Kategoriler
Genel

Kumlama

 

Metalin ömrünü uzatmada büyük rol oynayan kumlama tekniği kumun basınçlı hava veya su yardımıyla yüzeye çarptırılması şeklinde uygulanan bir temizleme yöntemidir. Metalin üzerine püskürtülen kum metali mikro düzeyde aşındırır ve metalin üstünde ki maruz kaldığı bütün kiri, pası, yağı, boyayı çözüp atar. Geriye sadece ham metal kalır. Bu yöntemde çok farklı kum çeşitleri kullanılabilmektedir.

Kumlanacak olan metal fazla işleme maruz kalmamışsa, basit bir kumlama işlemiyle ham haline dönecekse silis kumu tercih edilir. Eğer yoğun bir kumlama yapılacaksa bu sefer demir cürufu kullanılır. Çünkü cüruf daha sert ve dayanıklıdır. Kapalı alanlarda kumun geri toplanarak kullanılmasına imkân veren bir sistem varsa bu durumda daha az tozan bazalt kullanılır.

Bu işleme tabi tutulan metalin çok dikkatli bir şekilde saklanması ve en erken sürede boyanması gerekmektedir. Boyama işleminin de oldukça titiz bir şekilde yapılması elzemdir. Çünkü üstünde hiçbir koruyucu tabaka kalmayan metal çevre şartlarından çok kolay ve hızlı şekilde etkilenir. Haliyle metalin maruz kalacağı ufak bir nem bile metalin içten içe paslanmasına sebep olabilir. Aynı şekilde iyi boyanmayan kısımlarda çabucak paslanacaktır.

Kumlama Makinası

Kumlama işlerinde kullanılabilecek birçok kumlama makinası çeşidi mevcuttur. Otomatik ya da yarı otomatik şekilde çalışan bu makineler yüzeyi kaplama veya boyama öncesi için hazır hale getirir. Mobil kumlama makineleri genelde açık alanlarda ve kabinlerin içlerine sığmayacak metallerin temizlenmesinde sıkça kullanılmaktadır.

Tamburlu olan makineler ise kabin tipi makinelerdendir. Bu tür makinelerin içinde kendi ekseninde dönebilen ve keskin köşelere sahip olmayan metaller kumlanır. Genelde ağır metallerin kumlama işlemi tamburlu değil askılı kumlama kabinlerinde yapılır. Tünel tipi kumlama makineleri ise daha küçük parçaların kumlaması için kullanılmaktadır. Bu temel makinaların haricinde farklı amaçlarla kullanılan birçok makine tipi vardır.

Bu makineler tamamen özel olarak projelendirilip kurulumu yapılabilen cihazlar olduğundan sanayi de kolayca kendine yer bulmaktadır. Farklı tip metaller ve mermer gibi sert materyallerde kullanılabildiği için oldukça kullanışlıdır. Kabin tipi makineler hazır olarak kesimi gerçekleştirilmiş olan metallerin hızlı ve çok iş gücü gerekmeden temizlenmesini sağlamaktadır. Kumlama makinası çeşitlerinin tek dezavantajı büyük metal parçalarda kullanılamamasıdır.

 

 

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir