Kategoriler
Genel

Arabesk Müzik

Türk müziği tarihi boyunca birçok değişi yaşamış ve farklı türlere bölünmüştür. Yaşanan bu değişimler müzik türünün seyrine, yapısına ve çevresine de etki etmiştir. Türk müziği, son 80 yılda yaşadığı batılılaşma geleneği ile eş zamanlı değişim yaşamıştır. Arabesk müzik de bu dönemlerde ortaya çıkmış bir müzik türüdür.

Türk halk müziğinin tüm unsurlarını bünyesinde barındıran arabesk müzik, ilk dönem adı verilen 1930 ve 1950 yılları arasında farklı kültürlerin özelliklerini bezeyerek ortaya çıkmıştır. Daha sonra Türk halk müziğinin yerel unsurlarından kurtulan arabesk müzik, öncelikle yakın kültürlerin, daha sonra da kendisi ile alakalı olmayan müzik türlerinin notaları ile bezenmesi sonucunda klasik şeklini almıştır. İlk çıktığı dönemlerde arabesk müzik pek bilinmemekte birlikte en önemli temsilcileri sayesinde piyasa ve sektör boyutu da genişlemiştir.

Arabesk Müziğin Temsilcileri

Türkiye’ye arabesk müziği kazandıran kişi herkesin oldukça yakından tanıdığı Orhan Gencebay olarak karşımıza çıkmakta. Orhan Gencebay’ın üne kavuşmasını sağlayan ve en çok dinlenen ilk arabesk parçası “Bir Teselli Ver” parçasıdır. Orhan Gencebay’dan sonra Türk arabesk müziğin en önemli isimlerinden olan Ferdi Tayfur, Müslüm Gürses ve İbrahim Tatlıses de sektöre giriş yaptı.

  • Müslüm Gürses’in arabesk dalında verdiği ve üne kavuşmasını sağlayan en önemli eserler “Kederli ve Kaderli”, “Hasta Düştüm Allah’ım”, “Ulu Tanrım Bu Ne Çile”, “Bu Kadar İşkence Yeter” ve son olarak “Yeter Tanrım Yeter” olarak karşımıza çıkmaktadır.
  • Ferdi Tayfur, arabesk müziğin en önemli temsilcilerinden olmasının yanı sıra kendi yorumu ile de kendi içerisinde bir alan yarattığı şekilde ifade edilebilmektedir. Ferdi Tayfur’un arabesk müzik dalında verdiği ve üne kavuşmasını sağlayan en önemli eser 1973 yılında çıkardığı “Kır Çiçekleri” adlı parçasıdır.
  •  İbrahim Tatlıses Mp3 indir , halka yakınlığı ile bilinen ve en sevilen arabesk müzik sanatçılarından biridir. Çok özel kabul edilen sesi ile arabesk müziğe kazandırdığı en önemli parçalar “Dom Dom Kurşunu”, “Bir Mumdur” ve “Fosforlu Cevriyem” olarak karşımıza çıkmaktadır.
  •  Cengiz Kurtoğlu Mp3 indir bir döneme damga vurmuş bir yorumcudur en çok dinlenen eserleri Duvardaki Resmin, Hain Geceler, Saklı Düşler, Aşk Sokağı ve daha niceleri..

Kaynak:  Müzik indir

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir