Kategoriler
Mobil

Apple hisseleri değer kaybediyor

Apple hisseleri değer kaybediyor. Dünyanın en büyük akıllı telefon üreticilerinden biri olan Apple hisseleri düşüşe geçti. Hisselerin düşmesindeki en büyük etkenin ise iPhone X satışları olduğu söyleniyor. Ayrıca gelen haberlere göre Apple iPhone X üretim adetlerini azalttı. Bunun nedeni ise satışların beklenen düzeyde gerçekleşmemesi. Apple’ın en yüksek fiyatlı telefon modellerinden biri olan iPhone X modeli tüm dünyada ses getirmişti. Ancak satışlar anlaşılan beklenen seviyede değil. Ülkemizde de iPhone X fiyatı bildiğiniz gibi 6000 TL civarında. Rakamın bu denli yüksek olması ülkemizde daha alt modellerin tercih edilmesine neden oldu. Wall Street Journal‘a göre Apple’ın üretim adetlerini 20 milyon’a indirmesi ile hisselerde büyük oranda düşüş yaşandı. Ancak burada şaşırtan olaylardan bir tanesi de Apple’ın aslında bir çok alanda faaliyet göstermesine rağmen bu denli etki yaratması oldu.  Bilindiği üzere Apple müzik, film, App Store gibi çeşitli alanlarda aktif faaliyet gösteriyor. Gelen haberlere göre Apple’ın %6 civarında hisseleri değer kaybetti. Yatırım analistleri ise bu düşüşe rağmen Apple’ın ilk çeyreği olumlu tamamlayacağını belirtmişler. Tabi durum böyle olduğunda akıllara bir soru daha geliyor. Bu denli büyük bir şirketin tek bir modelinde satış rakamlarını yakalayamaması hisselerin düşüşünde tek başına etken olabilir mi ? Yoksa bu durumun başka nedenleri mi var ? Henüz bu konu hakkında bir bilgi olmasa da Apple istediği adetleri az çok yakalacaktır.

Kaynak

Kategoriler
Teknoloji Haberleri

Hürkuş-B askeri eğitim uçağının tanıtımı yapıldı

Hürkuş-B askeri eğitim uçağının tanıtımı yapıldı. Hürkuş ismi verilen uçak ilk uçuşunu gerçekleştirmiş oldu. TUSAŞ tarafından üretimi yapılan uçakta Aselsan teknolojileri kullanılıyor.  Projelendirmesinin TUSAŞ tarafından yapıldığı Hürkuş eğitim uçağı 500 saatin üzerinde deneme uçuşu yaptı. Ayrıca 500 den fazla sortinin de yapıldığı yönünde bilgi paylaşıldı. Hürkuş eğitim uçağının farklı kullanım alanları olduğu biliniyor. Hürkuş projesinin üç versiyonu bulunuyor. Bunlardan ilki Hürkuş – A versiyonu. A versiyonu projenin temelini oluşturuyor. Temel anlamda eğitim gereksinimlerini karşılamak, sivil ve askeri havacılıkta kullanılmak olarak yapıldı. Hürkuş-B versiyonu ise daha gelişmiş özelliklerde projelendirildi. Bu versiyonda ise askeri eğitim odaklı proje çalışması yürütüldü. Son versiyon ise Hürkuş – C projesi. Hürkuş – C askeri özellikleri barındıran, silahlı, pervaneli hava desteği amaçlı olarak üretilecek. Hürkuş projesinin ilk imzası 26 Aralık 2013 yılında atılmıştı. Yaklaşık 3-4 yıl içerisinde prototip çalışmaları tamamlandı ve deneme uçuşu yapıldı. Hürkuş eğitim uçağından Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na ilk etapta 15 adet üretim yapılacak. Ayrıca Hürkuş – B uçağı Aselsan üretimli dijital kokpit kullanıyor. İlk kez yerli üretim bir uçakta bu kokpitin kullanıldığı bilgisi verildi. Ülkemiz gelişmiş ülkere göre bu alanda her ne kadar geri kalmış durumda da olsa gerekli çalışmalar ile kendi uçağını üretecek duruma gelebilir. Özellikle savaş uçağı açısından büyük eksiğimizin olduğu biliniyor. ABD ve Rusya bildiğimiz gibi kendi savaş uçaklarını üretip satan ülkelerden iki tanesi.

hürkuş eğitim uçağı

 

Kategoriler
Teknoloji Haberleri

Rusya kripto para madenciliği kullanmaya başlayacak

Rusya kripto para madenciliği kullanmaya başlayacak. Dünyanın bir çok ülkesinde kripto para ve Bitcoin tartışmaları devam ediyor. Rusya kripto para kullanımı için yasal çalışmalara başladı. Kripto para kullanımını yasal hale getirmek için hazırlıklara başlayan Rusya, kripto para madenciliği için de çalışmalar yürütüyor. Rusya’nın  yayın kuruluşlarından biri olan Vedomosti’nin açıkladığı rapora göre kripto para madenciliği için yasal çalışmalar başlamış durumda. Rusya Haberleşme ve Kitle İletişim Bakanlığı tarafından yürütülen çalışmalarda kripto para madencilerinin tespiti, yatırımcıları ve devleti avantajlı hale getirilmesi için hazırlıkların sürdüğü belirtildi. Sürdürülen çalışmaların ise 1 Şubat tarihine kadar tamamlanması bekleniyor. Çin’de kripto para madencilerinin yaşadıkları sorunlar düşünülürse Rusya yatırımcıları kendine çekebilir.

Kripto para madenciliği taslağında neler bulunuyor ?

Rusya’nın hazırlamaya başladığı taslakta en dikkat çeken noktalardan birinin madencilerin tespiti olduğu belirtiliyor. Rusya’nın geliştireceği sistem ile madenciler tespit edilebilecek. Peki bu aşamada tespit neden önemli ? Çünkü enerji verimliliği ve düzenli olarak vergi alımı yapılabilmesi için madencilerin varlıklarının bilinmesi gerekiyor. Ancak bu tespitin maddi olarak zorlukları bulunuyor. Şayet Enerji Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada tespitin mümkün olduğu, finansal konuların araştırılması gerektiği açıklamaları yapılmış.

 

Kategoriler
Sosyal

Sosyal ağ takipçi sitesi Devumi’ye soruşturma açıldı

Sosyal ağ takipçi sitesi Devumi‘ye soruşturma açıldı. Bilindiği üzere sosyal medya platformlarında daha fazla dikkat çekmek için bot veya yumurta takipçi satışları yapılıyor. Bu satışlardan ünlüler ve sosyal medya fenomenleri faydalanıyor. Sosyal medya platformlarının giderek popüler hale gelmesi, takipçi satışı yapan şirketlerin de işine yaradı. Ancak bugüne kadar henüz rastlamadığımız bir gelişme yaşandı. Twitter, Youtube, Pinterest gibi platformlara takipçi satışı yapan Devumi platformuna soruşturma açıldı. Ünlüler ve fenomenler dahil olmak üzere binlerce kişiye takipçi satan platform kimlik hırsızlığı ile suçlanıyor. New York eyalet savcısı tarafından  başlatılan soruşturmada Devumi’nin bot takipçilerde gerçek kişilerin fotoğraf, isim, yaşadığı yer gibi şahsi bilgilerin kullanıldığı belirtilerek soruşturma açıldı.  Devumi’nin yaklaşık olarak 55 bin Twitter kullanıcısının bilgilerini kullandığı belirtiliyor. Ve açıklamalara göre ise 18 yaşın altında bir çok kullanıcı var. Yasalara göre takipçi satışında herhangi bir sakınca yok. Ancak bot hesaplarda başka kişilerin bilgileri kullanılırsa bu durum Kişisel Verilerin Gizliliği ilkesine aykırı düşüyor. Yaşanan bu gelişmeden sonra takipçi satış platformlarının ne gibi önlemler alacağı merak ediliyor. Bu durum başka platformlara yansırsa bir çok dava açılabilir.

 

 

Kategoriler
Sosyal

WhatsApp artık otomobillerde kullanılabilecek

WhatsApp artık otomobillerde kullanılabilecek. WhatsApp son yayınladığı güncelleme ile birlikte Apple CarPlay desteği bulunan otomobillerde kullanılabilir hale geldi. Daha önce ise WhatsApp Siri bağlantısı ile aktif olarak kullanılabiliyordu. Artık buna gerek kalmadı. Teknoloji blogu olan iCulture tarafından yayınlanan habere göre Siri olmadan kullanıcılar WhatsApp kullanabilecekler.

WhatsApp’ı otomobillerinde kullanmak isteyen sürücülerin araçlarında CarPlay desteği olmak zorunda. Eğer aracınızda CarPlay var ise kullanıma uygun demektir. İkinci şart ise bir iPhone telefonunuz olmalı. Telefonunuzu arabanıza bağladığınızda otomatik olarak arayüzde WhatsApp uygulaması çıkacaktır. Uygulama otomobil arayüzüne geldiğinde ise gelen mesajlar Siri aracılığı ile okunabiliyor. Ayrıca araç sahipleri ve WhatsApp kullanıcıları otomobil sürerken Siri ile iletişime geçerek istedikleri kişiyi rehberden bulabilir, WhatsApp aracılığı ile mesaj gönderebilirler. Buna ek olarak ise Apple CarPlay bir çok özelliğe sahip. Haritaları açma, Sms okuma, video izleme, müzik dinleme, Siri ile sohbet etme gibi özellikler bulunuyor. Teknolojinin hızla gelişmesi sosyal medya platformlarının ve uygulamalarının buna bağlı olarak sürekli geliştirildiğini görüyoruz. Son yıllarda ise daha çok Yapay Zeka destekli uygulamalar geliştirilmeye başlandı.

 

Kategoriler
Teknoloji Haberleri

Pistten çıkan Pegasus Uçağı kütüphane mi olacak ?

Pistten çıkan Pegasus Uçağı kütüphane mi olacak ? Geçtiğimiz haftalarda Trabzon Havalimanı‘na iniş yapan Pegasus Hava Yolları‘na iat uçak pistten çıkmıştı. Yaşanan olay sonrası büyük bir facianın eşiğinden dönülmüştü. Bu olayın ardından pistten çıkan uçağın bir daha uçup uçamayacağı için incelemelerde bulunuldu. Pegasus yaptığı açıklamada uçağın bir daha uçamayacağını duyurmuştu. Bu haberin ardından sosyal medyada bir çok yorum yapıldı. Kimi insanlar uçağın parçalarının satılacağını söylemişti. Ancak son günlerde ise ilginç bir gelişme yaşandı. Trabzon Büyükşehir Belediyesi Pegasus‘a bir girişimde bulundu. Bir daha uçamayacağı açıklanan uçağın kütüphaneye dönüştürülmesi için uçağa talip olduklarını açıkladılar.

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu uçağa talip olduklarını resmen duyurdu. Gümrükçüoğlu yaptığı açıklamada Pegasus’a teklif yaptıklarını, Pegasus’un bu teklife çok sıcak yaklaştığını söyledi. Ancak pistten çıkan uçağın Pegasus’ta kiralık olduğu ve mülkiyetinin kendilerinde olmadığı belirtildi. Ancak Pegasus’un bu durumda bir maliyet oluşması durumunda kendileri tarafından üstlenebileceklerini, Trabzon’a kültürel ve sosyal amaçlı bırakmak için olumlu yaşlatıklarını belirtti. Durumun son bir değerlendirmeden sonra Belediye’ye iletileceği Gümrükçüoğlu tarafından  açıklandı. Pegasus bu durumu çözüp Trabzon kentine uçağı hibe edebilirse çok güzel bir iş ortaya çıkarmış olur. Ve bu uçağın kütüphane olarak kullanılması ve tasarlanması da gençlerimiz ve gelecek açısından çok güzel düşünülmüş. Umarız bu girişim olumlu sonuçlanır ve uçak öğrenmek isteyen herkesin kullanımına açılır.

Kategoriler
Spacex haberleri

Tesla Roadster 6 Şubat’ta Mars’a gönderilecek

Tesla Roadster 6 Şubat’ta Mars’a gönderilecek. Elon Musk tarafından Twitter‘da yapılan açıklamada yeni nesil Falcon Heavy roketin gönderileceği tarih belli oldu. SpaceX’in CEO’su olan Elon Musk beklenen açıklamayı yapmış oldu. SpaceX uzay şirketi son zamanlarda önemli çalışmalara imza atıyor. Bu gelişmeler tüm dünyada ilgi ile takip ediliyor. Ülkemizde de yaşanan gelişmeler büyük yankı buluyor. Özellikle geçtiğimiz ay Türkiye’ye gelen Elon Musk ülkemizde ve dünyada büyük yankı uyandırmıştı.

Elon Musk bildiğiniz gibi SpaceX uzay şirketinin kurucusu ve CEO’su. Uzay çalışmaları ile dünyanın en önemli şirketlerinden biri olan SpaceX ile ilgili son duyuru Elon Musk tarafından yapıldı. Yeni geliştirilen Falcon Heavy roketinin uçuş testi tarihi açıklandı. İlk uçuş testi 6 Şubat tarihinde gerçekleşecek. Bu testin ise önemli bir detayı var. Elon Musk daha önce yaptığı açıklamada Tesla Roadster aracını da bu roketle beraber uzaya göndereceklerini belirtmişti. Anlaşılacağı üzere bu dünyada bir ilk olacak. Roket Tesla aracını Mars’a taşıyacak. Elon Musk resmi Twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamada “Falcon Heavy’nin ilk uçuş denemesi için 6 Şubat tarihini hedefliyoruz. Kalkış; Kennedy Uzay Merkezi’nde, Apollo kalkış kompleksi 39A’dan olacak.” dedi.

 

                                                    spaceX uzay aracı

SpaceX daha önce yaptığı açıklamada yeni roketin Ocak ayında fırlatılacağını duyurmuştu. Ancak yaşanan bazı sorunlar nedeni ile fırlatma gerçekleşmedi.

Falcon Heavy’ de 27 motor bulunuyor

Falcon Heavy’nin özelliklerini inceleyecek olursak 27 motordan oluştuğu belirtildi. Daha önce üretilen Falcon 9’da bu sayının 9 olduğunu biliyoruz. Yani 3 kat daha güçlü motora sahip. Ayrıca roketin 70 metre uzunluğu var. Genişlik olarak ise tam olarak 12.2 metre. Anlayacağınız bu roket devasa boyutlara sahip. Roketin fırlatılması başarılı olursa dünyanın en güçlü roketi ünvanına sahip olacak. En yakın rakibi ise Delta IV’den 2 kat güçlü olduğu belirtiliyor.

Kategoriler
Mobil

Yeni üretilecek iPhone’lar 4 GB Ram ile gelebilir

Yeni üretilecek iPhone’lar 4 GB Ram ile gelebilir. Apple kullanıcıları ve iPhone severler için heyecanlı günler bekliyor. Bu yıl eylül ayında Apple tarafından tanıtımı yapılacak yeni modellerde birtakım değişikliklere gidileceği açıklandı. KGI Securities analisti Ming-Chi Kuo yaptığı açıklamada Yeni modellerin 4 GB Ram ile geleceğini belirtti. Yıllardır iPhone’ların 2 GB Ram ile geldiğini görüyoruz. Ancak bu yıl itibari ile Apple değişikliğe gidebilir. KGI Securities analisti de bu konuya değinmiş. Şayet yıllardır kullanıcılar neden 2 GB Ram’den vazgeçilmediği konusunda sorular yöneltiyorlardı. Kuo ayrıca yaptığı açıklamada yeni modellerin iPhone X tasarımına benzer olacağı ve büyük bir ekranla geleceğini belirtti. Son zamanlarda gündeme gelen OLED paneller ile ilgili de Apple’ın girişimi var. Yeni modelde de OLED panel kullanılacak. Ekran büyüklüğünün 6.5 inç olacağı belirtiliyor. Ancak Apple tek bir model ile yetinmeyecek gibi. Şayet gündeme düşen haberlere göre 5.8 inçlik bir modelin daha tanıtılacağı söyleniyor.

iPhone X Plus daha büyük bir batarya ile gelebilir

Bu yıl tanıtılması beklenen iPhone X Plus modelinin bataryasının değişebileceği belirtiliyor. Plus modelinin yine 4 GB Ram’e sahip olacağı, ayrıca %25 daha büyük bir batarya ile geleceği söyleniyor. Bu bataryanın ise 3.300 – 3.400 mAh olabileceği belirtilmiş. Hazır batarya konusundan bahsetmişken son aylarda Apple ile LG’nin anlaşma yaptığı, Apple bataryalarının LG tarafından üretileceği haberleri gündeme düşmüştü.

Son yaşanan bu gelişmelere göre Apple performans ve batarya yönünden yeniliğe gidecek gibi duruyor. Apple’ın mutlaka bu konuda iyileştirmeler yapması gerekiyor çünkü kullanıcılar tarafından bu konu sürekli gündeme getiriliyor. Telefonların yavaşlaması ve şarj problemini Apple’ın çözmesi gerekiyor.

 

 

Kategoriler
İnternet

Numan Kurtulmuş Booking.com hakkında açıklama yaptı

Numan Kurtulmuş Booking.com hakkında açıklama yaptı. Ülkemizde şu anda online rezervasyonlara kapalı olan Booking platformu hakkında Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş açıklamalarda bulundu. Uzun süredir tartışma konusu olan Booking’in kapatılması konusu yeniden gündeme geldi. Geçtiğimiz yıllarda Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TURSAB) tarafından  Booking‘e dava açılarak Türkiye’de faaliyetlerinin durdurulması gerektiği açıklanmıştı. Daha sonra sonuçlanan davada Booking’in faaliyetleri durduruldu. Yeniden gündeme gelen haberlere göre Booking Türkiye‘ye geri dönecek. Ancak geri dönmesi için kesilen para cezasını ödemesi gerekiyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Temurci bu konu hakkında geçen hafta bir takım açıklamalarda bulunmuştu.Booking’in kesilen para cezasını ödemeyi kabul ettiğini ve tekrar Türkiye pazarında aktif hale geleceğini belirtmişti. Konu hakkında ise son açıklama Numan Kurtulmuş’tan geldi. Kurtulmuş, CNN Türk kanalına katıldığı bir programda kendisine Booking ile ilgili sorulan bir soruda “Öncelikle şunu söyleyeyim Booking’in kontrollü olması lazım ama kısıtlama olmaması lazım. Herkesin bunu kullanabilmesi, Türkiye’den rezervasyonun yapılması gerekir. Serbest piyasa bakımından da bu önemli.” şeklinde açıklamalarda bulundu. Yapılan açıklamaya göre Booking tekrar aktif hale gelebilir. Ancak bu durumun ne zaman gerçekleşeceği yönde bir açıklama yok. Anlaşılan Booking bir anlaşma çerçevesinde biraz daha denetim altında tutulacak. Bu tür platformların çok çeşitlilik açısından önemli olduğunu düşünüyoruz. Umarız kısa süre içinde aktif olarak hizmet vermeye devam ederler.

 

Kategoriler
Teknoloji Haberleri

Apple film satın almaya devam ediyor

Apple film satın almaya devam ediyor. Son zamanlarda film sektörü alanında çalışmalarını hızlandıran Apple, film serilerine bir yenisini daha eklemiş oldu. La La Land filminin Oscarlı yönetmeni olan Damien Chazelle‘nin yeni dizisini Apple satın aldı. Film sektörünün  Netflix, Amazon gibi platformlar ile birlikte hareketlenmesi üzerine bir çok şirket bu alana yönelmeye başladı. Çünkü ilerleyen yıllarda dizi ve filmlerin büyük bir çoğunluğu online ortamda yayınlanacak. Apple’da bunu görmüş olacak ki bu alanda satın almaları hızlandırdı. Daha önce ise Steven Spielberg, Ronald D. Moore, Bryan Fuller ve Steven Knight gibi yönetmenlerin filmleri satın alınmıştı. Son olarak bu yönetmenler arasına Damien Chazelle eklendi.

Damien Chazelle ise daha önce Whiplash ve La La Land filmleri ile ün kazanmıştı.  Apple yeni sezon için Chazelle’ye onay verdi. Ancak henüz dizi detayları hakkında bir açıklama yapılmadı. İlk sezonun tüm bölümleri Chazelle tarafından yazılıp yönetilecek. Apple’ın Hollywood’un en ünlü yönetmeni ile çalışması film ve dizi severleri heyecanlandırmış durumda. Herkes ortaya güzel bir projenin çıkacağını düşünüyor olsa gerek. Apple tarafından satın alınan dizinin ise yapımcısı belli oldu. Daha önce La la Land dizisinin yapımcılığını üstlenen Jordan Horowitz ve Fred Berger dizinin yapımcısı oldular. Bu da Apple’ın aslında La La Land ekibine güvendiğini gösteriyor. Dizinin yapım stüdyosu da belirlenmiş durumda. Apple MRC ile anlaştığını açıkladı. Medyada yer alan haberlere göre ise Apple bu yıl içinde dizi ve film projeleri için 1 milyar dolar kaynak ayırmış. Bu denli büyük bir rakamın ayrılması Apple’ın film sektöründe söz sahibi olmak istediği anlamına geliyor. Amazon ve Netflix gibi şirkerler ile rekabete girecektir.

 

Kategoriler
Sosyal

CNN 25 Milyon Dolara satın aldığı YouTube kanalını kapattı

CNN 25 Milyon Dolara satın aldığı YouTube kanalını kapattı. Ünlü YouTuber Casey Neistat tarafından kurulan haber platformu Beme dünya genelinde ses getiriyordu. CNN tarafından 25 milyon dolar gibi bir ücretle satılan alınan YouTube kanalının kapatıldığı duyuruldu. CNN’in bu alanda başarılı olamadığı ve beklentileri karşılamadığı haberleri mevcut. Sosyal medya platformlarının her geçen gün popülerliğini arttırması, bu alanda yeni kazanç imkanları sağlıyor. Ülkemizde son 2-3 yıl içinde bir çok Youtuber’ın ünlü olduğunu biliyoruz. Üstelik geçtiğimiz günlerde yayınladığımız haberde YouTuber’ların ne kadar kazandığı hakkında bilgi vermiştik.

Amerika’nın en önemli televizyon kanallarından  biri olan CNN’in satın aldığı Youtube kanalı için servet ödemişti. Casey Neistat ile CNN arasında yapılan anlaşmada, ünlü YouTuber’ın sorumluluklarının devam edeceği, CNN’de görev alacağı açıklanmıştı.  Ancak satın alma sürecinden sonra işler beklendiği gibi gitmedi ki kanalın kapatılması kararı verildi. Ünlü YouTuber’ Neistat yaptığı bir açıklamada ise hayatını Beme’ye bağladığını aktarmış. Beme’de çalışan 22 personelin ise farklı pozisyonlarda çalışmaya devam edeceği kanal tarafından açıklanmış. CNN’in en önemli isimlerinden biri olan Jeff Zucker’ın kanalı satın alma süreci de bir hayli ilginç aslında. Zucker Beme’yi küçük oğlundan duyduğunu ve daha sonra satın almaya karar verildiğini aktarmış.

Görüldüğü üzere sosyal medya platformları büyük kazançlar sağlayabiliyor. Ancak burada iyi yönetim oldukça önemli.Çünkü biraz değişikliğe gidildiği zaman, insanlar takibi bırakabiliyor.

 

Kategoriler
Yazılım

Türkiye madencilik yazılımının tehdidi altında

Teknoloji her ne kadar bir çok alanda hayatımızı kolaylaştırsa da tehlikeli yönleri de bulunuyor. Palo Alto Networks güvenlik şirketi tarafından yapılan çalışmalara göre madencilik yazılımı en az 15 milyon kullanıcıyı etkiledi. Son zamanlarda kripto para birimlerinin giderek değerini arttırması hackerların bu alana yönelmesine neden oldu. Kripto para birimlerinin sistemlerine saldıran korsanlar aynı zamanda yatırımcıları da hedef alıyor. Ancak son zamanlarda geliştirilen madencilik yazılımı herkesi tedirgin ediyor.

Peki kötü amaçlı madencilik yazılımı nedir ? Korsanlar bir şekilde bilgisayar kullanıcılarının sistemine sızıyorlar. Sızdıkları bilgisayarda herhangi bir negatif görüntü sergilenmiyor. Böylelikle bilgisayar kullanıcısı durumdan haberdar olmuyor. Daha sonra bilgisayarın CPU’sunu madencilik platformlarına satarak gelir elde ediyorlar. Yani sizin bilgisayarınızı arka planda bir sunucu gibi kullanıyorlar.  Bu yöntem ile milyon dolarlar elde edildiği haberleri mevcut. Bunu bilen hackerlar bu alana yönelerek çeşitli yazılımlar geliştiriyorlar.

Palo Alto Netwroks isimli güvenlik şirketi ise son zamanlarda yeni bir yazılıma karşı kullanıcıları uyardı. XMRig isimli kötü amaçlı yazılım ile yaklaşık 300 dolar değerinde bir kripto para biriminin madenciliğinin yapıldığı açıklandı. Üstelik yapılan açıklamaya göre ise dünya genelinde en az 15 milyon kullanıcının bilgisayarına sızıldığı bilgisi mevcut. Tehlikeli yazılımın sızdığı ülkeler ise Türkiye, Peru, Brezilya, Cezayir, Venezuela ve Filipinler olarak açıklandı.

XMRig yazılımı bilgisayara nasıl bulaşıyor ?

Kötü amaçlı yazılımın bilgisayara bulaşma süreci ise aslında çok basit. Belli dosya paylaşım platformlarında bu virüsler uygulamalara entegre ediliyor. Kullanıcılar virüs olduğunu düşünmediği bu uygulamayı indiriyorlar. Daha sonra uygulamayı açtıklarında kötü amaçlı yazılımlar arka planda çalışmaya başlıyorlar. Peki bu kötü amaçlı yazılım hangi sitelerden bulaşıyor. İnternette yer alan bilgilere göre File4org, RapidFiles ve Dropmefiles gibi sitelerden indirilen dosyalardan bu virüsler bulaşıyor.