Kategoriler
Genel

Windows 10’un Mayıs 2019 Güncelleştirmesi, tamamen yeni bir oyun çubuğu deneyimine sahip durumda. İşte yeni oyun çubuğunun 6 en iyi özelliği!

Windows 10’un Mayıs 2019 Güncelleştirmesi, tamamen yeni bir oyun çubuğu deneyimine sahip durumda. İşte yeni oyun çubuğunun 6 en iyi özelliği!

Oyun çubuğu artık sadece video çekmek için değil. Uygulamaların ses seviyesini ayarlamak, kaynak kullanımını görmek ve Spotify’da müzik çalmak için hızlı paneller dahil olmak üzere kullanışlı araçlarla dolu bir ekrana sahip.

Windows Oyun Çubuğu Nasıl Açılır?

Oyun çubuğunu açmak için Windows + G tuşlarına basın. Oynamakta olduğunuz oyunun üzerinde bir kaplama olarak görünecektir. Ayrıca masaüstünüzde veya kullanmakta olduğunuz diğer uygulamalarda da görünür, ancak oyun oynarken en faydalı durumdadır. Kapatmak için tekrar Windows + G tuşlarına basabilirsiniz.

Microsoft hala buna “oyun çubuğu” diyor, ancak yanıltıcı bir isim. Artık sadece tek bir çubuk değil, birden fazla panel içeren uygun bir ekrandır. Daha küçük bir çubuk görürseniz, henüz Windows 10’un Mayıs 2019 Güncelleştirmesini yüklemediniz demektir.

Oyun Çubuğu görünürken, üst paneldeki hangi panellerin görünür olduğunu seçmek için üst paneldeki “Ana Menü” simgesini (menü düğmesi gibi görünür) tıklayabilirsiniz.

Windows + G bastığınızda hiçbir şey olmuyorsa, oyun çubuğunun etkinleştirildiğinden emin olun. Ayarlar> Oyun> Oyun Çubuğu’na gidin, “Oyun çubuğunu kullanarak oyun kliplerini, ekran görüntülerini ve yayını kaydet” seçeneğinin etkinleştirildiğinden emin olun ve kısayolu Windows + G’den başka bir şeye çevirmediğinizi kontrol edin. Özel bir kısayol ayarladıysanız, Windows + G yerine bunu kullanın.

Uygulama Sesini Ayarlayın

Bu özellik bir oyuncu olmasanız bile faydalı durumda! Windows’un içinde herhangi bir yerde (oyun oynarken dahil) Windows + G tuşlarına basabilir ve çalışan tüm uygulamaların ses seviyesini ayarlamak için Ses panelini kullanabilirsiniz.

Sistem Performansını İzleyin

Oyun çubuğu ayrıca mevcut CPU, GPU ve RAM kullanımınız hakkında bilgi sağlayan bir Performans paneli de sunuyor. Son 60 saniyede mevcut kaynak kullanımının grafiğini görebilirsiniz. Bu bilgiyi görmek için oyun oynarken sadece Windows + G tuşlarına basmanız yeterli.

Oyun oynamasanız bile, görebilmek için Windows + G tuşlarına basmak, Görev Yöneticisini açmaktan daha hızlı olabilir.

Tabii ki, bu bilgi artık Görev Yöneticisinde de bulunuyor. Windows 10’un Görev Yöneticisi artık sisteminizin genel GPU kullanımını ve bireysel işlemlerin GPU kullanımını da gösterebilir.

Herhangi Bir Paneli Her Zaman Üstte Tutabilirsiniz

Bu ya da başka herhangi bir panel için, sisteminizi kullanırken panelin her zaman üstte görünmesini sağlamak için “İğne” simgesine tıklayabilirsiniz. Ses panelini sabitlerseniz, yaptığınız işin üstünde her zaman görünür.

Panelleri (veya Microsoft’un söylediği gibi widget’leri) ekranınızda da hareket ettirmek için başlık çubuklarını kaplama üzerinde sürükleyebilirsiniz.

Spotify’dan Müzik Çalın

Oyun çubuğunda artık Spotify entegrasyonu bulunuyor; menü düğmesine tıklayın ve yukarı çekmek için “Spotify” ı seçin. Spotify hesabınıza giriş yapabilir ve müzik çalmak ve kontrol etmek için Spotify widget’ını kullanabilirsiniz. Bu, herhangi bir tam ekran oyunda Alt + Tab yapmaktan daha kolay.

Oynanış Videolarını Kaydedin (veya Herhangi Bir Uygulamanın)

Yayınlar ve Yakalama bölmesi hala var. Oyun çubuğunun asıl amacı, oyununuzu kaydetmenin, ekran görüntülerini yakalamanın ve hatta eskiden Beam olarak bilinen Microsoft’un Mixer’ı ile dünyaya canlı yayın yapmanın bir yolunu sunuyor. Hatta arka planda otomatik olarak kayıt yapmasını ve istediğiniz zaman son 30 saniyeyi kaydetmeyi de seçebilirsiniz – tıpkı bir Xbox One veya PlayStation 4’te olduğu gibi.

Bu araç oyun üzerine odaklanırken, aynı zamanda mükemmel bir masaüstü ekran kaydedici görevi de yapıyor. Oyun çubuğunu açın, kayıt düğmesine tıklayın ve ekranınızdaki hangi uygulama olursa olsun, panelden açıp kapatabileceğiniz mikrofon girişi ile tamamlayın. Daha sonra durdur düğmesini tıkladığınızda C:\Users\KullanıcıAdı\Videos\Captures klasörünüze kaydedilen .mp4 biçiminde bir klip elde edersiniz.

Oyun çubuğu arayüzü, yakaladığınız tüm ekran görüntülerine ve oyun kayıtlarına göz atmanıza ve görüntülemenize olanak tanır. Bunun için buradaki “Tüm Kayıtları Göster” bağlantısını tıklamanız yeterlidir.

Xbox Live’da Sohbet Edin

Oyun çubuğu başlangıçta “Xbox” özelliği olarak tasarlandı ve Xbox uygulamasına gömülmüştü. Xbox markalaması devam ediyor ve yeni oyun çubuğu arayüzü de “Xbox Social” widget’ı sunuyor. Buradan, bir Xbox konsolunda olduğu gibi Xbox arkadaşlarınızla sohbet edebilirsiniz. Oyun oynamak için arkadaş bulmakta kullanabileceğiniz bir “Grup Arama” paneli de var.

Bu, öncelikle Xbox One veya Xbox 360’ta oyun oynayan bilgisayar kullanıcıları için faydalı olacaktır. Ancak Microsoft, Xbox ekosistemini bilgisayar için Xbox Game Pass gibi hizmetler ile oluşturmaya çalışıyor, bu nedenle gelecekte daha faydalı olabilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir