Kategoriler
İnternet

Geçmişten günümüze mobil internet

20 yıl içinde resmen evrim geçiren mobil İnternet artık ADSL İnternet’e kafa tutacak kıvama kadar gelmiş durumda.

Geçmiş’den günümüze mobil interneti nasıl kullandık. Hatırlarsanız 4.5G 1 nisan itibariyle Türkiye’de aktif olarak kullanılmaya başlamıştı. Dilerseniz eskiye doğru bir uzanalım. Şöyle 1996 yılların sonuna doğru baktığımızda ilk mobil telefonlarla tanışmaya başladık tabi o zamanlar ilk telefon heyecanı kablosuz telefon bizim için son gelişmiş bir teknoloji olarak gözüküyordu ilk çıkan telefonlarda İnternet adına tabi ki hiç bir şey yoktu. Bizde 2000 yıllarının başından itibaren günümüze kadar nasıl gelişmiş onu incelemeye alacağız.

Geçmiş’den günümüze mobil internet

Yıl 2000 Wap

İlk internetli telefon ile tanıştık wap hizmeti veren büyük buluş ancak o yıllarda internet pek yaygın değildi bilgisayarda internet bile günümüzdeki kadar yaygın değildi. wap sadece yazı içerikli internet hizmeti sağlıyordu wap sitelerinden girip, melodi, java oyunlar, midi sesler gibi indirmeler yapabiliyorduk.

Yıl 2004 gprs

GPRS 171.2 kilobit/saniye indirme hizmeti sunan mobil teknolojiyle çığır açmıştı ozamanlar artık internet üzerinden sohbet odalarına girmelerden tutunda mobil uyumlu oyunlar indirmeye kadar pek çok işimize yaramıştı.

Yıl 2006 EDGE

Aradan fazla geçmeden edge çıktı karşımıza mobil internet teknolojisi biraz daha gelişmişti yavaşta olsa artık internet üzerinden video izleyebiliyorduk.

Yıl 2009 HSPDA 3.5G

Yüksek hızlı internet ile türkiye tanıştı artık internet bizim için vazgecilmez olmaması için bir başlangıctı bununla beraber mobil telefon teknolojisiyle artık internetten sınırsızca faydalanabiliyorduk artık buda yetersiz gelmeye başladı şimdi sıda nemi var Tabiki 4.5g

Yıl 20016 4.5G

4.5G ile gelen yenilikler artık internete bağlanma hızınız 100 ila 150 Mbps’ye varan rakamlara çıkacak ve bu değer 375 Mbps’yi dahi görebilmesi mümkün olacak operatör firmasına kalmış bir durum bu. Bu da demek oluyor ki 2 GB büyüklüğündeki herhangi bir belgenin 54 saniye gibi kısa bir sürede indirilmesi anlamına gelmektedir. 3G’de söz konusu dosyanın indirilme süresi ise 780 saniyeyi buluyor. Buda demek oluyor ki 3.5G bundan 15 kat daha yavaş anlamına geliyor artık 4.5g ile uçuşa hazır olun dünyanın kullandığı en hızlı internet ile 1 nisanda tanışacaksınız.

Şimdi, 5G gündemde ultra hızlı internet ile mevcut 4.5G den daha hızlı bir şekilde karşımıza çıkacak. Bu sefer ülkemize erken gelmesi planlanan 5G ile ne tür yenilikler gelecek hep birlikte göreceğiz.

THN – teknolojihaberim.net

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir