Kategoriler
Teknoloji Haberleri

Paynet’in yeni Genel Müdürü Bakay Korkmaz oldu

Türkiye’nin bankacılık sistemi dışındaki en büyük ödeme sistemleri kurumu olan Paynet’in yeni Genel Müdürü finans sektörünün deneyimli isimlerinden Bakay Korkmaz oldu. Paynet Ödeme Hizmetleri, Bakay Korkmaz yönetiminde ödeme çözümleri alanında istikrarlı büyümesini ve yeniliklerini sürdürecek. Finans dünyasının deneyimli ve başarılı isimlerinden Bakay Korkmaz, 20 yıldır Türkiye’nin önde gelen banka ve finans kurumlarında yönetici olarak görev yapıyordu. Bakay Korkmaz yönetimindeki Paynet, yeni ödeme sistemleri ve teknolojileriyle daha fazla ödemeye aracılık etmeyi hedefliyor.

Bakay Korkmaz kimdir?

1975 doğumlu Bakay Korkmaz 1997 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden mezun olduktan sonra kariyerine finans sektöründe başladı. Korkmaz, 2006 yılında ise İşletme Yüksek Lisansı’nı tamamladı. 20 yıllık kariyeri boyunca sırasıyla Citi, Millenium, Akbank, Yapı Kredi ve HSBC’de, şube ve bölge müdürlüğü görevleri ile genel müdürlük satış ve pazarlama departmanlarında direktörlük ve grup başkanlığı görevlerinde bulundu.

Kategoriler
Teknoloji Haberleri

Reeder yeni tableti M7 Go’yu duyurdu

Reeder yeni tableti M7 Go ’yu duyurdu. 7 inç ekran boyutuna sahip olan tablet, hem ön hem arka kameraları, 4 çekirdekli işlemci, 2200 mAh pil gibi özellikleri ve uygun fiyatıyla dikkat çekiyor.

Teknoloji ürünleriyle Türkiye pazarında önemli bir yeri olan reeder, yeni tablet modeli M7 Go’yu piyasaya sürdü. Uygun fiyatı ile dikkat çeken model 4 çekirdekli 1.3 GHz gücünde MT8167 işlemcisi, 1 GB RAM, 1024 x 600 piksel 7 inç çözünürlüklü IPS ekranı ve Android 7.0 işletim sistemi ile beklentileri fazlasıyla karşılıyor.

Reeder tableti M7 Go
Reeder tableti M7 Go

Gelişmiş donanım özellikleri

7 inç boyutunda bir ekranı bulunan M7 Go, günlük ihtiyaçları karşılama anlamında fazlasıyla başarılı bir tablet. Oyun oynamadan film izlemeye, Sanal Gerçeklik uygulamalarından sosyal medyaya kadar birçok farklı alanda kullanım imkanı sunan tablet, güçlü donanım özellikleriyle zorlanmıyor.

Çift kameralı tablet

Tabletin hem ön hem arka yüzünde kamera bulunuyor. M7 Go’nun arkasında 2 Megapiksel çözünürlüğünde kamera bulunurken, ön yüzünde ise 2 Megapiksel çözünürlüğünde kamera yer alıyor. Bu iki kamera sayesinde fotoğraf ve video çekilebilirken, birçok uygulamada bu kameralar kullanılabiliyor.

Pil ve kapasite seçenekleri

Tablette yer alan 2200 mAh kapasitesi ile tablet uzun saatler boyunca kullanılabiliyor. Tablette 8 GB depolama kapasitesine ek olarak microSD bellek kartı yuvası ile bu kapasite artırılabiliyor. Sadece 260 gram ağırlığında olan M7 Go tablet, 3.5 mm kulaklık çıkışına sahip.

Android 7.0 Nougat desteği

M7 Go tablet Android 7.0 Nougat ile yüklü olarak geliyor. En yaygın işletim sistemi sürümlerinden biri olan Android 7.0, yüzbinlerce uygulama ve birçok özelliği destekliyor. reeder M7 Go tablet Turkcell bireysel ses hattı olan abonelere özel faturaya ek ayda sadece 11.96 TL (36 ay boyunca) karşılığında alınabiliyor.

M7 Go özellikleri

Android 7.0 işletim sistemi
7 inç 1024×600 piksel IPS ekran
1 GB RAM
8 GB dahili hafıza
1.3 GHz 4 çekirdekli MT8167 işlemci
2200 mAh pil
Arka 2 Megapiksel, Ön 2 Megapiksel kamera
Wi-Fi, Bluetooth desteği
3.5mm kulaklık, MicroSD hafıza kartı, MicroUSB Bağlantı yuvaları
118×107.8x 10 mm
260 gr

Kategoriler
Oyun

Lineage 2: Revolution 100’üncü gününü özel etkinliklerle kutluyor

Lineage 2: Revolution oyununun oynanmaya başlamasının üzerinden tam 100 gün geçti ve oyunda şimdiye kadar 10 milyonun üzerinde karakter yaratıldı ve yaklaşık 180 milyon saat oynandı.Dünyanın en hızlı büyüyen oyun şirketi olan Netmarble Games Corp., ünlü MMORPG oyunu Lineage 2: Revolution oyununun 100’üncü güne ulaşmasını, oyunculara destekleri için teşekkür etmek amacıyla yeni oyun içi etkinlikler ve güncellemeler ile kutlayacak.

Netmarble tarafından yayınlanan infografik videoda oyunun ilk yayın tarihi olan 15 Kasım 2017’den itibaren Lineage 2: Revolution oyuncularının gerçekleştirdiği tüm etkileyici başarılar ve ilgi çekici rakamlar yer alıyor. Lineage 2: Revolution oyuncuları 10 milyon karakter yaratırken, 160 bin 185 klan kuruldu, 630 bin Binek Ayı ödülü dağıtıldı ve 179 milyon 585 bin 426 saat boyunca oyun oynandı.

Yeni Binek “Bozyele” geliyor

Ayrıca yeni güncellemeyle Lineage 2: Revolution’a yeni bir binek olan “Bozyele” geliyor. Bozyele, hem Binek Zindanı’ndan hem de oyun içi dükkandan alınacak. Oyundaki ikinci nadir binek olan Bozyele, 750 hız ile yüksek Krit Pranı, Delme, Direnç, Can Yenileme ve Maks Mana değerlerine sahip.

Lineage 2: Revolution oyununa 100 gündür desteklerini devam ettiren oyuncuları ödüllendirmek için, 14 Mart 2018 saat 11:00’e kadar iki oyun içi etkinlik düzenlenecek. Zar Etkinliği, oyunculara zar atarak hareket etme ve A Binek Ekipmanı Kutuları, A Binek Seviye Seti Şanslı Sandıkları, Binek Zindanı Run Parçası Sandıkları gibi özel ödüllerin olduğu karelere ilerleme şansı sunuyor. Oyuncular, giriş yaptıktan sonra günde iki kez zar atabilir ve oyun içi içeriği tamamlayarak Zar Puanı kazanırlar, her 100 Zar Puanı zarları tekrar atmak için bir şans daha verir. Ayrıca, oyuncular en fazla 15 kez olmak üzere, bir turu tamamlayarak Tur Başarı Ödülleri’ni alabilir.

200 Elmas kazanma fırsatı

Ayrıca, Ekipman Altdeğer Değişimi Etkinliği, sadece Ekipman Altdeğeri’ni değiştirerek 200 Kırmızı Elmas kazandırıyor. Etkinlik döneminde katılan ve Ekipman Altdeğerlerini en az bir kez başarıyla değiştiren oyuncular, 21 Mart 2018 tarihinde posta kutularında 200 Kırmızı Elmas alacaklar.

Netmarble Chief Global Officer’ı Seungwong Lee, “Sadık Lineage 2: Revolution topluluğu ile bu anıtsal noktaya ulaştığımız için gurur duyuyoruz ve inanılmaz bir 100 gün için oyuncularımıza teşekkür etmek istiyoruz. Varılacak nice dönüm noktalarına oyuncularımızla birlikte ulaşmayı hedefliyoruz” dedi.

Kategoriler
Spacex haberleri

United Launch Alliance Vulcan roketi geliştiriyor

United Launch Alliance Vulcan roketi geliştiriyor. SpaceX uzay şirketinin en önemli rakiplerinden biri olan  United Launch Alliance yeni gelişmeler var. Şirketin şimdiye kadar geliştirilen roketleri geride bırakacak bir ürün üzerinde çalışma yaptığı açıklandı. Günümüzde uzay şirketlerinde yaşanan gelişmeler yakından takip ediliyor. Bunlardan bir tanesi de şüphesiz  Elon Musk‘ın kuruculuğunu üstlendiği SpaceX şirketi. Ancak ABD’de iki önemli uzay şirketi daha bulunuyor. Bunlardan bir tanesi Boeing, bir diğeri ise Lockheed Martin şirketi. Bu şirketlerin ise yaklaşık 50 – 60 yıllık geçmişleri bulunuyor. Son zamanların en başarılı gözde firmasının SpaceX olduğunu da söylemek yanlış olmaz. Çünkü Falcon Heavy ile yaşanan gelişmeler tüm dünya tarafından ilgi ile takip edildi.

United Launch Alliance
United Launch Alliance

Boeing ve Lockheed Martin şirketlerinin ortak bir kuruluşu olan United Launch Alliance’ta bazı gelişmeler mevcut. Şirket son yıllarda moda hale gelen tekrar kullanılabilir roketler konusunda bazı çalışmalar yürütüyor. Bu doğrultuda geliştirdikleri Vulcan isimli bir roket olduğunu açıkladılar. Bu roketin ise tahminen 2020 yılında uçuş yapabileceği haberleri mevcut. Bu alanda yapılan çalışmaların ise 2014 yılında başladığı söyleniyor. Yani yaklaşık 6 yıl içerisinde bu proje tamamlanacak. Geliştirilen bu roketin ise 40 tonluk yük taşıma kapasitesinin olduğu belirtiliyor. Falcon Heavy roketinin ise  70 ton taşıdığını biliyoruz.

vulcan roketi ozellikleri
                                                         vulcan roketi ozellikleri

Geliştirilen Vulcan isimli roketin ise bugüne kadar dünya çapında üretilen roketlerden farklı olduğu konusunda bilgiler mevcut. ULA’nın “Advanced Cryogenic Evolved Stage” (ACES) adı verilen roketin üst kademesinin farklı olduğu belirtiliyor. Peki burada ne gibi bir fark var ? ACES yörüngeye yükü yerleştirdikten sonra burada aylarca kalabilme özelliğine sahip. Roketin yakıt deposunda azalma yaşandığında ise tekrar doldurulabildiği açıklandı. Yani bu özellikteki bir roket artık çöp olmaktan çıkıyor. SpaceX Falcon 9 roketinin ise üst kısmında böyle bir durumun söz konusu olmadığı söyleniyor. Bu açıdan üretilen Vulcan roketi farklı bir özelliğe sahip.

Kaynak : Donanım Haber

Kategoriler
Mobil

Samsung Galaxy S9’un satış fiyatı belli oldu

Samsung Galaxy S9’un satış fiyatı belli oldu.  Samsung Galaxy S9 ve S9 Plus özellikleri tanıtıldı. İspanya’nın Barselona kentinde gerçekleşen tanıtımda herkes tarafından   merak edilen  telefon özellikleri ile dikkat çekiyor. Yeni modelde öne çıkan özelliklerden bir tanesi de telefonun kamerası oldu. 12 Megapiksel f/1.5 – f2.4, 26mm lens, OIS kamera ile gelecek olan model S8’e göre daha iyi performans sunuyor. Galaxy S9 modeli dört farklı renk özelliğine sahip olacak. Bunlar Lila, Titanyum Grisi, Mercan Mavisi ve Gece siyahı olarak belirlenmiş. Telefonda 4Gb Ram kullanılmış. Depolama olarak ise 3 farklı seçenek kullanıcıları bekliyor. MicroSD destekli 64 GB / 128 GB / 256 GB olarak belirlenmiş. Ekran olarak ise herkes tarafından  tahmin edilen Super AMOLED 5.8 inç, 1440 x 2960 piksel kullanılmış. Galxy S9 modelinde Exynos 9810 – (4 x 2.9 GHz Mongoose M3 & 4 x 1.9 GHz Cortex-A55) işlemci kullanılmış. Bu da daha iyi bir performans sunacak. Telefonun  ön kısmında ise  8 Megapiksel f/1.7 lens kamera bulunuyor. Android 8.0 Nougat ile gelecek olan modelin ise satış fiyatı 4599 TL olarak duyuruldu. Buradan da anlaşılacağı üzere Samsung ve Apple arasında fiyat farkı neredeyse kalmadı.

Samsung Galaxy S9'un satış fiyatı
Samsung Galaxy S9’un satış fiyatı

 

 

 

SAMSUNG GALAXY S9 ÖZELLİKLERİ
   SAMSUNG GALAXY S9 ÖZELLİKLERİ
Kategoriler
Mobil

Vestel Venus Z20’nin tanıtımı yapıldı

Vestel Venus Z20‘nin tanıtımı yapıldı. Vestel’in yeni telefonu olan Venus Z20 İspanya’nın Barcelona kentinde düzenlenen Mobil Dünya Kongresi 2018‘de tanıtıltı. Vestel bu modelinde hem tasarım hem de donanım yönünden belli yenilikler kullanmış. Vestel ilk olarak ekranda bir değişime gitmiş. Venus Z20 modelinde 18:9 ekran kullanmış. 5.65 inç olan bu ekran son zamanlarda en çok tercih edilen  boyutlardan bir tanesi.  Telefonun ön tarafında olduğu gibi arka tarafında da Gorilla Glass cam ekran kullanılmış. Vestel işlemci olarak ise 8 çekirdekli Snapdragon 630 kullanmış. Bu işlemci günümüzde orta modellerde tercih ediliyor. Ayrıca telefonda  4 Gb ram tercih edilmiş. Depolama olarak ise 64GB bilgisi mevcut ancak farklı seçeneklerin sunulabileceği yönünde bilgiler mevcut.

Vestel Venus Z20 modelinin kamerası da diğer orta segmentli akıllı telefonlar ile yarışabilecek seviyede diyebiliriz. Telefonda 16 MP + 5 MP, 4K 30 FPS, 1080P 120 FPS kamera yer alıyor. Ön tarafta ise 8MP bir kamera tercih edilmiş. Telefon Android 8.0 Oreo sürümü ile birlikte geliyor. Tüm bu özelliklere sahip olan telefonun satış fiyatı ise 2099 Tl olarak açıklandı. Vestel’in her geçen yıl daha iyi performanslı telefonlar üretmesi iyi bir gelişme olarak söylenebilir. Ancak yerli olarak üretilen telefonun fiyatının ithal telefonlarla aynı seviyede olması bazı tartışmalara neden olmuyor değil. Bir çok forumda Vestel’in diğer akıllı telefon üreticileri ile yarışabilmesi için telefon fiyatında daha makul olması gerektiği yönünde görüşler var.

 

Ekran: 5.65 inç Full HD+ 18:9

Yonga Seti: Qualcomm Snapdragon 630 (2.2 GHz 8 çekirdek)

RAM: 4 GB

Dahili Depolama: 64 GB

Ana Kamera: 16 MP + 5 MP, 4K 30 FPS, 1080P 120 FPS

Selfie Kamerası: 8 MP, flaş

İşletim Sistemi: Android 8.0 Oreo

USB Arabirimi: USB Type-C

Fiyatı: 2099 TL

Kategoriler
Donanım Haberleri

NVIDIA Game Ready sürücüsünü yayınladı

NVIDIA, Final Fantasy XV Windows Edition için hazırladığı yeni Game Ready sürücüsünü yayınladı. Aynı zamanda PlayerUnknown’s Battlegrounds (PUBG) oyununda %7’ye varan performans artışı getiren sürücü, Warhammer: Vermintide 2 ve World of Tanks 1.0 için gelişmiş optimizasyon sunuyor. GeForce sahipleri, yeni çıkacak Game Ready sürücüsüyle beraber bu baharın en çok beklenen oyunlarından biri olan Final Fantasy XV Windows Edition’u oynamaya hazır olacak. Final Fantasy XV Windows Edition yeni sürücüyle birlikte GeForce Experience’ın özelliklerinden Ansel ve ShadowPlay Highlights desteği kazanacak. Sürücü ayrıca NVIDIA Flow, NVIDIA HairWorks, NVIDIA ShadowWorks, NVIDIA Turf Effects ve NVIDIA VXAO’yu içeren GameWorks teknolojilerini de beraberinde getiriyor.

NVIDIA sahip olduğu uzmanlıkla, PC platformunun gelişmiş oyun performansını Final Fantasy XV’e getirmek ve PC oyuncuları için GeForce® GTX 10 serisi GPU’ların performansını en üst düzeye çıkarmak için çalışıyor. Bunun için NVIDIA, oyun geliştiricisine mühendislik uzmanlığı, grafik ve fizik simülasyon ara katmanı ile geliştirici araçları ve kaynak kodu desteği sunuyor. NVIDIA, ince performans ayarları ve kararlılık geliştirmelerinin yanı sıra NVIDIA G-SYNC monitör teknolojisi, optimize oyun ayarları ve GeForce Experience gibi yalnızca GeForce GTX PC oyun platformunda bulunan özellikleri desteklemek için, Square Enix ile çalışmaya devam edecek.

NVIDIA Game Ready sürücüleri, GeForce oyuncularına mükemmel bir oyun deneyimi yaşatmak için oyunların çıkış tarihiyle eş zamanlı ya da daha önce kullanıcılara sunuluyor. NVIDIA mühendisleri, performansı en iyi düzeye getirmek ve mükemmel bir oyun tecrübesi sunmak için mümkün olan son ana kadar çalışmaya devam ediyor. Bütün Game Ready sürücülerinin Microsoft tarafından sağlanan WHQL sertifikasına sahip olması ise kalitenin bir diğer belirtisi olarak göze çarpıyor. NVIDIA ekipleri, oyun piyasaya çıktıktan sonra dahi performans artışı sunabilmek için aralıksız çalışıyor.

Kategoriler
Teknoloji

Schneider Electric Sürdürülebilir Enerji Üretmenin Önemini Vurguluyor

Schneider Electric, artan elektrikli araç kullanımı ile birlikte elektrik kurumlarının daha sürdürülebilir, erişilebilir ve dijital teknolojilerle uyumlu enerji üretimine odaklandıklarını belirtiyor.Sektöre bu konuda liderlik eden şirket, enerji kullanımında geliştirdiği teknolojilerin yanı sıra yayınladığı araştırmalarla da kurumların bu yeni döneme hazırlanmasına destek oluyor.

Enerji yönetimi ve otomasyonda dünya çapında uzman olan Schneider Electric, elektrikli araçlara olan talebin artması ile birlikte elektrik tesisleri ve enerji şebekelerinin sürdürülebilir enerji yaratımı sayesinde karbon ayak izinin azaltılması ve artan tüketici ihtiyaçlarını karşılamada kritik bir rol üstlendiğini vurguluyor. Tüketiciler elektrikli araçların şebekeye sorunsuz ve verimli bir şekilde entegre olması, daha güçlü bir enerji erişilebilirliği ve aynı zamanda daha yeşil ve doğayla uyumlu enerji kullanımı talep ediyor.

Bu talep doğrultusunda elektrikli araç (EV) kullanımında hızlı bir büyüme söz konusu. 2016’da, dünya çapında rekor sayıda EV satışı gerçekleşti ve büyümenin devam etmesi bekleniyor. 2025 yılı ile birlikte dünyadaki her altı arabadan birinin elektrikli olacağı tahmin ediliyor. Artan talebin elektrik kurumları için büyük bir fırsat olduğunu belirten Schneider Electric Enerjiden sorumlu Kıdemli Başkan Yardımcısı Frederic Abbal, “Dünyanın geleceğini şekillendiren teknolojilerden biri de elektrikli araçlar olacak. EV’lerin şarj istasyonlarına ve diğer temel güç altyapılarına ihtiyacı var ve EV’ler, yenilenebilir güç kaynaklarından enerji sağlamak ve yoğun olmayan zamanlarda şarj edilirken enerji kullanımını en üst seviyeye çıkarmak için elektrik kurumlarına bağlı olacak. EV’ler bu ihtiyaçlar nedeniyle, elektrik kurumlarının iklim değişikliği hedeflerini ilerletirken, müşteri odaklı, daha verimli, temiz, dijitalleşmiş bir enerji sistemine katkı sağlayacak” şeklinde konuştu.

Elektrik kurumları, aynı zamanda, gelişmekte olan ve kırsal bölgelerde elektrik erişimini artırma ve verimi desteklerken, enerjiye bağlı karbon salınımını azaltma misyonu ile de sürdürülebilirlik açısından önemli çalışmalar gerçekleştiriyor. Pek çok bölgede en pratik ve en sürdürülebilir güç seçenekleri olarak mikro şebekeler ve güneş enerjisi gibi temiz, düşük karbonlu güç kaynakları tercih ediliyor.

Bu doğrultuda dijital teknoloji yeni enerji dünyasının sorunlarının çözümlerinde temel bir rol oynuyor. Çünküdaha akıllı, veri odaklı bir şebekeyenilenebilir kaynakların daha iyi kullanılmasını sağlıyor ve genel şebeke performansını iyileştiriyor. Güneş ve rüzgar gibi dağıtık enerji kaynakları (DER) güç ve popülerlik kazanmaya devam ediyor. BNEF’in tahminine göre;2040 yılı itibariyle dünya çapında yeni rüzgar ve güneş PV santralleri, yeni güç üretimine harcanan 10,2 trilyon ABD dolarının %72’sini oluşturacak; güneş ve rüzgar elektriğin geleceğine hakim olacak.

Ancak kurumların şebeke varlıklarını bugünden optimize etmek için bu güç kaynaklarının sınırlarını zorlamaları gerekiyor. Bu durum, elektrik kurumlarına esneklik ve kontrol imkanı sunan veri odaklı bir altyapıyı ve şebekenin koşullarının gerçek zamanlı olarak anlaşılmasını zorunlu kılıyor. Dijitalleşme, şebeke işlemlerinin optimize edilmesi ve IoT, IT ve OT sistemlerinin entegre edilmesiyle büyük bir sürdürülebilirlik etkisi sağlıyor.

Elektrik şebekelerinde EV ve DER kullanımındaki hızlı artışın daha sofistike dağıtım kurumu işletim sistemlerini gerektirdiğini ifade eden Frederic Abbal; “Şimdiye dek gördüğümüzden daha dinamik bir güç dağıtım pazarı içinde başarılı olmak için gerçek zamanlı işlemlere ve kontrole ihtiyaç var.Elektrik kurumlarının rekabet gücünü korumak için iş modellerini de yeni baştan düşünmeleri gerekiyor. Gelecek düşük karbonda ve sürdürülebilir inisiyatifleri benimsemenin – düşük karbon yatırımları açısından büyük ekonomik getiriler, kalıcı pazar canlılığı, rekabetçilik ve esneklik dahil – pek çok avantajı var. Sektörümüzün bu zorlukları aşmasına yardımcı olacak akıllı şebeke araçlarına geçmek için modern stratejileri ele aldığımız ‘Şebeke Veriminizi En Üst Seviyeye Çıkaran Akıllı Hizmet Dağıtımı Stratejileri’ adlı araştırmamızı yakın zamanda yayınladık. Bu alanda gelişimi sürdürülebilir kılmak için sektörümüze liderlik eden çalışmalar gerçekleştirmeye devam edeceğiz” dedi.

Kategoriler
Teknoloji Haberleri

Zorlu Holding’den elektrikli otomobil bataryası hamlesi

Zorlu Holding’den elektrikli otomobil bataryası hamlesi. Yerli otomobil çalışmaları sürerken bir haber de Zorlu Holding tarafından geldi. Yerli otomobil üretecek 5 firmadan biri olan Zorlu, elektrikli otomobil bataryası üretmek için çalışmalara başladı. Zorlu Holding bu alanda faaliyet sürdürmekte olan Çinli şirket GSR Capital ile anlaşma sağladı. Zorlu Holding ve GSR Capital şirketi arasında 2023 yılına kadar 4.5 milyar dolarlık bir ön anlaşma sağlandı.  Bu anlaşma ile birlikte Zorlu Holding çatısı altında faaliyetini sürdüren Vestel ve GSR Capital şirketi 25 bin megavatlık kapasiteli bir fabrika kuracak. Kurulacak olan bu yeni fabrikada GSR Capital ve Vestel şirketi %50 ortaklık anlaşması sağladı. Daha önce Bunun dışında ise bir anlaşma da Zorlu Holding’in yatırım yaptığı Meta Nikel‘de yapıldı. 2017’nin Kasım ayında faaliyete geçen şirkette GSR Capital’in de %50 ortaklığı olacak.

Zorlu Holding'den elektrikli otomobil bataryası hamlesi
Zorlu Holding’den elektrikli otomobil bataryası hamlesi

Gündemde yer alan haberlere göre yaklaşık olarak 4 bin kişiye istihdam sağlanacak.   Zorlu Holding CEO’su Ömer Yüngül tarafından yapılan açıklamada uzun vadeli düşünüldüğünde bu yatırım Türkiye ekonomisine 6 milyar dolar civarında ihracat geliri sağlayacak. Türkiye’de elektrikli otomobil alanında bir ilk özelliği taşıyan bu proje ile yaklaşık olarak 500 bin elektrikli otomobile batarya sağlanacağı belirtildi. Anlaşma doğrultusunda Çin’de ve Türkiye’de Ar-Ge merkezinin kurulması gibi hedefler mevcut. Bu yıl içerisinde projenin hayata geçeceği, 4 yıl sonunda da batarya üretimine başlanacağı belirtildi. Günümüz teknolojisinde elektrikli otomobillerin hızla hayatımıza girmesi bu alanda yatırımların da önemli hale gelmesine neden oldu. Umarız Zorlu Holding bu alanda başarılı olur ve ülke ekonomisine katkıda bulunur.

Kaynak : Donanım Haber

Kategoriler
Teknoloji

Elektronik sigaranın buharında zehirli metal mi var ?

Elektronik sigaranın buharında zehirli metal mi var ? Son yılların en çok kullanılan elektronik cihazlarından olan e-sigara hakkında tartışmalar bitmek bilmiyor. Dünya çapında bir çok uzman bu konuda kullanıcıları uyarıyor. Bir kesim normal sigaranın daha zararlı olduğunu düşünürken, bir kesim de elektronik sigara daha zararlı diyor. Peki hangisi doğru ? Bu konuda en önemli açıklama geçtiğimiz günlerde John Hopkins Üniversitesi bilim adamları tarafından yapıldı. Yapılan bir araştırmada cihazdan çıkan buharda kurşun, arsenik, krom, manganez ve nikel maddesine rastladıkları açıklandı. Araştırmada çıkan bu sonuçlar insan sağlığını olumsuz yönde etkileyebilir. Uzmanlar normal sigarayı bırakmanın başka yöntemleri olduğunu, bu gibi cihazların kullanılmaması gerektiğini söylüyorlar.

elektronik sigara zararli mi
                                                            elektronik sigara zararli mi

Teknolojinin gelişmesi ile her ne kadar bu sektörde de yenilikler olsa da insan sağlığı tehlikede diyebiliriz. Çünkü araştırmada çıkan toksit maddeler insanlar farklı hastalıklarla karşı karşıya bırakabilir. Toksit maddeler ne gibi tehditler içeriyor ? Toksit maddelerin vücuda girmesi ile birlikte akciğer, karaciğer’de kalıcı hasarlar bırakabilir. Bunun  dışında beyinde bulunan hücleri olumsuz etkliyebilir. Hatta bir sonraki aşama olan kanser vakalarına yakalanma riski dahi var. Uzmanların yaptığı bu araştırmada piyasada bulunan yaklaşık 56 adet cihazı kullandılar. Bu cihazlar üzerinde yapılan testlerde  15 farklı metalin buharda yer aldığına dair bulgular elde ettiler. Her ne kadar bu sonuçlara ulaşılmış olsa da insanlarda bu maddelerin birikmesi sonucu ne gibi durumların oluşabileceği tam netleşmiş değil. İlerleyen günlerde bu alanda yapılacak çalışmalarda sonuç alınabilir.

Kaynak :  iflscience.com

Kategoriler
Teknoloji Haberleri

Samsung Quantum Dot OLED ekranlar üretecek

Samsung Quantum Dot OLED ekranlar üretecek. Teknoloji devi Samsung televizyon pazarında yeni arayışlar içerisinde. OLED teknolojisi ile tüm dünyaya satış yapan Güney Kore teknoloji devi yeni televizyon geliştiriyor. OLED teknolojisinden sonra çıkardığı Quantum LED televizyonlarında istediği satışları yakalayamamıştı. Bu alanda yeni girişimler yapan Samsung şimdi de OLED ve Quantum Dot teknolojisini bir arada kullanacak. QD-OLED adı verilen bu televizyonlar 55 – 65 inç boyutlarında olacak. Peki Quantum Dot teknolojisi nedir ? Quantum Dot teknolojisi boyutları 2 -10 nanometre olan kristallere verilen isimdir. Yani örnek verecek olursak bir saç telinin on binde biri kadar diyebiliriz. QLED tabiri ise  Quantum  Dot ve  OLED teknolojisinin bir arada kullanıldığı için verilen isim. Günümüzde kullanılan OLED teknolojisinden sonra bu teknolojinin kullanılması bekleniyor.

Samsung QD-OLED teknolojisi
Samsung QD-OLED teknolojisi

Yeni geliştirilen teknolojinin maliyetinin daha düşük olduğu biliniyor. Kuantum‘un boyutlarına göre farklı renkler ürettiği ve inorganik olduğu yönünde bilgiler mevcut. Ayrıca renk dengesi ve canlılık yönünden de üst düzey durumda. OLED ekranlarından en büyük farkı ise renk üretiminin daha iyi olması. .Çünkü OLED ekranlarda alt piksellerin eşit dağıtılamadığı için bozulmalar oluyor. Samsung her ne kadar bunu engellemeye çalışsa da başaramadı. Ancak LG tarafından geliştirilen bir teknoloji ile bu sorun çözülmüştü. Ve LG patent alarak önemli bir avantaj elde etmişti. Samsung’un bu anlamda geri kalmaması için yeni teknoloji arayışında olduğu söyleniyor. Geliştirilecek olan bu teknolojinin ise henüz ne zaman tanıtılacağı tam olarak belli değil. Geçtiğimiz aylarda ise Samsung tarafından MicroLED TV modeli olan “The Wall”un tanıtımı yapılmıştı.

Kaynak : guru3d.com

Kategoriler
Yazılım

Yapay zeka ileride nasıl bir tehdit oluşturabilir ?

Yapay zeka ileride nasıl bir tehdit oluşturabilir ? Günümüzün popüler teknolojik gelişmelerinden biri olan yapay zeka hayatımızda yer almaya başlıyor. Akıllı telefonlar, robotlar, silahlar, bilgisayarlar hepsinde görmek mümkün. Peki  aslında bir tehdit mi ? Bu konu uzmanlar arasında sıkça tartışılıyor. Yapay zekanın yanlış kişiler tarafından kullanılmasının geleceğimiz açısından büyük bir tehdit olduğunu düşünenlerin sayısı bir hayli fazla. Uluslararası güvenlik uzmanları tarafından yapay zeka hakkında bir rapor hazırlandı. Bu rapor 100 sayfadan oluşuyor. Raporun kapsamı oldukça geniş tutulmuş. Yapay zekayı tasarlayanlara ve hükümetlere bir çok uyarıda bulunulmuş. Yapay sistemlerin geliştirilmesi konusunda yatırım yapan şirketlerin, yapay zekayı kötü amaçlı kullanmaması konusunda uyarılar bulunuyor. Ayrıca hazırlanan raporda hükümetlerin neler yapabileceği konusunda uyarılar mevcut.

yapay zeka makale
yapay zeka makale

Kanun koyucuların ve teknik araştırmacıların ileride oluşabilecek sorunları şimdiden anlamaları ve bunu önlemek için çalışma yapmaları öneriliyor. Çünkü yapay zeka her ne kadar şimdi olumlu anlamda kullanılsa da ileride bunun böyle olmayacağı tahmin ediliyor. Günümüzde nasıl bilgisayar güvenliği konusunda çalışmalar yürütülüyor ise uzmanların bu konuda çift yönlü düşünmesi gerektiği vurgulanıyor. Cambridge Üniversitesi Varoluşsal Risk Araştırması Merkezi‘nden  Shahar Avin tarafından BBC’ye yapılan açıklamada oldukça önemli konular ele alınmış. Avin yaptığı açıklamada, yapay zekanın beraberinde getirebileceği tehditlerin önümüzdeki 5 yıl içinde ne gibi sonuçlar doğurabileceğinin ele alındığını belirtiyor.

yapay zeka tehlikeleri

Shavar Avin tarafından  yapılan açıklamada bazı senaryolardan bahsediyor. Bunlardan bir tanesi ise Google tarafından geliştirilen AlphaGo oyunu. Bu oyunun bilgisayar korsanlarına fayda sağlayacağı, yeni kodlama yolları bulabilecekleri şeklinde bir senaryo geliştirilmiş. Ayrıca insansız hava aracına belli başlı kodlamalar ile yüz tanıma sisteminin entegre edilmesi  ve belli kişileri hedef alması konusunda şüphelerin olduğunu belirtmiş.Oxford Üniversitesi İnsanlığın Geleceği Enstitüsü’nden araştırmacı Miles Brundage ise yaptığı açıklamada yapay zekanın vatandaşlardan devletlere kadar risklerin büyüklüğünü değiştireceğini, yapay zekaya sahip robotların insan kapasitesi seviyesinde eğitilebileceğini, gözleme ve fişleme amacıyla kullanılabileceğini belirtiyor. Bu açıklamalardan ve yayınlanan rapordan da anlaşılacağı üzere yapay zeka ileride çok büyük tehditler oluşturabilir.

Kaynak : bbc.com