Kategoriler
Teknoloji

5 fotoğraf çekme tüyosu

Kötü bir fotoğraf kompozisyonu, fantastik bir konuyu sıradanlaştırabilir. Aynı zamanda iyi ayarlanmış bir sahne de, gayet sıradan durumlardan muhteşem fotoğraflar çıkarabilir. Bu yüzden de size vereceğimiz fotoğraf çekme tüyoları oldukça önem taşıyor. Unutmayın ki, her fotoğraf kompozisyonu fazla karmaşık olmak zorunda değil. Kimi zaman basit çekimler bile ortaya muazzam çalışmalar çıkarabilir.

Kural 1: Kompozisyonu basitleştirin

Bir kompozisyona çıplak gözle baktığınızda, beyniniz hızla ilgi alanınıza giren nesneleri seçer. Fakat kamerada bu kural işlemez ve lens, gördüğü her şeyi alır. Dolayısıyla karmaşık bir ortam, kötü fotoğrafa sebep olacaktır. Size tavsiyemiz ortamı olabildiğince basitleştirin, hikayeye odaklanın ve dışarı çıkartamadığınız nesneleri de arka planda bırakmaya özen gösterin.

Kural 2: Çerçeveyi doldurun

Eğer geniş bir bölgeyi fotoğraflayacaksanız, ne kadar bir alanı çerçeveye alacağınız ve ne kadar yakınlaştırma yapacağınız kafa karıştırabilir. Aslına bakarsanız, çerçevede çok fazla boş alan bırakmak en yaygın yapılan kompozisyon hatası. Bu durumdan kaçınmak için mümkün olduğunca çerçeveye yakınlaştırma yapın ya da nesnelere siz yaklaşın. Her tarafın boş olduğu bir kompozisyon, kötü gözükecektir.

Kural 3: Çerçeve oranı

Her fotoğrafı yatay düzlemde çekmek zorunda değilsiniz. Bunun yerine bazen dikey fotoğraflar çekmeyi, duruma uygun hareket etmeyi deneyin. Kaldı ki, daha sonra zaten fotoğrafı kırparak dikey veya yatay yapabilirsiniz.

Kural 4: Her şeyi ortalamayın

Fotoğraf çekmeye yeni başlayanlara nedense her konuyu, özneyi ortaya almak ve öyle fotoğraflamak çekici geliyor. Buna rağmen, orta merkezli fotoğraflar genellikle sıkıcı ve sıradan oluyorlar. Öznenizi fotoğrafın ilginç bir yerine koymayı deneyebilirsiniz ve merkezden uzaklaştırabilirsiniz. Bu konuda kesin kurallar yok, önemli olan içgüdülerinize güvenerek deneyip yanılmanız. Zaman içinde göreceksiniz ki, fotoğrafta özne ortada değilken daha etkileyici duruyor.

Kural 5: Arkaplan

Sadece özneye odaklanmayın, aynı zamanda arka planda neler döndüğüne de bakın. Bunlar kompozisyonu basitleştiren ve çerçeveyi dolduran ayrıntılardır. Genellikle arka planı tamamen yok edemezsiniz fakat en azından kontrol etmeyi öğrenirsiniz.
Geniş açılı lensler kullanarak ya da odak uzaklığıyla oynayarak arka planı görüntüden çıkarabilirsiniz fakat kimi zaman bu arka plan, bazen hikayenin bir parçası hâline de gelebilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir