Kategoriler
Genel

Kullanıcı Deneyimi ve SEO İlişkisi Nasıl Planlanmalıdır?

Herhangi bir ürün veya hizmeti kullanan kullanıcının söz konusu deneyimine kullanıcı deneyimi adı verilmektedir. Kullanıcı deneyiminin önemi her geçen gün artmaktadır. Çünkü, SEO ile kullanıcı deneyimi arasında çok ciddi bir ilişki bulunmaktadır. Bunun yanı sıra, iş geliştirmenin temelinde kullanıcı deneyimi yatmaktadır. Kullanıcı deneyiminin ölçülmesinde birçok farklı yöntem kullanılmaktadır. Eldeki veriler ve ölçümler doğrultusunda kullanıcı deneyiminin iyileştirilmesi söz konusu olmaktadır.

Kullanıcı deneyiminin birçok sektör için hayati öneme sahip olduğunu ifade etmek gerekir. Akıllı telefon, otomobil, yiyecek ve içecek, teknolojik cihazlar gibi sektörlerde ürün geliştirmenin başarılı bir şekilde yapılması için kullanıcı deneyiminden yardım alınmaktadır. Bir başka deyişle, kullanıcılar, herhangi bir üründen memnun değilse söz konusu kullanıcılardan alınan geri bildirimlere göre ürünün geliştirilmesi hedeflenmektedir. Ürün ve hizmetler için olduğu kadar web siteleri için de kullanıcı deneyimi önem taşımaktadır. Bir kullanıcının bir sitede aradığını bulması, istediği gibi gezinmesi, sitenin sunmuş olduğu hizmetlere rahatça erişmesi gibi hususlar son derece önemlidir. Çünkü, bu kriterler ile sitenin başarılı olup olmadığı ortaya çıkmaktadır. Kullanıcı deneyimi; web sitesi açısından düşünüldüğünde bu kriterlerle beraber önem kazanmaktadır.

Kullanıcı Deneyimi ile SEO İlişkisi Nasıldır?

Kullanıcı deneyimi ile SEO ilişkisi denildiği zaman akla organik SEO gelmektedir. SEO; arama motoru optimizasyonudur. Bir başka deyişle, herhangi bir web sitesinin Google arama sonuçlarında en üst sıralarda olması adına yapılan bir çalışmadır. SEO çalışmalarından kısa sürede verim almak mümkün değildir. Uzun bir süreç olan SEO; kullanıcı deneyimleri doğrultusunda şekillendirilmektedir.

Google arama sonuçlarında üst sıralarda yer almak isteyen bir sitenin her şeyden önce kaliteli ve özgün içeriklere sahip olması gerekir. Bunun yanı sıra, tasarımının göz alıcı olması şarttır. Geliştirilmiş bir ara yüzünün varlığına da ihtiyaç duyulmaktadır. Bu kriterler; aynı zamanda kullanıcılara daha iyi deneyim vaat etmektedir. Sitede aradıklarını rahat bir şekilde bulabilen, sitenin tasarımına hayran kalan ve sitedeki içerikler sayesinde birçok bilgi edinen kullanıcı; iyi bir kullanıcı deneyimi ile beraber siteden ayrılmaktadır. Her kullanıcının memnun olmasını sağlayan özelliklere sahip bir sitenin trafiği kısa sürede artacaktır. Daha çok kişi tarafından tıklanan sitenin de Google arama sonuçlarında ilk sıralarda olacağını tahmin etmek zor değil! Çünkü, Google, arama sonuçlarında hangi sitelerin üst sıralarda olacağını belirlemek adına bazı algoritmalardan faydalanmaktadır. Kullanıcı deneyimi de bahsettiğimiz algoritmalardan yalnızca birisidir.

Bir site Google arama sonuçlarında nasıl üst sıralarda yer alır sorusu birçok kişinin aklında bulunmaktadır. Google; bu konuda birçok kritere önem vermektedir. Sitenin kodlama yapısı başta olmak üzere içerdiği gerekli ve gereksiz kodlar, sitenin içerdiği bağlantılar, kullanıcının site içi davranışları gibi hususlara önem verilmektedir. Bunun yanı sıra, bir kullanıcı, söz konusu siteden saniyeler içerisinde ayrılıyorsa bu durum iyi bir kullanıcı deneyiminin yaşanmadığı anlamına gelir. Google; bu gibi hususları da dikkate almaktadır.

Kullanıcı Deneyimini İyi Hale Getirmek İçin Neler Yapılmalı?

Web sitelerinin kullanıcıların istek ve beklentileri dikkate alınarak oluşturulması gerekir. Sitede kullanıcının dikkatini çekecek türden görseller bulunmalıdır. Aynı zamanda, net ve ilgi çekici içeriklerin varlığı şarttır. Örneğin, zayıflamak isteyenler için tasarlanmış bir sitenin ana sayfasında zayıflama, diyet, beslenme gibi kategorilerin olması ve bu kategorilere tıklandığında da bilgi verici makalelerin ortaya çıkması doğru bir detaydır. Bunun yanı sıra, indirimli ayakkabıları merak eden bir kullanıcının ziyaret ettiği sitenin ana sayfasında tek bir linkle indirimli ayakkabıların olduğu sayfaya ulaşması önemli bir husustur. Bu gibi örnekler; kullanıcı deneyimi ile SEO ilişkisini ortaya çıkarmaktadır.

Yukarıda bahsettiğimiz örnekler; kullanıcı deneyiminin pozitif olması anlamına gelmektedir. Bu sayede, arama motorları tarafından görünür olarak organik SEO bazlı yükselişler de yaşanacaktır. Bu durum; bilinen en doğal SEO yöntemidir. Ayrıca uygun seo fiyatları veren firmalar ile uzun vadeli çalışarak bu konuyu daha iyi hale getirebilirsiniz.

Kullanıcı Deneyimi Nasıl Ölçülür?

Kullanıcı deneyiminin ölçülmesinde web analiz araçlarından faydalanılmaktadır. Google Analytics başta olmak üzere Yandex Metrica gibi araçlar ile herhangi bir siteyi ziyaret eden kullanıcıların site içerisindeki hareketlerini görmek mümkün olur. Bunun yanı sıra, kullanıcıların hangi sayfalarda daha çok vakit geçirdikleri, hangi bağlantılara tıkladıkları, hangi sayfalardan hemen çıktıkları gibi bilgiler de öğrenilebilir. Sonuç olarak, bu tarz ölçümler sayesinde kullanıcı deneyiminin iyileştirilmesi sağlanmaktadır. Yapılan ölçümler; sitenin hangi eksiklere sahip olduğunu ortaya çıkaracaktır. Bir başka deyişle, sitenin eksiklerinin belirlenmesi ve söz konusu eksiklerin giderilmesi adına ciddi bir planlamanın içine girilmesi mümkün olacaktır.

Kısaca özetlemek gerekirse; SEO çalışmaları yapılırken kullanıcı deneyimi ön planda olmalıdır. E-ticaret sitesi başta olmak üzere SEO çalışması ile internette daha görünür olması hedeflenen tüm sitelerin eksiklerinin giderilmesi noktasında yukarıda bahsedilen kullanıcı deneyimi ölçümleri temel kriter olmalıdır.

SEO çalışmaları için tercih edilecek SEO ajansının da kullanıcı deneyimini ölçümleyen ve buna çok önem veren bir ajans olması şarttır. Bu noktada, bahsettiğimiz özelliklere sahip bir SEO ajansı arıyorsanız sizlere Bilgesem Dijital Pazarlama Ajansı’nı tavsiye edebiliriz. Bugüne kadar sayısız yerli ve yabancı firmaya SEO hizmeti sunan Bilgesem; SEO dışında da Google Ads reklamları, sosyal medya reklamları, online itibar yönetimi ve video marketing gibi konularda da hizmet sunmaktadır. İşini en iyi şekilde yapan Bilgesem ile görüşmelisiniz.

kaynak : https://hizliresim.com/blog/seo-ajansi-secilirken-dikkat-edilmesi-gereken-10-madde/

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir