak mümkündür. Yandex, Power Point, Excel, Skype gibi programlar birer yazılımdır.

Bilişim teknolojileri ve yazılım dersi için önemli konulardan bir tanesi yazılımlardır.Yazılımları çalıştırmak için ise işletim sistemlerine ihtiyacımız vardır. İşletim sistemi olmadan bilgisayarları kullanmamız mümkün değildir. İşletim sistemleri bilgisayarın donanım ve yazılımının uyumlu çalışmasını sağlamaktadır. Günümüzde popüler işletim sistemlerinden bir tanesi herkesin kullandığı Windows‘tur. Linux tabanlı Milli İşletim Sistemimiz Pardus bir diğer işletim sistemidir.  Yazılımlar kötü kullanıldığı durumlarda zararlı hale gelebilmektedir. Zararlı yazılımlara virüs ismi verilmiştir. Virüs, bilgisayarımıza giriş yaptığında isteğimiz dışında çalışarak işletim sistemine zarar verebilmektedir. Bilgisayarımızda bulunan bilgiler virüsler ile çalınıp kötü amaçlı kullanılabilmektedir. Bilgisayarımıza virüs bulaşmaması için bilmediğimiz sitelerden program indirmemeliyiz.  Zararlı yazılımlara örnek verecek olursak, Trojan, Adware, Worm, Casus yazılım yani Spyware bu konuda tehlikeli programlardır. Bilgisayarımıza bulaşan virüsleri Antivirüs programları ile temizleyebiliriz. Antivirüs programları internette ücretsiz bulunabildiği gibi ücretli versiyonları da vardır. Eset, Norton, Kaspersky gibi programlar popüler yazılımlardandır. Her bilgisayarda mutlaka bir adet antivirüs programı bulunmalıdır.

Bilişim teknolojileri ve etik önemli konulardan bir tanesidir. Etik, doğru ve yanlışı, iyi ve kötüyü ayırt edip yaptığımız davranışların tamamıdır. Bilişim teknolojilerinin etik dışı kullanılması doğru değildir ve cezası bulunmaktadır. Örnek verecek olursak bilgisayarları insanlara zarar verme amaçlı kullanmak, kişilerin bilgilerini çalmak, kişinin isteği olmadan bilgileri paylaşmak, internet ortamında kullanılan kaynakları izinsiz kullanmak gibi durumlar etik dışıdır. Telif hakkı bu konuda devreye girmektedir. Bir kişinin bilgi ve düşüncesinin kendisine ait olduğunu, izinsiz paylaşılmasının engellediği kullanma hakkıdır. Telif hakkı “c” sembolü ile ifade edilmektedir. İngilizce karşılığı ise “copyright” kelimesidir. Etik konusu bilişim suçları kapsamına girmektedir. Bilişim suçları, bilişim teknolojileri ile ( Bilgisayar, telefon) işlenen suçları ifade etmektedir. Veri hırsızlığı, izinsiz paylaşımlar gibi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir