Kategoriler
Genel

Qi Sertifikalı Kablosuz Şarj Cihazı ( Teknolojihaberim özel haberi )

Kablosuz bir şarj cihazı satın almak için araştırma yaptıysanız, muhtemelen “Qi-Sertifikalı” terimine denk geldiniz. Ama Qi nedir ve neden bir Qi Sertifikalı kablosuz şarj cihazı kullanmalısınız?

Qi, Kablosuz Şarj Standardıdır

Qi kablosuz enerji iletimi için bir standarttır. Kablosuz Güç Konsorsiyumu (Wireless Power Consortium – WPC) tarafından oluşturulan bir formattır ve tüm cihazlarda kablosuz şarjı, USB veya Bluetooth standartlarının tüm cihazlarda veri iletimini standartlaştırdığı şekilde standartlaştırmayı amaçlar.

Peki neden kablosuz şarjın standartlaştırılması gerekiyor?

Qi gibi bir standart olmadan, kablosuz şarj ciddi bir uğraş olurdu. Her akıllı telefonun Micro-USB, USB-C veya Lightning yerine kendi benzersiz kablosunu kullandığını düşünün. Qi standardı olmadan, uğraşmanız gereken saçmalık böyle bir şey olacaktı.

Teknik olarak konuşursak, standartlaştırılmamış kablosuz şarj cihazlarının standartlaştırılmamış telefonlarla çalışması mümkün. Ancak, desteklenmeyen cihazlarla güç standartlarını bir araya getirmek hem etkisiz hem de tehlikelidir.

Qi, İşleri Güvenli ve Kolay Hale Getiriyor

Kablosuz şarj cihazları, enerji iletmek için manyetik indüksiyona veya manyetik rezonansa dayanır (Qi her ikisini de kullanır). Dünyayı saran manyetik alan gibi. Telefonunuzda bu manyetik enerjiyi elektrik enerjisine dönüştüren bir bobin vardır ve bu durum pili şarj eder. Basit değil mi?

Bu nedenle, standartlaştırılmamış kablosuz şarj cihazlarının telefonlarda standartlaştırılmamış alıcılarla çalışması teknik olarak mümkün. Ancak kablosuz şarj standartlarına sahip olmayan bir dünya düşünelim. Üç büyük sorunla karşılaşırız:

·        Aşırı Yüklenen Telefonlar: Akıllı telefonlarda kabloluyken aşırı şarjı önleyen dahili voltaj sınırlayıcılar bulunur. Ancak kablosuz şarj, elektrikli bir ocaktaki bir bobin gibi bir bobine dayanır. Bir kablosuz şarj standardı olmadan, yüksek güçlü bir kablosuz şarj cihazı (örneğin 25 watt), düşük güçlü bir kablosuz telefonun bobinine (0-5 watt’lık sınırlı bir menzile sahip olabilir) pili ve diğer dahili aygıtlara zarar verebilir.

·        Aşırı Isınma: Bu, zaten yüksek voltajlı (veya ucuz) kablosuz şarj cihazları için ortak bir sorun. Uygun güç yönetimi veya havalandırma olmadan, ısı artar ve telefonunuza zarar verir. Yeterince ısı, pilin bozulmasına ve bu da yangına neden olabilir.

·        Yakındaki Nesnelere Isı Transferi: Dahili Yabancı Nesne Tespiti (Foreign Object Detection – FOD) olmadan kablosuz bir şarj cihazı, metal olan ve telefon olmayan şeylere manyetik enerji göndermeye meyilli olabilir. Bu, aşırı ısınmaya veya yangına .

Qi kablosuz şarj standardı, bu sorunların hiçbir zaman yaşanmamasını sağlar. Bir telefon veya şarj cihazı Qi Sertifikalı ise güvenlik, etkinlik ve uyumluluk için Kablosuz Güç Konsorsiyumu tarafından test edilir. Qi Sertifikalı cihazlar 0-30 watt (Qi standardı 1 kilowatt’a kadar çıkabilir, ancak telefonlar için değil) çalışabilir, sıcaklık testlerini geçmeli ve Qi FOD standartlarına uymalıdır. Ayrıca, tüm Micro-SD kartların tüm Micro-SD bağlantı noktalarıyla çalıştığı gibi diğer tüm Qi-Sertifikalı cihazlarla (telefonlar veya şarj cihazları) uyumlu olmaları gerekir.

Başka Kablosuz Şarj Standartları da Var Ancak Yok Olmuş Durumdalar

Kablosuz şarj için tek standartmış gibi Qi’den bahsediyoruz. Bunun nedeni, başka kablosuz şarj standartları olsa da, artık gerçekten alakalı olmamaları.

Dürüst olmak gerekirse, bizim için bunda bir sorun yok. Farklı kablosuz şarj standartları birlikte hoş görünmüyor, bu nedenle tüm telefonlar ve kablosuz şarj cihazlarının tek bir formatı desteklemesi daha iyi (tüketici düzeyinde). Ancak bilgi ve teknoloji geçmişi adına, diğer kablosuz şarj standartlarından bazıları nelerdir?

Cihazları şarj etmek için manyetik indüksiyon kullanan Powermat (PMA) var. 2008 veya 2009’dan itibaren çıkan bu şarj matlarını hatırlıyor musunuz? Bunlar PMA kablosuz şarj cihazlarıydı. Samsung Galaxy telefonları (S8, S9 ve S10) hala PMA standardını (Qi’nin yanında) destekliyor, ancak insanlar S10’un tüm PMA şarj cihazlarıyla çalışmadığından şikayet ediyorlar.

Diğer önemli kablosuz şarj standardı, şarj cihazlarına manyetik rezonansa dayanan AirFuel (eski adıyla Rezence) olarak adlandırılır. Bir iPhone 5 davası da dahil olmak üzere hiç kimsenin umursamadığı bir kaç eski cihaz tarafından desteklenir.

Bu alternatif kablosuz şarj standartları hayatınızda bir kez de olsa gözünüze çarpar mı? Bu, başka bir USB standardının çıkmasının uygun olup olmadığını sormak gibi bir şey. Rekabeti biraz zorlayabilir, ancak her şeyi olması gerekenden daha karmaşık hale getirir.

Qi Standardının Geleceği

Kablosuz şarj şu anda çok sıcak bir konudur ve işlerin nereye gittiğini söylemek zor. Teknoloji hala ilk aşamalarında ve bir telefonu plastik bir stand üzerinde şarj etmek güzel olsa da, kablosuz şarjın gelecekteki uygulamalar için çok büyük bir potansiyeli var.

Kısa sürede kablosuz olarak şarj edilmiş bir araba beklemeyin tabi. Ancak yakında kablosuz şarj edilebilen mutfak aletleri ve elektrikli el aletleri ile karşılaşmamız bence mümkün. Saçma gelebilir, ancak teknolojinin nerelere evrileceğini kimse kestiremez.

Oyunun adı burada verimlilik ve rahatlıktır. Güç harcıyorsa, kablolu çözümlerden önemli ölçüde daha yavaş şarj oluyorsa veya düzenli kullanım için fazla uygun değilse, kablosuz şarj cihazı satmanın anlamı yoktur. Şu anda, Qi standardı 1 kilowatt’a kadar güç aktarımını destekleyebilir. WPC, mutfak aletleri ve elektrikli aletlere odaklanarak, ortak kablosuz kilowatt güç aktarımını mükemmelleştirmenin bir yolunu ararken, entegre kablosuz şarj cihazlarının (tezgah üstü, halı altı vb.) nasıl inşa edileceğini de araştırmaktadır.

Sertifikalı Olmayan Kablosuz Şarj Cihazları Satın Alma

Bir kablosuz şarj cihazı Qi Sertifikalı değilse, satın almaktan veya kullanmaktan kaçınmalısınız. Anker, CHOETECH ve Yootech’in Qi Sertifikalı şarj cihazları zaten inanılmaz derecede ucuz ve telefonunuzun kablosuz olarak şarj olurken aşırı ısınmaması veya zarar görmemesi garantisi ile geliyorlar.

Daha eski bir PMA veya AirFuel şarj cihazı satın almak istiyorsanız (ne nedenle olursa olsun) cihazınızın önce şarj standartlarına uygun olduğundan emin olun. Veya CHOETECH’in Qi Sertifikalı bir şarj cihazına 60 TL civarı verebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir