Kategoriler
Teknoloji

Siber Güvenlik Tatbikatı 29 Kasım’da Yapılacak

Ulusal Siber Savunma 2017 Tatbikatı 29 Kasım’da yapılacak. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan tarafından yapılan açıklamaya göre kamu kurumlarının dışarıdan gelecek tehditler karşısındaki yetkinliği ölçülecek.

Dünyada bir çok kurumun ve ülkenin güvenlik alanında yatırımlar yaptığını biliyoruz. Son yıllarda artan siber tehditler ise ülkeleri yatırım yapmaya zorluyor. Türkiye’nin de  bu konuda yatırımlar yaptığı biliniyor. Bakan Arslan tarafından yapılan açıklamada dünyada altyapıları tehdit eden siber saldırılara karşı, devlet organları tarafından farkındalık çalışmalarının yürütüldüğünü söyledi.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından 2016 yılında Ulusal Siber Güvenlik Eylem Planı oluşturulmuştu. Bu eylem planı 2016-2019 yılları arasında geçerli. Bu yıl itibari ile 29 Kasım’da gerçekleşecek olan “Ulusal Siber Savunma 2017” tatbikatı ile kamu kurumlarının ne kadar güvenli olduğu konusunda bilgi sahibi olunacak.

Ayrıca bir çok önemli kurum ve kuruluştan uzman kişilerin bu tatbikata davet edildiği haberleri var. Tatbikatın gizlilik ve koordinasyon çalışmalarına katkı sağlanması, ulusal açıkların görülmesi ve müdahale edilmesi amaçlanıyor. Bu konuda gerekli iyileştirmelerin yapılması bekleniyor.

Bakan Arslan tarafından yapılan açıklamada, tatbikatın iki aşamalı olacağı, birinci aşama ile ilgili olarak, “Gönüllü kurumlara senaryolar kapsamında internete açık sistemlerine yönelik ağ tabanlı saldırılar gerçekleştirilerek bu sistemlerin dayanıklılığı ve personelin yetkinliği ölçülecek” derken, ikinci aşamanın ise simülasyon, bulgu inceleme ve masa başı türünde olmak üzere oluşturulan senaryolar kapsamında tatbikat alanında oluşturulacağını ifade etti.

Tatbikata ise ilk aşamada 20 kurumun katılacağı, ikinci aşamada ise 31 kurumun oyuncu 26 kurumun gözlemci olarak yer alacağı açıklandı. Türkiye’nin bu alanda attığı adımlar oldukça önemli olup, bu konuda daha çok yatırım yapılması gerekiyor. Çünkü dünya genelinde tüm ülkelerin siber alanda gizli bilgileri ele geçirmek için kurduğu ekipler ve gelecek saldırılara karşı uygulayacakları önlem stratejileri olduğu biliniyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir