Kategoriler
Teknoloji Haberleri

OECD verilerine göre Türkiye son sırada

OECD verilerine göre Türkiye son sırada. Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı’na (OECD) göre, Better Life Index (Daha İyi Yaşam Endeksi)’inde yer alan 35 OECD üyesi ülke ile Rusya, Brezilya ve Güney Afrika’nın dahil edildiği 38 ülke arasında en iyi performans, 9,3 puanla Hollanda’ya ait. 9 puanla Danimarka ikinci, 8,9 puanla Fransa üçüncü oldu. İspanya 8,8 puan ile dördüncü, Belçika 8,6 puanla beşinci sırada yer alıyor.

Türkiye’de çalışanların yüzde 34’ü haftada 50 saatten fazla çalışıyor

Araştırmada haftada 50 saat ve daha fazla çalışma oranı, çalışanların bireysel bakım ve boş zaman aktiviteleri için bir günde ne kadar zaman ayırabildikleri dikkate alındı. Türkiye’nin son sırada yer aldığı listede, Rusya 9. sırada yer aldı. ABD 30. olurken, Japonya 34. sırada yer aldı.

Hayattan çok da memnun değiliz

Türkiye’de çalışanların % 34’ü 50 saatten fazla çalışıyor. OECD’nin bu alandaki en yüksek ortalaması % 13. Erkek çalışanların % 37’si, kadın çalışanların ise % 26’sı için mesai saatleri uzun. Türkiye’de çalışanlar OECD ortalamasına göre hayattan daha az memnun. 0’dan 10’a kadar olan bir ölçekte memnuniyet derecelendirmesi istendiğinde, Türk halkı ortalama 5,5 puanda kalırken, OECD 6.5 ortalamasına sahip.

Uzun iş saatleri sağlığı olumsuz yönde etkiliyor

Araştırmada, uzun iş saatlerinin kaygı ve stresi artırdığına vurgu yapılıyor. İş-hayat dengesinin sağlandığı ülkelerde, çalışanların daha mutlu olduğuna dikkat çekilen araştırmada, uzun iş saatlerinin sağlığı olumsuz yönde etkilediği belirtiliyor.

İş-yaşam dengesi varsa işten ayrılmalar da azalıyor

İş-yaşam dengesi kurulmasının hem işverenler hem de çalışanlar için önemli olduğunu söyleyen Great Place to Work Türkiye Genel Müdürü Eyüp Toprak, “Sağlıksız ve mutsuz çalışanlar uzun saatler çalışsalar bile daha az üretken olabiliyorlar. Çalışanlarda görülen tükenmişlik sendromu ve bunu izleyen işten ayrılmalar kaynak israfına neden oluyor. Diğer çalışanlar işlerine odaklanmak yerine yeni çalışanı eğitmek için zaman ve emek harcamak zorunda kalıyor. Sağlıklı bir iş-yaşam dengesi sunan şirketler, daha düşük çalışan devir oranına sahip. Great Place to Work olarak, çalışanına yatırım yapan şirketlerin ekonomik olarak daha iyi konumda olacaklarını, mutlu çalışanın mutlu müşteri demek olduğunu söylüyoruz.” dedi.

Kategoriler
Teknoloji Haberleri

Acer’ın wifi özellikli mobil LED projektörü C101i ile teknoloji cebinizde

Acer’ın wifi özellikli mobil LED projektörü C101i ile teknoloji cebinizde. Acer’ın yeni mobil LED projektörü C101i ile eğlenceyi ve fikirlerinizi gittiğiniz her yere kolayca taşıyabilirsiniz. Seyahatteyken bile bilgisayara ihtiyaç duymadan büyük ekranlarda sunum, film ve oyun keyfi için wifi özellikli bu ultra hafif ve ince (24,5 mm) projektörle son teknoloji artık cebinizde!

265 gram ağırlığındaki IF Design Ödüllü Acer C101i’ye bağlayacağınız bir USB sürücüyle, mikro SD™ kartla ve hatta akıllı bir telefonla içeriklerinizi doğrudan yansıtmanın özgürlüğünü yaşayabilirsiniz. Avucunuza sığabilecek boyuttaki projektör, entegre bataryasıyla kablosuz 2 saate kadar her ihtiyacınıza çözüm sunar. Android ve iOS sistemleriyle çalışan C101i, tak çalıştır özelliği sayesinde kullanımı ultra pratik bir cihazdır.

LED teknolojisi ve yüksek kontrast oranları sayesinde uzak mesafeden bile görüntülerin canlı, grafiklerin net olmasına imkan tanır. Acer ColorSafe teknolojisi ile uzun süreli projektör kullanımı sonrası renkler doğal görünümü korunur. 30.000 saate varan lamba ömrüyle tasarruf sağlar.

1W entegre hoparlörüyle ekstra bir ses düzeneğine ihtiyaç olmadan filmler canlanır, şarkılar derinlik kazanır ve oyunlar çok daha sürükleyici olur. HDMI çıkışı sayesinde televizyonunuza bağladığınızda cihazınız bir smart TV’ye dönüşür.

Büyük konferans salonlarından, ev ya da ofislerde günlük kullanıma veya eğitim kurumlarına kadar farklı alanlarda kullanıma uygun olan C101i, fikirlerinizi taşımanız gereken her yerde bir projektörden beklentilerinizin tümünü fazlasıyla karşılar!

Kategoriler
Teknoloji Haberleri

Philips Interact isimli Nesnelerin İnterneti platformunu duyurdu

Philips Interact isimli Nesnelerin İnterneti platformunu duyurdu.Aydınlatma dünya lideri Philips Aydınlatma (Euronext: LIGHT) Interact isimindeki yeni Nesnelerin İnterneti (IoT) platformunu duyurdu. Platform, profesyonel müşterilerinin bağlantılı aydınlatmanın tüm potansiyelini ortaya çıkarmalarına imkân tanıyacak. Philips’in, aydınlatma ürünleri ve sistemlerindeki değer ve hizmetleri her geçen gün genişlerken, bu platform yeni veri-erişimli hizmetleri sağlamayla ilgili şirket stratejisini de destekliyor. Ek olarak Philips, veri-erişimli hizmetlerinin genişleyen portföyüne güç katmak üzere, Interact IoT platformu için veri oluşturabilecek ve bu platforma yükleyebilecek olan bağlantılı aydınlatma sistemlerini de lanse etti.

Philips Aydınlatma, şimdiden, dünyada, 29 milyon bağlantılı aydınlatma noktası kurmuş durumda ve ürettiği her LED ürününü, 2020 yılına kadar bağlantılı hale getirmeyi planlıyor. Giderek artan bağlantılı aydınlatma noktaları, sensorları, cihazları ve sistemleri, Interact’ın işleme tabi tutabileceği, büyük hacimlerdeki verileri toplayabiliyor. Yüksek ölçüde güvenli ve ölçeklenebilir nitelikteki bulut tabanlı Interact platformu, tüm veri yaklaşımlarına bir anlam kazandırmak için yapay zekâ ile öğrenme de dahil, sofistike ve modern veri yönetimi ve veri işleme kabiliyetlerinden yaralanıyor; müşterileri için aydınlatmanın ötesinde faydalar sağlayacak olan, veri-erişimli hizmetler ortaya çıkarıyor.

Bu tip bir hizmetin tipik örneği, yöneticilerin, insanların ofis alanlarını nasıl kullanacağını anlamak ve öngörmelerinde yardımcı olmak üzere birleştirilen ve analiz edilen, farklı binalardan elde edilen doluluk verileri. Bu yaklaşımlar, mevcut ofis alanlarının kullanımının optimize edilmesi ile tasarruf elde edilmesini ve daha iyi tasarlanmış, daha verimli binalar elde edilmesini destekliyor.

Ek olarak, yetki verilmiş üçüncü taraflardan gelen veriler de Interact ile analiz edilebiliyor. Örneğin, bir belediye için, haberler ve sosyal medya paylaşımları ya da bir köprü üzerine kurulu yeni aydınlatma sistemine olan tepkiler analiz edilebiliyor ve veriler de halkın duyarlılığını özetleyen bir uygulama olan sosyal etki gösterge tablosuna gönderiliyor.

Philips Aydınlatma’nın Profesyonel Ticari Hizmetler bölümünün lideri Harsh Chitale; “Müşterilerimize, öncelikle, enerji verimli LED aydınlatmasında ve ardından da bağlantılı aydınlatmada yol gösterdik. Artık, aydınlatma noktaları, performansları ve onları çevreleyenler hakkında verileri toplayacak kadar akıllı hale geldiler. Hedefimiz, bağlantılı ışıklar, cihazlar ve sistemlerden elde edilen verilerin analizi yolu ile müşterilerimizde, yeni kabiliyet ve deneyimleri ortaya çıkarabilecek, veri-erişimli hizmetlerle, fazladan değer yaratmak,” şeklinde konuştu.

Interact ayrıca, üçüncü taraf geliştiricileri, geliştirme ortakları ve inovasyonu destekleyecek şekilde tasarlandı. Çeşitli veri-erişimli hizmetlerin geliştirilebilmesi için, bir geliştirici portalı ve artan bir lisanslı API grubunu içeriyor.

Interact bağlantılı aydınlatma sistemleri

Interact, ayrıca, müşterilerine, sadece aydınlatma deneyimlerini iyileştirmelerinde destek sağlamakla kalmayan, bunun yanınsa veri geliştirerek, Interact IoT platformuna yükleme sağlayabilen bağlantılı aydınlatma sistemi olma özelliğini taşıyor. Bu, birleştirilmiş kullanıcı deneyimi sağlayan bağlantılı aydınlatma sistemleri, endüstriye özgü düşey düzlemlere hitap eden uygulamalar içeriyor.

Sistemin kullanıldığı alanlar şöyle:

Kamu alanlarının aydınlatılması, yollar, caddeler, yayaların kullandığı alanlar, parklar ve plazalara yönelik Interact City
Mimari aydınlatmaya yönelik Interact Landmark
Ofisler ve ticari binalar için Interact Office
Büyük çaplı ticari alanlar ve gıda satış alanlarına yönelik Interact Retail
Stadyumlara yönelik Interact Sports
Bu yılın ilerleyen günlerinde, şirket, fabrikalar, antrepolar ve lojistik merkezlerinin spesifik aydınlatma ihtiyaçlarına yönelik Interact Industry’i lanse edecek. Gelecek aylarda da diğer, segmetlere özgü Interact aydınlatma sistemleri Interact portföyüne eklenecek.

 

Kategoriler
Teknoloji Haberleri

Sony VENICE kamera sistemi İstanbul’da tanıtıldı

Sony VENICE kamera sistemi İstanbul’da tanıtıldı. Türkiye’de sinema profesyonellerinin heyecanla beklediği Sony VENICE Full-Frame sinema kamera sistemi 27 Mart’ta Renaissance İstanbul Polat Boshporus Hotel’de tanıtıldı. Davetliler, 2017 sonlarında tanıtımı yapılan ve eklenen yeni özellikleriyle Şubat 2018’de satışına başlanan kamera sisteminin tüm ayrıntılarını, geceye konuşmacı olarak katılan Sony Avrupa Sinematografi Ürün Müdürü Sebastian Leske’den dinleme fırsatı yakaladılar.

Full-Frame 24×36 mm kayıt sisteminin bulunduğu VENICE sürüm 1.0, “Dual Base ISO” modu gibi çeşitli yeni özellikleri de taşıyor. 15’ten fazla pozlama genişliği kademesiyle VENICE, sensörün eşsiz fiziksel özelliklerinden yararlanarak ilave bir High Base ISO 2500’ü destekliyor. Bu özellik, Sony’nin sensöründen faydalanarak %18 orta grinin altında 6 kademeden 9 kademeye kadar sıra dışı bir dinamik aralıkla düşük ışık koşullarında yüksek bir performans sunuyor. Özellikle akşam vakti dış mekanlarda ya da karanlık iç mekanlarda yapılan çekim esnasında daha yavaş lenslerle çalışırken veya gölge detaylar en üst düzeyde korunurken içeriğin “Yüksek Dinamik Aralık”ta tonlanması gerektiğinde daha yüksek ISO’larda pozlama imkanı veriyor.

Sony VENICE Teknik Özellikleri:

Geçmişi 100 yıla dayanan fotoğraf standardı tabanlı Gerçek 36x24mm Full-Frame görüntü çekimi
Dahili 8 Adımlı Optik ND filtreli servo mekanizması
High Base ISO 2500 özellikli Dual Base ISO modu
Cilt tonlarını ve vurguları belirginleştiren yeni renk tekniği
Görüş oranı özgürlüğü: Full Frame 3:2 (1.5:1), 4K 4:3 anamorfik görüntü tam yükseklik, küresel görünüm 17:9, 16:9.
15’ten fazla duraklı pozlama enlemi: Güneş ışığı altında ya da neredeyse hiç ışık olmadığında olağanüstü bir dinamik aralık sunuyor.
Endüstride bir ilk olan kullanıcı tarafından değiştirilebilir sensör, sadece altı vidanın sökülmesini gerektiriyor. Böylece gelecekteki yükseltmeler ve üretim açısından esneklik sağlıyor.
Full Frame modunda 6K çözünürlük (6048 x 4032)
VENICE Version 2.0 yazılım güncellemeleri ise 2018 yaz aylarında yapılabilecek. Full Frame ve anamorfik çekimler ise isteğe bağlı lisanslar gerektiriyor.

Kategoriler
Teknoloji

6. sınıf bilişim teknolojileri testi çöz

6. sınıf bilişim teknolojileri testi çöz ile öğrenci arkadaşlarımız için hazırlamış olduğumuz yazımızda, bilişim teknolojileri dersi hakkında bilgiler vereceğiz. Öğrenciler hazırlamış olduğumuz sorular ile sınavlara rahat bir şekilde hazırlanabilirler. Bilişim teknolojileri dersi günümüzde oldukça popüler dersler arasında yer almaktadır. Çünkü dünyada teknoloji hızla gelişmektedir. Türkiye’de bu konuda önemli çalışmalar yürütmektedir. Eğitim alanından bahsedecek olursak ilköğretimde başlayan teknoloji dersleri ile öğrencilere temel kavramlar hakkında bilgiler verilmektedir. Ayrıca derslerde uygulama salonlarında bu alanda çalışmalar yapılmaktadır. Öğrencilerin teknoloji konusunda bilgilendirilmeleri çok önemlidir. Bundan 5-10 yıl sonra teknoloji bambaşka seviyelere ulaşacaktır. Biz de bu konuda geri kalmamak için öğrencilerimize gerekli eğitimleri vermeliyiz. Burada en büyük sorumluluk önce devlete, sonra özel sektöre, öğretmenlere, velilere ve öğrencilere düşmektedir. Bu alanda yapılacak yatırımları devlet iyi stratejiler ile belirlemeli, özel sektöre destek vermeli, öğretmenler de başarılı öğrenciler yetiştirmelidir.

Öğrenciler teknoloji alanına ilgi duyuyorlarsa aileler bu konuda onları destekleyici adımlar atabilirler. Çocuklarını gönderecekleri özel kurslar ile yazılım ve programlama konusunda erken yaşlarda eğitim almalarını sağlayabilirler. Bu çocukların beyin gelişimi açısından çok önemlidir. Bu alanda çocuğunuz için yapacağınız yatırımlar ileride onun için çok ama çok önemli olacaktır. Teknoloji haberim ekibi olarak öğrencilere teknoloji konusunda her konuda yardımda bulunmaya çalışıyoruz. Bu alanda bizlere her türlü sorularını sorabilirler. Bizlere gelen sorular arasında sunum nasıl yapılır, web sitesi nasıl kurulur gibi sorular yer alıyor. Bizler de bu konuda aileleri ve çocukları bilgilendiriyoruz.

Şimdi aşağıda sizler için hazırlanan bilişim teknolojileri dersi sınav sorularını çözebilirsiniz. Sizler için hazırlanan sorulara her gün yarım saat tekrar ederseniz sınavınızı çok kolay bir şekilde geçersiniz. Unutmayın önemli olan  düzenli bir şekilde derslerinizi tekrar etmenizdir. Bunu bir alışkanlık haline getirirseniz ileride çok başarılı bir kişi olursunuz. Aşağıda yer alan sorular her sınav öncesinde yenileyeceğiz. Bu yüzden her sınav öncesi sitemizden ders çalışmanızı öneriyoruz.

 

6. sınıf bilişim teknolojileri testi çöz

 

1. Hangisi Bilgi Teknolojilerinin faydalarından değildir? (5 puan)

1.a) Hayatımızı kolaylaştırmak

b) Hızlı haberleşmeyi sağlamak

c) Bilgiye kolay ulaşmayı sağlamak

d) Maliyeti artırmak

 

2. Bilişim teknolojileri kullanılarak işlenen suçların soruşturulması ve dijital delillerin incelenmesi için Emniyet Genel Müdürlüğünün hangi birimi kurulmuştur?     (5 PUAN)

a) Asayiş Dairesi Başkanlığı

b) Haberleşme Daire Başkanlığı

c) Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı

d) Bilişim Suçlarıyla Mücadele Daire Başkanlığı

 

3. Aşağıdakilerden hangisi zararlı yazılımlardandır? (5 PUAN)

a) Windows 8 b) Office Word c) İnternet Explorer                d)Trojan

 

4. Aşağıdakilerden hangisi internet tarayıcı programı değildir (5 PUAN)
a)  İnternet Explorer               b)  Chromec)  Firefox                               d) Paint

 

5. Aşağıdakilerden hangisi bilgisayar kullanırken dikkat edilmesi gereken önlemlerden değildir. (5 PUAN)

a) Dik oturulmalı ve sırt desteklenmelidir.

b) Monitörden 45-75 cm uzakta oturulmalıdır.

c) 15-20 dakikada bir gözleri uzağa odaklayarak göz kaslarının dinlenmesi sağlanmalıdır.

d) Monitör net görünmesi için çok yakından bakılmalıdır.

 

6. Aşağıdakilerden hangisi bir anti virüs programının sahip olması gereken özelliklerden bir tanesi değildir. (5 PUAN)

a)  Kullandığımız anti virüs programının güvenlik duvarı özelliği olmasına dikkat etmeliyiz.

b)  Anti virüs programının internetten indirilmiş olmasına dikkat etmeliyiz.

c)  Anti virüs programını yeni virüsleri tanıması için sürekli internetten güncellemeliyiz.

d)  Anti virüs programının lisanslı ve orijinal yazılım olmasına dikkat etmeliyiz.

 

7. Aşağıdakilerden hangisi dosya ve klasörleri sıkıştırmak için kullanılır.  (5 PUAN)

a) Winamp b) Winrar c) Kaspersky d) Microsoft Excel

 

8. Bilgi ve iletişim teknolojilerini kullanarak bir birey ya da gruba karşı yapılan teknik ya da ilişkisel tarzda zarar verme davranışlarına ne denir? (5 PUAN)

a) Güvenlik Duvarı b) Sosyal Paylaşımc) Siber zorbalık d) e- devlet uygulamaları

 

9. Aşağıdakilerden hangisi bir işletim sistemidir?        (5 PUAN)       

a) Media Center b) Windows 7         c) Winrar                   d) Google

 

10. Aşağıdakilerden hangisi bir internet tarayıcı çeşididir? (5 PUAN)

a) Modemb) Googlec) Mozilla Firefoxd) Facebook

 

11. Aşağıdakilerden hangisi bir arama motoru çeşidi değildir? (5 PUAN)

a) Google                           b-)Winzipc-)Bing                        d-)Yahoo

 

12. Aşağıdakilerden hangisi internetten dosya indirilmesine verilen isimdir? (5 PUAN)

a) Download         b) Uploadc)Upload                c) Safari

 

13. Aşağıdakilerden hangisi müzik dinlediğimizde ses çıkışını sağlayan donanımın adı nedir?

a Speaker    bHoparlör       c Yazıcı      d Monitör

 

14. Aşağıdakilerden hangisi güvensiz şifre örneklerinden biridir?

a Zeynep+36     b  Akbaba+123z        c 1234567        d 896532

 

15. Esc tuşunun görevi nedir?

a) Sayıların aktif duruma getirilmesini sağlar.
b) Silme işlemini yapar.
c) Boşluk bırakmaya yarar.
d) Program sonlandırma, komutu iptal etme

 

16. Delete tuşunun görevi nedir?

a) Tuşların 2. Karakter özelliğini aktif duruma getirir.
b) Bir satır alta inmeye yarar, onaylama amaçlı kullanır.
C) Büyük harfle yazmayı sağlar.
d) Yazının silinmesini sağlar.

 

17. Capslock tuşunun görevi nedir?

a)Tuşların 2. Karakter özelliğini aktif duruma getirir.

b)Bir satır alta inmeye yarar, onaylama amaçlı kullanır.

c )Büyük harfle yazmayı sağlar.

d)Yazının silinmesini sağlar.

 

18. Excel programı nasıl açılır?

a) Başlat-Tüm programlar-Microsoft Excel
b) Başlat- Donatılar- Microsoft Excel
c) Başlat- Tüm programlar- Microsoft Office- Microsoft Excel
d) Başlat- Paint- Microsoft Excel

 

19.Sayfaya filigran eklemek için hangi menü kullanılır?

a)Giriş  b) Ekle   c,) Sayfa düzeni   d) Görünüm

 

20. Bir yazının boyutunu,rengini, şeklini değiştirmek için hangi menü kullanılır?

a)Giriş   b)Ekle    c)Sayfa düzeni   d)Görünüm

 

TEST 2

 

1 Aşağıdakilerden hangisi siber zorbalıkla karşı karşıya kaldığımızda yapmamamız gereken bir davranıştır?

A-Güvendiğimiz bir yetişkine durumu bildirmeliyiz

B-Siber zorbaya aynı şekilde cevap vermeliyiz

C-Siber zorbalık yaptığı mesajları delil olması için saklamalıyız

2.
Herhangi bir bilgi veya düşünce ürününün kullanılması ve yayılması ile ilgili hakların, yasalarla belirli kişilere verilmesidir. Bu tanım aşağıdaki kavramlardan hangisine aittir?

A-Bilişim Suçu

B-Telif Hakkı

C-Güvenlik Duvarı

3. Emre arkadaşının bilgisayarında görüp çok beğendiği araba yarışı oyununu internetten indirerek kendi bilgisayarına yükledi. Emre oyunu oynamaya başladı fakat oyunda üçüncü bölümü geçtikten sonra diğer bölümleri oynamaya devam edebilmesi için oyunun lisansını satın alınız diye bir uyarı ile karşılaştı. Emre neden böyle bir uyarı ile karşılaşmıştır?

A-Oyunu internetten indirdiği için

B-Oyun ücretsiz (Freeware) bir yazılım olduğu için

C-Oyun Demo (Özellik kısıtlamalı) yazılım olduğu için

D-Oyun Paylaşılan (Shareware-Trial) yazılım olduğu için

4.
Bilgi ve iletişim teknolojilerini kullanarak bir birey ya da gruba yapılan teknik ya da ilişkisel tarzda zarar verme davranışlarıdır. Bu tanım aşağıdakilerden hangisine aittir?

A-Dijital Vatandaş

B-Siber Zorba

C-Dijital oyun

D- Bilinçli Yurttaş

5. Aşağıdakilerden hangisi bilişim suçu değildir?

A-Kullanıcıların şifrelerini ele geçirmek

B-Sahte Hesap açıp paylaşım yapmak

C-E-posta okumak

D-Başkasına ait bilgisayara izinsiz girmek

6. İnternet ortamını kullanırken hangi davranışı sergilersek etik kurallara uygun davranmış oluruz?

A-Başkalarının kişisel ve özel dosyaları çalmak

B-Başkalarına ait fotoğrafları izinsiz kullanmak

C-Kaynak göstererek içerik kullanmak

D-Başkalarının sosyal medya hesaplarının şifrelerini çalmak

7.Aşağıdakilerden hangisi bir bulut depolama hizmeti veren servistir?

A-Youtube

B-Twitter

C-İnstagram

D-Google Drive

8.Bulut Depolama nedir?

A-İnternetten video izleme sistemidir

B-İnternet üzerinde bize verilen bir alanda dosyalarımızı saklamamıza yarayan sistemdir

C-İnternette gezinme işlemidir

D-İnternette alışverişdir.

9.Kağıtta basılı bir belgeyi ya da fotoğrafı bilgisayara dijital olarak aktarmak için aşağıdaki donanımlardan hangisi kullanılır?

A-Tarayıcı (Scanner)

B-Klavye

C-Yazıcı

D-Hoparlör

10.Ortak bir özelliğe sahip dosyaları bir arada bulunduran birimlere ne ad verilir?

A-Klasör

B-Bilişim

C-Dosya

D-Veri

11.Aşağıdaki dosyalardan hangisi bir resim dosyasıdır ?

A-Manzara.JPG

B-Manzara.PDF

C-Manzara.MP3

D-Manzara.RAR

12.Aşağıdaki cihazlardan hangisinde işletim sistemi kullanılmaz?

A-Akıllı Saat

B-Tablet

C-Tost Makinesi

D-Bilgisayar

13.Aşağıdakilerden hangisi işletim sisteminin görevleri arasında değildir?

A-Merkezi işlem birimini ayrı işlere yönlendirmek ve yönetmek.

B-Dosya Yönetimini sağlamak

C-Ana Belleği yönetmek

D-Sosyal medya şifrelerinizi hatırlatmak

14.Bilgisayarda çalışan, bilgisayar donanım kaynaklarını yöneten ve çeşitli uygulama yazılımları için yaygın servisleri sağlayan bir yazılımlar bütünüdür. Bu tanım aşağıdakilerden hangisine aittir?

A-İşletim Sistemi

B-Sosyal Medya

C-Uygulama yazılımı

D-İnternet

15. Bilgisayar kullanırken sağlımız için dikkat etmemiz gereken kurallar aşağıdaki seçeneklerde verilmiştir. Doğru olanın yanına D , yanlış olanın yanına Y harfini yazınız.
( ) Dik oturulmalı ve sırt desteklenmelidir.
( ) Ara verilmeden çalışılmalıdır.
( ) Ayaklar yere tam basmalı, dizler 90 derecelik açıda olmalıdır.
( ) Monitöre (Ekrana) çok yakından bakmalıyız.
( ) Kollarımız fare ve klavye ile aynı hizada olmalıdır.

16.  Aşağıdakilerden hangisi güçlü şifre oluşturma yöntemlerinden biridir?

A-Şifrelerinizde adınız, doğum tarihiniz gibi kişisel bilgilerinizi kullanın.

B-Olabildiğince kısa şifreler oluşturun

C-Tahmin edilmesi kolay klavyede yan yana bulunan tuşları kullanın

D-Şifrenizde ardışık sayılar, harfler kullanmayın

17. Aşağıdakilerden hangisi Bilişim Suçlarından biri değildir?

A-Bir kişiye ait e-posta veya kullanıcı bilgilerini ele geçirmek, değiştirmek veya silmek.

B-Bir kişi veya kurum adına sahte e-posta/profil/hesap oluşturmak. Bu sahte hesapları kullanarak çeşitli paylaşımlar yapmak.

C-Sosyal ağlar, forum ve video sitelerinde başkasına ait fotoğraf, video veya eserleri izinsiz paylaşmak.

D-Telif hakkı ile korunan yazılımları sahibinden izin alarak ve ücretini ödeyerek kullanmak

18. Aşağıdakilerden hangisi yanlış bir ifadedir?

A-Bilgisayar günlük hayatımızı kolaylaştırır.

B-Bilgisayarların kulanım alanları gün geçtikçe azalmaktadır.

C-Bilgisayar sayesinde işlemler hızlı yapılır.

D-Bilgisayar kullanımı hızla yayılmaktadır.

19. F2 tuşunun görevi nedir?

A-Tam ekran özelliğini aktifleştirir

B-Arama penceresini açar

C-Genişletme penceresini açar

D-Seçili dosyanın adını değiştirir

20. “Yardım penceresini açan tuş …………… dir.” Boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?

A- Caps Lock

B- F1

C- F12

D- F9

 

TEST 2 CEVAP ANAHTARI: B-B-C-B-C-C-D-B-A-A-A-C-D-A-A-D-D-B-D-B

Kategoriler
İnternet

Bilişim teknolojileri 7.sınıf 1.dönem 2.yazılı

Bilişim teknolojileri 7.sınıf 1.dönem 2.yazılı sınav sorularını sizlerle paylaşıyoruz. Öğrencilerin sınavlara hazırlanması için paylaşılan sorular genel müfredat konularını içermektedir. 7. sınıf bilişim teknolojileri 1. dönem 2. yazılı  makalesi öğrencilerin bu sorulara çalışmaları ve sınava hazır olmaları için hazırlanmıştır. Bilişim teknolojisi dersini iyi anlayan öğrenciler TEOG sınavında soruları kolay çözmektedirler. Ayrıca bilişim teknolojileri testi ile öğrenciler hem genel kültür hem de teknoloji alanında genel kavramları öğrenirler. Lisede bu alanda bulunan dersler açısından da faydası çoktur. Web sitemiz bilişim teknolojileri alanında genel kültür bilgileri açısından oldukça zengindir. Günlük olarak testlerdeki sorular yenilenmekte olup, sizlere faydalı olması amaçlanmaktadır. Aşağıda yer alan soruları çözerek bir kağıda cevapları not alınız. Bilişim teknolojileri 7. sınıf yazılı soruları oldukça kolay olup, her öğrenci tarafından cevaplanabilmektedir. Öğrencilerin bilişim teknolojileri sınavından yüksek almaları ortalamalarını etkilemektedir. Ülkemizin teknoloji alanında yetişmiş öğrencilere ihtiyacı vardır. Teknoloji alanında kendinizi geliştirmek için bol bol kaynakları okuyun ve bu sizler için hazırlanan testleri çözün.  

 

1. Aşağıda verilmiş olan kelimeleri uygun boşluklara yerleştiriniz. (Güç Kaynağı, İşlemci, Ethernet kartı, Ram, İşletim sistemi)
• Bilgisayardaki matematiksel ve aritmetiksel işlemleri yapan donanım …………………………dir.
• Bilgisayarın geçici hafızasıdır, kısa süreli bu belleğe ………………denir.
• Bilgisayarda diğer parçalara elektrik sağlayan donanım parçası ……………………………….. dır.
• Bilgisayarda internete bağlanmamızı sağlayan donanım parçası …………………………………… Dır.
• …………………….………… , bilgisayarın ilk açılma anından kapanana kadar kullanıldığı sürece görev yapan sistem yazılımdır.

2. “Bilgiye ulaşılmasını, bilginin depolanmasını, saklanmasını ve kullanılmasını sağlayan; iletişim ve bilgisayar uygulamalarını kapsayan tüm teknolojilerdir.” Yukarıda aşağıdaki maddelerden hangisini açıklamaya çalışılmıştır?

A) Bilişim Teknolojileri
B) Sanal iletişim Teknolojileri
C) Telefon Teknolojileri
D) Etkileşimli Tahtalar

3. Aşağıdaki özellikler donanım birimlerinden hangisine aittir?

• Bilgilerin depolandığı donanım birimidir.
• Manyetik disklerin bir araya gelmesiyle oluşur.
• Çeşitli boyut ve kapasiteye sahiptirler.
• Günümüzde kapasiteler sürekli artmaktadır.

A) İşlemci (CPU)
B) Hard Disc (Sabit Disk)
C) Ana Kart
D) Ekran Kartı

4. Microsoft Office PowerPoint’te aşağıdaki düğme ne işe yarar?
A) Tema seçmeye yarar.
B) Yeni slayt ekler.
C) Belgeyi kapatır sıradaki belgeyi açar.
D) Çalışmayı Word’e aktarır.

 

5. Microsoft Office PowerPoint’te efekt eklemek için hangi yolu kullanırız?
A) Ekle – Tablo – Efekt ekle
B) Tasarım – Özel Animasyon – Efekt ekle
C) Animasyonlar – Özel Animasyon – Efekt ekle
D) Ekle – Resim – Küçük Resim

6.Yukarıda Microsoft Office Powerpoint’te kullandığımız düğme ne işe yarar?

A) Metin, resim veya şekillere renk verir.
B) Metin resim veya şekillere biçim verir.
C) Sayfanın arka planına renk verir.
D) Metin, resim veya şekillere hareket verir.

7. Aşağıdakilerden hangisi zararlı bir yazılımdır?
A) Not Defteri
B) Microsoft Office Word
C) Virüs
D) AVG Anti virüs

 

9. “Kerem’in babası dönem sonuna doğru Kerem’in notlarını öğrenmek istemiştir. Bunun için internetten Veli bilgilendirme sistemi sayesinde Kerem ‘in aldığı bütün notları görebilmiştir.”
Keremin babasının notları öğrenmek için kullanmış olduğu Veli bilgilendirme sistemi Bilgi iletişim teknolojilerinden hangi alana girmektedir?

A) Sağlık C) Eğitim
B) Mühendislik D) Günlük Yaşam

 

10. Hangisi veri güvenliğini tehdit eden kaynaklardan değildir?
A) Hackerler C) Donanım arızaları
B) Kötü amaçlı yazılımlar D) İşletim sistemi

11. Microsoft Office Powerpoint’te aşağıdakilerden hangisi veya hangilerine efekt verilebilir?
I. Metin
II. Resim
III. Şekil
IV. WordArt
A) Yalnız I B) I ve IV
C) I,II ve III D) I,II,III ve IV

12. Aşağıdakilerden hangisi bilişim teknolojilerinin kullanım amaçlarına örnek olamaz?
A) Maliyetleri azaltır ve verimliliği artırırlar.
B) Tekrarı azaltır, veri girişini kolaylaştırır ve zaman tüketimini artırır.
C) Kâğıt kullanımının gerektirdiği fiziksel alan kullanımını daraltırlar.
D) Ofislerde görülen işlerin maliyetlerini önemli ölçüde azaltırlar.

 

13. Ece bir bilgisayar dergisinin verdiği oyunu alıp bilgisayara kurdu. Bu oyunu 5.bölüme kadar oynadı. Ancak 6.bölüme geçemeyeceğini belirten bir uyarı çıktı. Diğer bölümleri oynayabilmesi için oyunu satın alması gerekiyordu.
Sizce bunun sebebi hangi tür yazılım olmasından kaynaklanır?

A) Lisanslı yazılım
B) Paylaşılan Yazılım
C) Demo Yazılım
D) Ücretsiz yazılım

14. Aşağıdaki ifadelerden doğru olanların başına “D”, yanlış olanlara “Y” harfi yazınız.
(……) Word programı yazılımdır.
(……) Bilgisayar oyunları bir donanımdır.
(……) Mouse (fare) bir yazılımdır.
(……) Bilgisayar kapatıldığında RAM’da ki bilgiler silinir.
(……) İşlemci bir yazılımdır.

15. Microsoft Office Powerpoint’te yeni bir sayfa (Slayt ) eklemek için hangi yolu kullanırız?
A) Ekle Yeni Slayt
B) GirişYeni Slayt
C) Ekle Küçük Resim
D) Ekle TabloYeni Sayt

16. Aşağıdakilerden hangisi zararlı yazılımlardan değildir?
A) Virüsler
B) Solucanlar

17. Sosyal medya kullanımı ile ilgili aşağıdakilerden hangisini yapmak yanlış olur?
A) İnternet ortamında tanımadığınız kişilerle kesinlikle sohbet etmeyin, iletişim kurmayın.
B) Ziyaret ettiğiniz sitelere ailenizin onayı olmaksızın resminizi, adresinizi, telefon numaranızı, okulunuzun adını vermeyin.
C) İnternet ortamında başkalarını rahatsız edecek davranışlarda bulunmayınız. Size yapılmasını istemediğiniz davranışları başkalarına yapmayınız.
D) Şifrelerimizi unutmamak için arkadaşlarımızla paylaşmalıyız.

18. Aşağıdakilerden hangisi bir yazılım(program) değildir?
A) Bilgisayar oyunları
B) Ekran Klavyesi
C) Monitör
D) Microsoft Office Word

19. Bir sunu hazırlamak, metin ya da resimlere efekt vermek için kullanabileceğimiz en uygun program aşağıdakilerden hangisidir?
A) Microsoft Office Powerpoint
B) Microsoft Office Excel
C) Microsoft Office Access
D) Microsoft Office Word

20. “Kerem’in babası dönem sonuna doğru Kerem’in notlarını öğrenmek istemiştir. Bunun için internetten Veli bilgilendirme sistemi sayesinde Kerem ‘in aldığı bütün notları görebilmiştir.”
Keremin babasının notları öğrenmek için kullanmış olduğu Veli bilgilendirme sistemi Bilgi iletişim teknolojilerinden hangi alana girmektedir?
A) Sağlık B) Eğitim
B) Mühendislik D) Günlük Yaşam

Soruların kaynağı : http://www.sorubak.com/7-sinif-bilisim-teknolojileri-1-donem-2-sinav-sorulari-20172018_159620.shtml

Kategoriler
Teknoloji

5. sınıf bilişim teknolojileri testi çöz

5. sınıf bilişim teknolojileri testi ile öğrencilerimiz ders konuları hakkında bilgilerini pekiştirmek ve sınav öncesi hazırlık yapabilecekler. Teknoloji haberleri olarak sizler için bir test hazırladık. Bilişim teknolojileri günümüzde çok önemli dersler arasında yer almaktadır. Çünkü günümüz bilgi toplumu çağının da ötesine geçen ağ toplumunda teknolojinin yeri çok büyük. Bu alanda yetiştireceğimiz öğrencilerin topluma ve ülkeye katkısı çok fazla olacaktır. Bu dersin iyi anlaşılması, öneminin bilinmesi için velilerimize ve öğretmenlerimize büyük işler düşmektedir. Peki bu alanda kendini geliştirmek isteyen öğrenci arkadaşlarımız neler yapabilir ? Öncelikle müfredat konusunda belirlenen derslere çok iyi hazırlanmalılar. Burada alacakları temel eğitim onların yaş grubu için büyük önem taşıyor. Çünkü  bilişim teknolojileri alanında temel kavramların bilinmesi oldukça önemli.

Bunun dışında ders içinde edinilen pratik bilgileri de sosyal hayatta pratik ile pekiştirmeleri gerekir. Bunu evde anne ve babalar çocuklarına belli başlığı eğitimleri vererek gerçekleştirebilirler. Ayrıca internette bilişim teknolojileri dersi ile ilgili bir çok sunum ve eğitici videolar bulunmaktadır. Öğrencileri biz de bu alanda destekliyoruz. Teknoloji konusunda kafasında soru işareti olan, yeni bilgiler öğrenmek isteyen, web siteleri hakkında pratik yapmak isteyen öğrencilere kapımız daima açık. Bizimle iletişime geçerek kafanıza takılan her türlü soruyu bizlere sorabilirsiniz. Bilgi teknolojileri dersini temel olarak öğrendikten sonra ileri aşama derslere geçiliyor. İlerleyen sınıflarda bu dersleri alan öğrenciler eğer ilgi duyarlarsa bu alanda kendilerini geliştirebilirler. Peki teknoloji alanına ilgisi olan öğrenciler neler yapabilir ? Öncelikle yazılım konusunda kendilerini geliştirmeliler.

Yazılım öğrenen kişiler gelecekte önemli pozisyonlarda çalışabilirler. Örnek verecek olursak mobil programlama alanında kendilerini geliştirebilirler. Android ve İOS uygulamalarını yazabilirler. Tabi bu aşamaya gelebilmek için öncelikle eğitim almak gerekiyor. Veliler bu konuda çocuklarını gerekli kurslara yönlendirirlerse, küçük yaşlardan itibaren temel bilgi düzeyinden başlayarak, ileri seviyeye kadar çocuklarını geliştirebilirler. Eğitim konusunda maddi imkanı bulunmayan veliler için ise internette belli başlı videolar var. Bu videolardan gerekli eğitimleri hem sizler hem de çocuklarınız alabilir. Bilişim teknolojileri dersi notlarını okumak isteyen arkadaşlar 5. sınıf bilişim teknolojileri konu anlatımı yazımızdan faydalanabilirler. Ayrıca  Matematik sınavına hazırlanan arkadaşlar ise  5. sınıf matematik 1. dönem 2. yazılı soruları konumuzdan hazırlanan testleri çözebilirler.

 

5. sınıf bilişim teknolojileri testi çöz

 

 

1. Melis’in dedesi elinde eski fotoğraflarla gelir: “Kızım, benim gençlik yıllarımda çektirdiğim bazı fotoğraflarım var, bunları bilgisayara aktarabilir misin?”

Melis:“Tabi Dedeciğim”
Acaba Melis, dedesinin fotoğraflarını bilgisayara aktarmak için hangi donanım birimini kullanmıştır?
A) Yazıcı         B)Tarayıcı         C) Ekran Kartı           D) Hoparlör

2. Ali öğretmen öğrencilerine bilgisayarlarındaki dosyaların boyutunun ne kadar olduğunu sormuştur. Öğrencilerinden İlker 24 GB olduğunu, Hülya 526 MB olduğunu, Ozan 1 GB olduğunu söylemiştir.
Çocukların en fazla dosyası olandan en az dosyası olana doğru sıralaması aşağıdakilerden hangisidir?

A) İlker – Hülya – Ozan
B) Ozan – Hülya – İlker
C) Hülya – İlker – Ozan
D) İlker – Ozan – Hülya

 

3. “Bir bilgisayar ……………….. ve ……………………. olmak üzere iki kısımdan oluşur. Bilgisayarın elle tutulabilen gözle görülebilen bütün parçalarına ……………… denir. ”
Yukarıdaki cümledeki boşluklar aşağıdaki hangi üç kelime ile tamamlanmalıdır.

A) Donanım – yazılım – donanım
B) Anakart – sabit disk – yazılım
C) Klavye – monitör – anakart
D) Yazılım – sistem birimi – donanım

 

4. Aşağıdaki şifrelerden hangisi diğerlerine göre kırılması zor (güvenli) olan şifredir?

A) 1905Nedime      B) 4444uvyz      C) 654321     D) nedi85*Y

5. Telefonla sizi arayan biri polis olduğunu, kimlik bilgilerinizin bir terör örgütü tarafından ele geçirildiğini ve kullanıldığını söyledi. Sizi bu durumdan ve cezadan kurtarabileceğini, bunun için belirttiği adrese veya banka hesabına para göndermenizi söyledi. Bu durumda aşağıdakilerden hangisini yapmanız doğru ve güvenli olur?

A) İstediği parayı hemen yatırırım.
B) Banka bilgilerimi ve şifrelerimi söylerim.
C) Polis karakoluna gidip doğruluğunu sorarım.
D) İnanmayıp onu dövmek için verdiği adrese giderim

6. Türkiye’de kullanılan e-Devlet site adreslerinde aşağıdaki uzantı ve kısaltmalardan hangileri bulunur?

A) “.gov” , “.tur” B) “.gov”, “.tr”
C) “.com” ,”tr” D) “.com”, “tur”

7. “www.kulturcocuk.gov.tr” adresinde “alan adı” hangi bölümdür?

A) www         B) kulturcocuk         C) gov         D) tr

8. Bilgisayarda bir bilgisayar ağına bağlanmamızı sağlayan kart aşağıdakilerden hangisidir?

A) Ses Kartı            B) Anakart             C) Ethernet Kartı            D) Ekran Kartı

9. Aşağıdakilerden hangisi bir depolama birimi değildir?

A) Sabit disk            B) İşlemci             C) Hafıza kartı               D) CD

 

 

 

—————————————————————————————————————–

1- İnternette görüntülü konuşma amacıyla kullanılan bilgisayar donanımı hangisidir?
A) Yazıcı

B) Ekran

C) Web kamerası

D) Tarayıcı

 

2- Bilgisayarın elle tutulabilir ve gözle görülebilir olan kısmına ne ad verilir?
A) Donatım

B) Donanım

C) Uygulama yazılımı

D) Sistem yazılımı

3Bilgisayardaki tüm işlemlerin yapıldığı dahili donanım birimi hangisidir?
A) Ram

B) İşlemci

C) Sabit disk

D) Anakart

 

4- Hangi yazılım sistem yazılımıdır?
A) Google Chrome

B) Windows 8

C) Paint

D) Avira Antivirüs

 

5- Hangisi dahili donanım birimidir?
A) Anakart

B) Kasa

C) Ekran

D) Tarayıcı

 

6- İnternete bağlanmamızı sağlayan donanım birimi aşağıdakilerden hangisidir?
A) Ses kartı

B) Anakart

C) İşlemci

D) Modem

 

7- Bilgisayarın çalışma hızını belirleyen donanım birimleri hangileridir?
I- Anakart

II- Ram

III- işlemci

IV- Güç Kaynağı

A) III VE IV

B) I II VE IV

C) II VE III

D) II VE IV

 

8- Müzik dinlemek için kulanılan uygulama yazılımı aşağıdakilerden hangisidir?
A) Winamp

B) Paint

C) Microsoft Powerpoint

D) Windows Word

 

9- Aşağıdaki uygulama yazılımlarından hangisi yanlış eşleştirilmiştir?
A) Paint- resim programı

B) Mozilla Firefox- internet tarayıcısı

C) Eset Nod 32- antivirüs yazılımı

D) Microsoft Word- sunum programı

 

10- Aşağıdakilerden hangisi ya da hangileri bir sistem yazılımıdır?
I-Google Chrome

II- İnternet Explorer

III- Windows XP

IV- Adobe Photoshop

A) I ve III

B) Yalnız III

C) I ve II

D) III ve IV

 

1.Test Cevapları :  1-C 2-b 3-b 4-b 5-a 6-d 7-c 8-a 9- d 10-b

 


 

 


 

Bir Excel sayfasında satırlar aşağıdakilerden hangisi ile gösterilir ?

a) Şekiller     b) grafikler    c) renkler   d)rakamlar

 

 

Bilgisayarınıza veya dosyalarınıza zarar verebilecek web sitelerini önlemek için yasak siteler bölgesinde güvenlik ayarlarımızı hangi düzeyde tutmalıyız

a)  Orta             b) düşük              c)yüksek        d)hiçbiri

 

Her türlü veriyi (özellikle sayısal verileri) tablolar ya da listeler halinde tutma ve bu verilerle ilgili ihtiyaç duyacağınız tüm hesaplamaları ve analizleri yapma imkanı sunan uygulama programı aşağıdakilerden hangisidir.

a)  Paint                          b)Excel                                c)msn                        d)skype

 

 

Bilgisayarda görüntüyü izlememize yarayan donanım birimi aşağıdakilerden hangisidir?

a)Ekran kartı               b)Ekran                       c)Anakart                         d)İşlemci

 

 

Aşağıdakilerden hangisi bilgisayarda olmak zorundadır?

a)Hoparlör                  b)Yazıcı                  c)İşlemci               d)  Cd-Dvd Sürücü

 

Aşağıdakilerden hangisi bilgisayar için söylenemez?

a)  Matematiksel işlemleri çok hızlı yapar

b)  Yaptığı işlemleri saklar

c)  Sakladığı işlemleri istenildiğinde geri verir

d)  Bilgisayar sadece belirli işlemeleri hızlı yapar

 

Kullanıcıların dilediği konularda yazılar yazabildiği internet günlüğü olarak da adlandırılabilen kişisel internet sayfalarına ne denir?

a)  İşbirlikli Yazarlık          b)  Çoklu Ortam Araçları             c)Blok                       d)Etiketleme

 

 

İçeriğinin kullanıcıların katkılarıyla oluşturulduğu bilgi paylaşım yöntemine ne denir?

a) İşbirlikli Yazarlık

b) Çoklu Ortam Araçları

c) Etiketleme

d)  Blog

 


 

1. Dosyanın ismini değiştirmek için kullanılan kısayol tuşu aşağıdakilerden hangisidir?  (5 puan)

A) F1         B) F2         C) ESC            D) Enter

 

2. Büyük harf küçük harf değişimini sağlayan tuş aşağıdakilerden hangisidir? (5 puan)

A) Space              B) Enter                    C) Caps Lock                 D) Delete

 

3. Bilgisayarda yazı yazmanızı sağlayan donanım aşağıdakilerden hangisidir? (5 puan)

A) Fare                    B) Hoparlör                C) Klavye           D) Monitör

 

4. Aşağıdakilerden hangisi F1 tuşunun görevidir? (5 puan)

A) Yardım penceresini açar.
B) Klasör veya dosyanın ismini değiştirir.
C) Programdan çıkmamızı sağlar.
D) Bilgisayarı kapatır.

 

5. Aşağıdakilerden hangisi bilgisayardaki bilgilerin saklandığı aygıtlarından birisi değildir? (5 puan)

A)Flash Disk                  B) Sabit Disk                C) Hoparlör               D) CD-Rom

 

6. Üniversiteyle ilgili kurumlar için kullanılan website adresi aşağıdakilerden hangisidir? (5 puan)

A) Com           B) Mil              C) k12                  D) Edu

 

 

8. Nilay’ın abisi Erzurum’da askerlik yapmaktadır. Nilay ve ailesi ise Manisa’da yaşamaktadır. Nilay abisini çok özlediği için sık sık onunla telefonda konuşmaktadır. Ancak Nilay abisi ile internet üzerinden görüntülü olarak konuşmak istemektedir. Nilay ve abisinin internetten görüntülü konuşması için gerekli olan donanım hangisidir? (5 puan)

(………………………………………………………………………………….)

9. Askeri kurumları gösteren website adresi aşağıdakilerden hangisidir? (5 puan)

A) Edu            B) Gov                C) Mil                   D) Org

 

(Adware – Casus Yazılım – Solucan – Spam )

Yukarıdaki kelimeleri aşağıdaki uygun olan yerlere yazınız.

10. ……………….Yerel sürücüde ya da ağda kendini tekrar tekrar kopyalayan bir programdır.

11. ……………………..Kullanıcının izniyle veya izni dışında bilgisayara yüklenen ve bilgisayar hakkında bilgi toplayıp bunları uzaktaki bilr bilgisayara gönderen bir program türüdür.

12. Aynı mesajdan çok sayıda göndererek bir mail adresini, forumu boğmaya ………………denir.

13. Genel olarak ……………………bir program çalışırken sürekli reklam açan yazılımdır.

 

14.Virüslerden korunmak için neler yapmalıyız? (10 puan)

15.Bilişim Suçları nelerdir ? Örneklerle açıklayınız. (15 Puan)

16.Görsel – İşitsel İletişim Araçları Nelerdir ? Örnekler veriniz. (10 puan)

 

Soru Kaynakları : http://www.sorubak.com/5sinif-bilisim-teknolojileri-1donem-1yazili-sorulari-20172018-sorubak_155793.htm

Kategoriler
Teknoloji Haberleri

Yenilikçi Kahve Fikrine Güçlü Yatırım

Yenilikçi Kahve Fikrine Güçlü Yatırım. Girişimcilik ekosisteminin en geniş ağına sahip olan Workinton Kuluçka Merkezi’da yer alan startup’lar yatırımcıların ilgisini çekiyor. Taze çekilmiş filtre kahveyi, pratik paketlerde müşteriye sunan Kahvegibikahve, uluslararası yatırım ve danışmanlık firması Tarvenn’den 2 milyon Türk lirası değerleme ile yatırım aldı. Akıllı sermaye modelini tohum ve erken aşama girişimlere uygulayan Tarvenn’in ilk yatırımı olan Kahvegibikahve, kaliteli filtre kahveyi, hazırlık ve temizlik derdi olmadan kolay ulaşılabilir hale getiriyor.

Workinton Kuluçka Merkezi’nin ilk dönem startup’larından biri olan Kahvegibikahve, 6 aylık kuluçka dönem hazırlıklarında 6’lı mentor takımından destek aldı. Girişim fikrini ekonomik bir değere dönüştüren Kahvegibikahve kurucusu Ubeydullah Güngör, ticari hayatına da mutlu bir giriş yaptı. İstanbul merkezli yatırım Tarvenn’den 2 milyon TL değerleme ile yatırım aldığını duyuran Ubeydullah Güngör, “Yeni kavrulmuş kahve çekirdeklerini tazeliğini kaybetmeden öğütüp pratik filtreler halinde kahve severlerle buluşturuyoruz. Müşteriler, bu sayede hazırlık ve temizliğe zaman harcamadan filtre kahve keyfine zaman ayırıyor” dedi.

Ubeydullah Güngör, bugüne kadar 15 bin bardak pratik filtre kahve içirmeyi başardıklarını anlatarak, Tarvenn’den aldıkları yatırımla finansal ve operasyonel olarak güçlendiklerini söyledi. Fiber Filtre teknolojisi ile ürünlerini pazara sunduklarını belirten Kahvegibikahve Kurucusu Güngör, “Fiber filtreye geçtikten sonra satışlarımız 3 kat arttı. Yakında abonelik sistemini de aktif hale getirerek kaliteli ve taze kahveye ulaşımı kolaylaştıracağız” diye konuştu.

Tarvenn Genel Müdürü Mustafa Kopuk ise değer yaratan fikre sahip tüm iyi ekiplere yatırım yapmak için yola çıktıklarını ifade etti. Kahvegibikahve gibi pratik çözümler sunan ve pazarda var olan talebi karşılıyan startup’ları yakından takip ettiklerini belirten Mustafa Kopuk, “Kahvegibikahve’nin özel üretim fiber filtresi yurtdışındaki rakiplerinden bile farklı. Akıllı Sermaye modelimiz ile paranın yanında tüm bilgi, tecrübe, network ve operasyonel desteği Kahvegibikahve’nin kullanımına sunduk” şeklinde konuştu.

Kategoriler
Mobil

Huawei 5G NSA işlevsellik testini tamamlayan ilk şirket oldu

Huawei, 3GPP’ye dayanan 5G NSA işlevsellik testini tamamlayan ilk şirket olduğunu açıkladı. NSA testi, Pekin’deki Huairou Bölgesi’nde Çin’in yürüttüğü 5G teknoloji denemelerinin üçüncü evresinde gerçekleştirildi. Deneme, ITU’nun Uluslararası Mobil Telekomünikasyon sistemi hedef tarihi olan 2020’yi tutturmayı amaçlayan IMT-2020 (5G) Tanıtım Grubu tarafından düzenlendi.

Huawei testi, 2017 Aralık ayında 3GPP’nin 5G NR standardının tamamlandığını duyurmasının ardından 5G NR’nin (New Radio) resmi protokol uyarlamasına dayanan ilk 5G NSA işlevsellik testi özelliğini taşıyor. Denemenin içeriği, 3GPP standardı tarafından tanımlanan fiziksel katman, fiziksel kanallar, bağlantı adaptasyonu ve zamanlaması, çoklu anten teknolojisi, EN-DC (LTE-NR Dual-Bağlantı) ve CU-DU (Merkezi Birim – Dağıtılmış Birim) ayırma mimarisinden oluşuyor. NSA işlevsellik doğrulama, Çin’in üçüncü evre 5G teknolojisi Ar-Ge testinin önemli bir parçasıdır ve bazı önde gelen operatörlerin 5G dağıtımını erken uygulamaya koymalarında önemli bir rol oynayacak.

5G ile hizmet sürekliliği artıyor

Huawei, C-Band testi sırasında MWC 2018’de sunduğu dünyanın ilk 5G uçtan uca ürünlerini kullandı. Denemede, envanter ağı üzerindeki sınırlı etkisi olan NSA ağ çözümü için Option 3x seçildi. Kontrol panelinin bağlantı noktası olarak 4G kullanıldı. 5G dağıtımının ilk aşamasında daha iyi hizmet sürekliliğini sağlamak için LTE ve 5G NR ikili bağlantı kullanıldı. LTE-NR NSA’in hızlı bir şekilde devreye sokulması, 5G döneminin ilk evresinde gerekli olup, bunu tam spektrum NR SA ağı takip edecek.

Huawei, sektör ekolojisini destekliyor

2018 yılının 5G ticari dağıtımın ilk yılı olacağını belirten Huawei’in 5G ürün Hattı Başkanı Yang Chaobin, “Huawei, Çin’in 5G teknolojisi Ar-Ge denemelerinin üçüncü evresinde 5G ticari sisteminin doğrulanması üzerine odaklanıyor. Ortak sektör ekolojisini desteklemek için NSA ve SA gerekiyor ve NSA 5G çağının erken evrelerinde canlı ağlarda hızlı bir şekilde uygulamaya koyulacak. SA, nihayetinde tüm sektörün sayısallaştırılmasını sağlayacak. Huawei’in NSA işlevsellik testini tamamlaması, Çin’in 5G teknolojisi Ar-Ge testinin üçüncü evresine öncülük etme yolundaki ilk adımını simgeliyor. 5G ticari ürünlerinin olgunlaştırılması ve sanayi zincirinin sinerjisini teşvik etmek için sektör ortaklarıyla birlikte çalışmaya devam edeceğiz.” dedi.

Huawei, 5G testlerine devam ediyor

Çin’in 5G teknolojisi Ar-Ge testleri 2016 yılından beri devam ediyor ve 2018’in sonuna kadar devam etmesi bekleniyor. Denemeler üç aşamalı olarak planlanıyor. Bu aşamalar; 5G temel teknoloji denemeleri, 5G teknoloji çözümü doğrulaması ve 5G sistem doğrulaması. Çin’in 5G teknolojisi Ar-Ge denemelerinin üçüncü aşaması, Pekin’in Huairou 5G bölgesinde Şubat 2018’de resmen başlatıldı. Bugün Huawei’in Huairou’daki 5G deneme ağı, önümüzdeki aylarda NSA alan testlerini tam olarak desteklemesi için büyük ölçekli bir projeye dönüşüyor.

Kategoriler
Genel

Buderus Star Club 2017 Şampiyonları İstanbul’da buluştu

Buderus Star Club 2017 Şampiyonları İstanbul’da buluştu. Sektörün en iddialı sadakat kulübü Buderus Star Club, 2017 Yıldızlar Puan Ligi’ni ilk 3 sırada bitiren üyelerini İstanbul turu, Bosch Termoteknik Genel Merkezi’nde gerçekleşen ödül töreni ve yöneticilerle yenen akşam yemeğiyle ağırladı.

Buderus Star Club’ın üyeleri tarafından heyecanla takip edilen Yıldızlar Puan Ligi’nin 2017 yılında en iyi performans gösteren ilk 3 üyesi İstanbul’da düzenlenen tören ile plaket ve ödüllerini aldı. Rehber eşliğinde gezilen tarihi yarım ada turuyla başlayan etkinlik, genel merkezde Bosch Termoteknik Türkiye, Ortadoğu ve Kafkasya Satış Genel Müdürü Zafer Polat’ın üyelere ödül ve plaketlerini takdim etmesiyle devam etti. Ardından Bosch Termoteknik yöneticilerinin katılımıyla keyifli bir akşam yemeği gerçekleştirildi.

Buderus Star Club Kazandırmaya devam ediyor!

İstanbul’a ulaşmalarının ardından Bosch Termoteknik yetkililerince karşılanan üyeler, kokartlı rehber eşliğinde tarihi yarımadayı gezerek eserler hakkında önemli bilgiler aldı.

İstanbul gezisinin ardından Bosch Termoteknik genel merkezine gelen üyeler, Bosch Termoteknik Türkiye, Ortadoğu ve Kafkasya Satış Genel Müdürü Zafer Polat’ın elinden, gösterdikleri performans neticesinde hak ettikleri plaket ve ödüllerini aldılar.

Ödül ve plaket töreninin ardından üyeler, akşam yemeğinde Türkiye, Ortadoğu ve Kafkasya Satış Genel Müdürü Zafer Polat ve Bosch Termoteknik yöneticileri ile buluştu. Sektör dinamiklerinin masaya yatırıldığı keyifli yemekte Buderus uzmanlığı, gelişen teknolojiler ve sektöre dair yeni regülasyonlar değerlendirildi.

Kategoriler
Donanım Haberleri

Logitech G’den yeni oyuncu kulaklığı: PRO Gaming Headset

Logitech G’den yeni oyuncu kulaklığı: PRO Gaming Headset. Ürünleriyle oyun deneyimine değer katan Logitech G, profesyonel oyuncular için e-spor kalitesinde ses performansı sunan Logitech G PRO Gaming Headset’i piyasaya sundu. Logitech G PRO ailesinin yeni üyesi olan oyuncu kulaklığı, hafifliği, güçlü yapısı ve konforlu tasarımıyla göze çarpıyor. Üstün ses deneyimi için Logitech G Pro-G sürücülerini kullanan ürün, birinci sınıf deri kulak pedleriyle ses yalıtımı sunarken, profesyonel kalitedeki kondansatör mikrofonuyla kristal netliğinde ses iletimi sağlıyor.

Dünyanın en iyi e-sporcularının işbirliğiyle tasarlanan kulaklığın netliği ve kalitesi sayesinde, oyuncular yaklaşan düşmanların ayak seslerini tüm ayrıntılarıyla duyabiliyor. Electronic Sports League (ESL) CS: GO Pro League, ESL One ve ESL Premiership’in resmi kulaklığı olan Logitech G PRO Gaming Headset’in, birçok üst düzey takım ve oyuncu tarafından tercih edilmesi bekleniyor. Logitech G PRO Gaming Headset, tüm PC’ler, konsollar (Xbox One, PlayStation®4 ve Nintendo Switch ™ dahil) ve mobil cihazlarla uyumlu çalışıyor.

Önde gelen oyun donanımı üreticisi olarak, oyuncuların ve e-spor profesyonellerinin üründe aradığı özellikleri geliştirdiklerini belirten Logitech Gaming Başkan Yardımcısı ve Genel Müdürü Ujesh Desai, “PRO Headset, TSM, G2 Esports ve London Spitfire oyuncularıyla yakın işbirliği yapılarak geliştirildi. Turnuvalarda kullanılan kalitede bir mikrofona ve konforlu deri işçiliğine sahip kulaklık, oyuncular için mükemmel bir kulaklık yaratmak amacıyla tasarlandı.” dedi.

Gelişmiş Ses İçin Pro-G Sürücüleri

Yüksek kaliteli ses için gelişmiş hibrit örgülü malzemeden üretilen Pro-G sürücüleri, Logitech G’nin mükemmel ses profiliyle birleştirildiğinde, zengin ve gürleyen bas, temiz yüksek ses, kusursuz tiz ve inanılmaz derecede düşük gürültü değeri sunuyor. Yeni Logitech G PRO Gaming Headset’in ses kalitesinin eşsiz olduğunu belirten Ji-Hyeok “Birdring” Kim (Overwatch), “Kulaklık seti, oyun içerisindeki önemli sesleri duymamızı sağlayarak ekibimizin oyun kalitesini artırıyor ve rakiplerimizin bir adım önünde yer almamızı sağlıyor.” diyor.

Rahat Tasarım ve Geliştirilmiş Ses Yalıtımı

Logitech G PRO Gaming Headset, önceki Logitech G kulak pedlerinden %50 daha fazla ses yalıtımı sağlıyor. Yüksek kaliteli deri kulak pedleri maksimum pasif ses yalıtımı sunarken, aynı zamanda ses netliğini ve seviyesini de artırıyor, böylece oyuncuların gürültülü ortamlarda rahatça oynamasına imkân tanıyor. Ek bir mikrosüet kulak yastığı setini içeren ve siyah renkte piyasaya sunulan Logitech G PRO Gaming Headset, sökülebilir analog kablo ve kontrol düğmesiyle bağlantı sağlarken, hafif ve konforlu tasarımıyla göz dolduruyor. G2 Esports’tan Kenny “kennyS” Schrub, “Bu kulaklığı taktığımda aklıma gelen ilk şey, gürültü yalıtımı oluyor. Oyuna tamamen odaklanabileceğim kadar iyi.” diyor.

Profesyonel Kalitede Kondenser Mikrofon

Logitech G PRO Gaming Headset’te, kristal netliğinde sohbet ve standartları belirleyen düzeyde ses kaydı için, profesyonel kalitede ses filtresi ve mikrofon kullanılıyor. Yüksek kaliteli gürültü önleyici mikrofon, geliştirilmiş mikrofon ayarlama özelliğiyle; daha iyi ses yakalama imkânı, daha geniş frekans, daha düşük sinyal-gürültü oranı ve daha fazla netlik sunuyor. TSM’den (LOL) Mike Yeung, “Gerçekten rahat ve güzel bir tasarım. Ayrıca mikrofon kalitesi de çok iyi.” diyor.

Kategoriler
Yazılım

Enerji sektörü 2017’nin ikinci yarısında daha fazla saldırıya uğradı

Enerji sektörü 2017’nin ikinci yarısında daha fazla saldırıya uğradı.Kaspersky Lab çözümleri tarafından korunan enerji kurumlarındaki endüstriyel kontrol sistemlerinin (ICS – Industrial Control Systems) yaklaşık %40’ı 2017’nin ilk yarısında en az bir kez zararlı yazılım saldırısına uğradı. Bunları %35,3 ile mühendislik ve ICS entegrasyon ağları takip ediyor. Kaspersky Lab’in ‘Endüstriyel Otomasyon Sistemleri için 2017’nin ikinci yarısındaki Tehdit Alanı’ adlı en son raporundaki en önemli bulgulardan biri olan bu oranlar, diğer sektörleri büyük ölçüde geride bırakıyor. Diğer sektörlerde ise ICS bilgisayarlarının ortalama %26 ila %30’u saldırıya uğradı. Tespit edilen saldırıların büyük çoğunluğunun kazara yapıldığı belirlendi.

Endüstriyel tesislerin siber güvenlik sorunları üretim süreçlerini etkileyip zarara neden olacak sonuçlara yol açabiliyor. Farklı endüstrilerin tehdit alanlarını analiz eden Kaspersky Lab ICS CERT, ICS bilgisayarlarının neredeyse tüm sektörlerde düzenli olarak siber saldırıya uğradığını tespit etti.

Ancak, bu konuda özellikle iki sektör öne çıkıyor: Enerji kurumları (%38,7), mühendislik ve ICS entegrasyon şirketleri (%35,5). Saldırıya uğrayan ICS bilgisayarı sayısının 2017’nin ikinci yarısında en fazla artış gösterdiği (2017’nin ilk yarısına kıyasla) sektör, %31,1 ile inşaat sektörü oldu. İncelenen diğer sektörlerde (üretim, ulaşım, kamu, gıda, sağlık, vb.) ise saldırıya uğrayan bilgisayarların oranı ortalama %26 ile %30 arasında değişti.

Uzmanlara göre enerji sektörü, otomasyon çözümlerini geniş ölçekli kullanmaya ilk başlayan ve bilgisayarların en çok kullanıldığı sektörler arasında yer alıyor. Son yıllarda gerçekleşen siber güvenlik vakaları ve hedefli saldırıların yanı sıra getirilen düzenlenmeler, güç ve enerji şirketlerinin siber güvenlik ürünleri kullanmaya ve operasyonel teknoloji (OT) sistemlerini koruyacak önlemler almaya başlaması gerektiğini ortaya koyuyor.

Modern güç şebekeleri, en yaygın endüstriyel nesne ağlarından biri. Ağa bağlı çok sayıda bilgisayar bulunması, Kaspersky Lab ICS CERT istatistiklerinin de gösterdiği gibi siber tehditlere olabildiğince açık olunmasına neden oluyor. Mühendislik ve ICS entegrasyonu şirketlerinde saldırıya uğrayan ICS bilgisayarlarının yüksek oranı da bir diğer ciddi sorun. Son yıllarda tedarik zincirlerine yönelik gerçekleştirilen yıkıcı saldırılar da bu sorunun ne kadar ciddi olduğunu gösteriyor.

İnşaat sektöründe saldırıya uğrayan ICS bilgisayarlarının oranının 2017’nin ikinci yarısında yüksek olması, bu kurumların da endüstriyel bilgisayarlarını koruma olgunluğuna sahip olmadığını gösteriyor. Bilgisayar destekli otomasyon sistemlerinin yeni olduğu bu kurumlarda, endüstriyel siber güvenlik kültürü henüz gelişme aşamasında.

ICS saldırılarının en az yaşandığı alan ise %14,7 ile ICS yazılımı geliştiren kurumlar oldu. Bu da, ICS Ar-Ge laboratuvarlarının, test platformlarının, demoların ve eğitim ortamlarının, endüstriyel kurumların ICS bilgisayarları kadar olmasa da saldırılardan nasibini aldığı anlamına geliyor. Kaspersky Lab ICS CERT uzmanları, ICS çözümleri satan şirketlerin güvenliğine de dikkat çekerek, satıcıların iş ortağı ekosistemine ve müşteri portföyüne yayılan bir saldırının, daha önce exPetr saldırısında görüldüğü gibi oldukça büyük etkileri olabileceğini belirtiyor.

Kaspersky Lab ICS CERT araştırmacılarının 2017’de keşfettiği yeni eğilimler arasında ICS’lere yapılan madencilik saldırıları bulunuyor. Bu saldırılardaki artış kripto para birimi pazarı ve madencilerinin genel olarak arttığı Eylül ayında başladı. Bu tip saldırılar endüstriyel şirketler için çok daha büyük tehdit teşkil edebiliyor. Bilgisayarlara büyük yük binmesiyle şirketin ICS bileşenlerinin çalışması olumsuz etkileniyor ve sistem kararlılığı azalıyor. Şubat 2017’den Ocak 2018’e kadar uzanan dönemde, endüstriyel otomasyon sistemlerinin %3,3’ü, çoğu kazara olmak üzere, kripto para madenciliği programlarının saldırısına uğradı.

Raporda öne çıkan diğer konular arasında şunlar yer alıyor:

  • Kaspersky Lab ürünlerinin koruduğu ICS bilgisayarının %37,8’ine saldırı teşebüssü yapıldı. Bu teşebüssler engellendi. Bu oran 2016’nın ikinci yarısına göre 1,4 puan daha düşük.
  • İnternet, saldırıların ana kaynağı olmaya devam ediyor. Saldırıya uğrayan ICS bilgisayarlarının %22,7’sinde kaynak internetti. Bu oran yılın ilk altı ayına kıyasla %2,3 daha fazla. Engellenen web kaynaklı saldırıların oranı Avrupa ve Kuzey Amerika’da diğer bölgelere göre daha düşük.
  • ICS bilgisayarlarının en çok saldırıya uğradığı ilk beş ülkenin sıralaması 2017’nin 1. yarısından bu yana değişmedi. Bu ülkeler Vietnam (%69,6), Cezayir (%66,2), Fas (%60,4), Endonezya (%60,1) ve Çin (%59,5) şeklinde sıralanıyor.
  • 2017’nin ikinci yarısında, otomasyon sistemlerine kurulu Kaspersky Lab çözümlerinin tespit ettiği zararlı yazılım modlarının sayısı 18.000’den 18.900’e yükseldi.
  • 2017’de tüm ICS sistemlerinin %10,8’i botnet saldırısına uğradı. Makinelere bulaşan ve onları uzaktan komut çalıştırmak için bir botnet ağına dahil eden bu zararlı yazılımların ana kaynağı internet, çıkarılabilir medya ve e-posta mesajları oluyor.
  • Kaspersky Lab ICS CERT, 2017’de endüstriyel sistemler ve Endüstriyel Nesnelerin İnterneti / Nesnelerin İnterneti (IIoT / IoT) sistemlerinde 63 adet açık tespit etti. Açıkların 26’sı üreticiler tarafından kapatıldı.

“Saldırıya uğrayan ICS bilgisayarlarıyla ilgili araştırmamızın sonuçları bizi şaşırttı. Örneğin, güç ve enerji şirketlerinde saldırıya uğrayan ICS bilgisayarlarının yüksek oranı, kurumların bazı ciddi sorunlar yaşadıktan sonra giriştiği otomasyon sistemlerini koruma çabalarının yeterli olmadığını ve halen siber suçluların kullanabileceği birçok açık bulunduğunu gösterdi.” diyen Kaspersky Lab ICS CERT Lideri Evgeny Goncharov, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Genel olarak, ICS saldırılarında 2016’ya kıyasla az da olsa bir düşüş görüyoruz. Bu da muhtemelen, kurumların genel olarak ICS siber güvenliği ile ilgili durumlara daha fazla dikkat ettiğini gösteriyor. Kurumlar ağlar, eğitim ekipleri gibi endüstriyel segmentlerini denetlemeye başladı. Bu gayet iyi bir işaret çünkü şirketlerin ileride sorunlarla boğuşmaktansa proaktif önlemler alması önemli.”

Kaspersky Lab ICS CERT şu teknik önlemlerin alınmasını öneriyor:

  • Kurumun endüstriyel ağındaki sistemlerin uygulama yazılımlarını, işletim sistemlerini ve güvenlik çözümlerini düzenli olarak güncelleyin.
  • Uç router’larda ve kurumun OT ağlarında kullanılan portların ve protokollerin ağ trafiğini kısıtlayın.
  • Kurumun endüstriyel ağında ve çevresindeki ICS bileşenlerin erişim kontrolünü denetleyin.
  • OT ve endüstriyel altyapıyı rastgele siber saldırılardan korumak için ICS sunucularına, iş istasyonlarına ve insan makine arayüzlerine özel uç nokta koruma çözümleri kurun.
  • Hedefli saldırılardan karşı daha iyi koruma için ağ trafiği izleme, analiz ve tespit çözümleri kullanın.