Kategoriler
Teknoloji

SpaceX, ABD Ordusu için Casus Uydu Fırlattı

Dünyada bir ilk daha yaşandı. SpaceX uzay aracı ve roket üreticisi, ABD ordusu için ilk kez uzaya casus uydu gönderdi. California eyaletinin Hawthorne kentinde merkezi bulunan roket ve uzay araçları üreticisi SpaceX, dün NROL-76 adlı casus uyduyu ilk kez ABD için uzaya fırlattı.

Uydunun başarılı bir şekilde yörüngeye yerleştirildiği haberi geldi. SpaceX markasının kurucusu Elon Musk “NRO casus uydusunun uzaya fırlatılışı ve yörüngeye yerleşmesi başarıyla tamamlandı” ifadelerini kullandı. Musk’un sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamalar binlerce Tweet aldı. Ulusal güvenlik sebebiyle şirketten uyduyla ilgili başka bir detay verilmezken, Pazar günü fırlatılması planlanan uydunun olumsuz hava koşulları sebebiyle Pazartesi fırlatıldığı öğrenildi.

2015 yılında ABD ordusu ile iş birliği yapmak üzere anlaşma sağlayan SpaceX şirketi sonunda planını hayata geçirdi. Hava Kuvvetleri Komutanlığı, SpaceX’in askeri istihbarat uyduları fırlatmasına geçit verdi. Daha önce ABD ordusuna ait askeri istihbarat uydularını 2006’den beri Lockheed Martin ile Boeing şirketleri fırlatıyordu. Bu iki kuruluş tarafından ortak girişimle fırlatılan casus uydular, artık SpaceX tarafından fırlatılacak.

2002 yılında Elon Musk tarafından kurulan SpaceX, 2011’den sonra Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) ile anlaşma sağlamıştı. Amerikan uzay mekikleri 2011 yılında emekliye ayrılmış, Uluslararası Uzay İstasyonu’na ikmallerin artık SpaceX tarafından yapılması kararlaştırılmıştı…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir