Kategoriler
İnternet

Teknoloji tasarım projeleri

Teknoloji tasarım projeleri öğrencilerin ilgi konularından bir tanesi. Teknoloji ve tasarım dersi hakkında hazırladığımız yazımızda sizlere bu alanda popüler olan proje örneklerinden bahsedeceğiz. Öncelikle bu konuda ne tür çalışmalar yapabilirsiniz bunu belirlemeniz gerekiyor. Önce yapacağınız projenin taslağını hazırlamanız ve yol haritası oluşturmanız gerek. Aşağıda paylaşacağımız proje örneklerinden ilham alabilir ya da evde malzemeleriniz var ise aynısını yapabilirsiniz. Ayrıca sizlere Google‘da nasıl proje örnekleri bulabileceğiniz konusunda videolu anlatım hazırladık. Videolu anlatımdan hareket ederek teknoloji tasarım projeleri örneklerine ulaşabilirsiniz. Teknoloji tasarım projeleri kolay olduğu gibi aynı zamanda öğreticidir. Sizin çok boyutlu düşünmenizi sağlayarak ufkunuzu genişletir. Teknoloji tasarım projeleri üreterek ileride kendi firmanızı bile kurabilirsiniz. Örneğin engelliler için geliştireceğiniz bir proje ile milyonlarca engelli vatandaşın hayatını kolaylaştırabilirsiniz.

Engelliler için teknoloji tasarım projeleri

 

AKILLI BASTON PROJESİ

Akıllı baston bu konuda örnek teşkil edebilecek bir proje arkadaşlar. 2016 yılında geliştirilmeye başlanan bu baston ile görme engelli vatandaşlar bastonda bulunan sensör sayesinde yalnız sokaklara çıkabilecekler. Bu baston insanın baş hizasına kadar önüne çıkan engelleri titreşimler ile bildiriyor. Bunun dışında bastonda navigasyon özelliği var. Bu teknoloji ile kolayca yol tarifi alıp yönlendirme yapabiliyor. Engel tanıma özelliği,  telefona entegrasyonu ve açık platforma sahip olması bu projeyi özgün kılıyor.Bu örneği baz alarak siz de akıllı baston projesi geliştirebilirsiniz. İnternette akıllı baston projesi diye arama yaparsanız ilk sırada çıkan siteden detaylı bir inceleme yapabilirsiniz.

 

akıllı baston projesi – teknoloji ve tasarım projeleri

E- KÜTÜPHANE PROJESİ

Görme engelli vatandaşlar için hazırlanan ve  bugüne kadar en çok ilgi gösterilen projelerden biri aslında. E- kütüphane ile görme engelli vatandaşlar için sesli kitaplar oluşturuluyor. Bu aşamada internetten ve telefondan sisteme bağlanarak e-kitapları dinleyebiliyorlar. Bu alanda daha kullanışlı bir proje gerçekleştirebilirsiniz. Örnek olarak zaman ve kullanım kolaylığını en basite indirebilirseniz ilgi çekici olursunuz. Bu projeye benzer neler üretebileceğiniz konusunda biraz araştırma yapın. Mesela Avrupa’da hangi projeler var bir inceleyin.

görme engelliler sesli kütüphane – tasarım proje örnekleri

 

ENGELSİZ BİLEKLİK PROJESİ

Engelsiz bileklik projesi aslında çok basit bir şekilde geliştirilebilir.  Yapacağınız projede görme engelliler için ergonomik bir bileklik tasarlamanız gerekiyor. Daha sonra bunu belli kodlamalarla mesafe ölçme gibi özellikler ekleyebilirsiniz. Örnek verecek olursak,  engelli tarafından kullanılan bileklik sesli veya titreşimli olabilir. Önüne bir engel çıktığında titreşimler belli aralıklarla hızlanabilir. Mesafe uzadığında ise bu titreşim daha az sıklıkla gönderilir. Aynı şey sesli olarak da yapılabilir. Bu konuda kendiniz özgün bir proje üretebilirsiniz.

görme engelliler için engelsiz bileklik – tasarım ve proje örnekleri

Bu yazımızda sizlere proje ve tasarım dersi için proje örneklerinden bahsettik. Verdiğimiz örnekler engelli vatandaşlar için kullanılabilecek nitelikteydi. Buradaki amaç projelerinizi toplumun belli kesimlerine yönelik olarak geliştirirseniz çok fayda sağlamış olursunuz. Bu yüzden engelli vatandaşlarımız için daha duyarlı ve ilgili olalım. Bu yönde proje ve tasarım geliştirmeye çalışalım. Yukarıda anlatılan örneklere yenileri zamanla eklenecektir. Örneklere dair görüşlerinizi yazımızın altında bulunan yorumlar kısmından bize iletebilirsiniz. Teknoloji ve tasarım proje yapımı görüldüğü üzere zor bir şey değil arkadaşlar.

GOOGLE’DA TEKNOLOJİ TASARIM PROJE ÖRNEKLERİ NASIL BULUNUR ?

Örnek proje arayan arkadaşlar için detaylı bir anlatım hazırladık. Resimli anlatımlardan faydalanarak proje örnekleri bulabileceğiniz gibi, videolu anlatımımızı izleyerek de bilgi sahibi olabilirsiniz. Öncelikle Google’a ” instructables ” yazıyoruz arkadaşlar.

 

                                                                                teknoloji tasarım projeleri

Google’da arama yaptıktan sonra karşımıza çıkan ilk siteye giriş yapıyoruz. Bu sitede binlerce proje örnekleri yer alıyor. Buradan kendimize bir proje seçerek devam edeceğiz.

                                                                                   teknoloji tasarım projeleri

Yukarıda görmüş olduğunuz proje sitesine giriş yapıyoruz.  Siteye girdikten sonra hemen sağ tarafta ” Technology ” yazan kategoriye tıklıyoruz. Karşımıza teknoloji alanında hazırlanan projeler çıkacak. Örnek olarak sizin için giriş yaptım.

                                                                                                                teknoloji tasarım projeleri

Karşımıza bu şekilde projeler çıkacak arkadaşlar. Bunlardan size uygun olanı, hangi alanda proje geliştirmek istiyorsanız onu seçip konuya giriş yapın. Konuda detaylı anlatımlar var. Ancak site dili İngilizce. Google Translate kullanarak bu sorunu çözebilirsiniz. Biz örnek olarak teknoloji alanında hazırlanan projelere giriş yapmayı anlattık. Daha bir çok kategorilerde proje var.  Teknoloji tasarım projeleri için nasıl örnek bulabilirsiniz bu konuda size anlatmış olduk.  Dilerseniz sizler için hazırladığımız videolu anlatımımızdan kolay bir şekilde örnek projelere nasıl ulaşacağınız konusunda bilgi sahibi olabilirsiniz. Konu ile ilgili yorum yaparsanız projeler için sizlere yardımcı olabiliriz.

 

twitter beğeni satın al

Kategoriler
Sosyal

1 ocak pazartesi günü okul var mı ? 2018

1 ocak pazartesi günü okul var mı ?  Milyonlarca öğrenci yılın ilk gününde tatil olup olmayacağını merak ediyordu. Yılın son gününün 31 Aralık‘a denk gelmesi ile birlikte Cuma gününden başlayarak Pazartesiye kadar okullar tatil olacak. Öğrenciler 3 günlük yılbaşı tatili yapacaklar.  Yani 1 Ocak 2018 tarihi itibari ile okullar tatil. Ayrıca bu yazımızda sizler için 2018 yılı resmi tatil günlerini de yazmak istedik. 2018 yılının ilk tatili ise 23 Nisan Ulusal Egemenlik Bayramı, Pazartesi gününe denk geliyor. Bir sonra ki tatil ise 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü.  Daha sonra 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı var. Liste bu şekilde uzayıp gidiyor. 2018’in şimdiden kesin olarak tatil edileceği günlerin listesi aşağıda mevcut.

 

– 1 Ocak Yılbaşı (Pazartesi günü) resmi tatil

– 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı (Pazartesi günü)

– 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü (Salı günü) resmi tatil

– 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı (Cumartesi)

– 14 Haziran Ramazan Bayramı Arifesi (Perşembe günü) resmi tatil

– 15 Haziran Ramazan Bayramı 1.gün (Cuma günü) resmi tatil

– 16 Haziran Ramazan Bayramı 2.gün (Cumartesi günü)

– 17 Haziran Ramazan Bayramı 3.gün (Pazar günü)

– 15 Temmuz Demokrasi Bayramı (Pazar günü)

– 20 Ağustos Kurban Bayramı Arifesi (Pazartesi günü) resmi tatil

– 21 Ağustos Kurban Bayramı 1.gün (Salı günü) resmi tatil

– 22 Ağustos Kurban Bayramı 2.gün (Çarşamba günü) resmi tatil

– 23 Ağustos Kurban Bayramı 3.gün (Perşembe günü) resmi tatil

– 24 Ağustos Kurban Bayramı 4.gün (Cuma günü) resmi tatil

– 30 Ağustos Zafer Bayramı (Perşembe günü) resmi tatil

– 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı (Pazartesi günü) resmi tatil

youtube abone satın al

Kategoriler
Teknoloji Haberleri

TOBB ve Mastercard’tan Güvenli Ödeme Teknolojileri Konferansı

Ödeme sistemlerinin önde gelen markaları ile hükümet kurumlarından temsilciler TOBB ve Mastercard iş birliği ile Ankara’da düzenlenen “Güvenli Ödeme Teknolojileri Konferansı”nda buluştu. Katılımcılar paneller aracılığı ile risk, güvenlik, inovatif ödeme teknolojileri gibi birçok konuyu uzmanlarından dinleme fırsatı buldu. Güvenli ödeme için ödeme teknolojileri şirketleri, devlet, banka ve şirketlerin ayrı ayrı tedbir almasının yetmediği vurgulanan konferansta, tüm kurumların iş birliği içinde çalışması, bilgi altyapısı ve uyarı sistemlerinin oluşturulmasının yanı sıra yasal düzenlemelerin zorunlu olduğu belirtildi.

Konferansın açılış konuşmaları TOBB Başkan Yardımcısı Halim Mete ve Mastercard Türkiye ve Azerbaycan Genel Müdürü Yiğit Çağlayan tarafından yapıldı.

Halim Mete, “Şu an cebinde akıllı telefonu olan herkes bir ülke başbakanı veya cumhurbaşkanı ile aynı bilgilere ulaşma imkanına sahip. E-ticarette önümüze çıkan temel konulardan biri KOBİ’lerin bilgi eksikliğinden kaynaklı altyapı eksikliği, diğeri ise dijital okuryazarlık oranının düşüklüğü. Bunları yükselterek ödeme teknolojilerine olan güveni artırmak kritik.” dedi.

Mastercard Türkiye ve Azerbaycan Genel Müdürü Yiğit Çağlayan, “Türkiye’de teknolojik yeniliklere meraklı, kullanma konusunda cesur bir genç kuşak var. Bankalarımız ise yeni teknolojileri kullanıcılarına sunma konusunda çok atikler. Bu sebeple ödeme sistemleri konusunda dünyadaki gelişmiş ülkeler arasındayız diyebiliriz. Hatta Türkiye, bankacılıkta dijitalleşme, fintech yatırımlar, kartlı ödeme sistemleri açısından dünyaya deneyimlerini aktaracak konumda. Bu açılardan Türkiye, bankacılık ve fintech alanında yabancı yatırımcılar için çok cazip bir ülke.” şeklinde konuştu.

TOBB Sektörler ve Girişimcilik Daire Başkanı Ozan Acar moderatörlüğünde gerçekleşen “Teknoloji için Güvenlik, Güvenlik için Teknoloji” panelinde, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ve İç Ticaret Genel Müdür Yardımcısı Adem Başar, BDDK Finansal Tüketici İlişkileri Daire Başkanı Ahmet Yılmaz, Mastercard Güvenlik Yönetimi Direktörü Cem Kibaroğlu, TOBB E-ticaret Meclis Başkan Yardımcısı ve Ödeal Kurucusu Fevzi Güngör görüşlerini paylaştı.

Kurumlar arası iş birliğinin önemine özellikle dikkat çeken Mastercard Güvenlik Yönetimi Direktörü Cem Kibaroğlu, “Ödeme sistemleri kuruluşlarının yapması gereken sağlıklı bir yasal altyapıyla, müşteri bilgilerinin güvenliğinden kesinlikle ödün vermeden, tüketicinin ihtiyacına yönelik pratik çözümler sunmak. Markaların sakladıkları bilgilerin güvenliğini sağlayacak bir altyapı kurmaları, Mastercard gibi ödeme teknolojileri şirketlerinin dolandırıcılığı daha oluşmadan tespit eden, uyaran sistemler geliştirmeleri, devletlerin yasal düzenlemeler yapmaları ve tüm bu bileşenlerin birbirleriyle iletişim halinde olmaları esas.” dedi.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı İç Ticaret Genel Müdür Yardımcısı Adem Başar mevzuatla ilgili bilgilendirme yaparak “2011 yılında bize verilen e-ticareti düzenleme görevi ile elektronik ticareti geliştirmeye yönelik çalışmalara başladık. Özellikle bu yıl içinde güven damgasına ve elektronik ticaret sitelerinin kayıt altına alınmasına yönelik olarak iki adet tebliğ çıkarttık. ETBİS ve güven damgası ile elektronik ticarette karşılaşılan en önemli konu olan güven sorununun çözüleceğini düşünmekteyiz.” şeklinde konuştu.

BDDK Finansal Tüketici İlişkileri Dairesi Başkanı Ahmet Yılmaz ise, son yıllarda ülkemizde sosyal mühendislik yoluyla yapılan dolandırıcılıkların önlenmesi kapsamında kurumların önemli adımlar atarak kararlar aldığını belirtti. Yılmaz, “BDDK tarafında da kartların e-ticarete açık veya kapalı olmasının müşteri tercihine bırakılması yönünde karar alındı ve sistemsel geçişlerin tamamlanması ile beraber bankalara Ocak 2018 sonuna kadar süre verildi. Süre sonunda kapanan kart sahipleri ise diledikleri zaman bankalarıyla iletişime geçerek kartlarını e-ticarete açtırabilirler” şeklinde konuştu.

TOBB E-ticaret Meclis Başkan Yardımcısı ve Ödeal Kurucusu Fevzi Güngör, “Türkiye e-ticaret dolandırıcılığında dünya ortalamalarının altında bir orana sahiptir. Ayrıca Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın kurduğu ETBİS ve çalışmalarını yürüttüğü güven damgası sistemi sayesinde, e-ticaret sektöründeki kayıt dışı firmalar ayırt edilebilir.” dedi. Güngör, kredi kartlarının elektronik ticarette kullanımıyla ilgili talep toplama süresinin bir yıl daha ertelenmesi önerisini de ileterek kayıt dışı firmalar ile yurt dışındaki firmalar için kısıtlayıcı bir düzenleme yapılabileceğini belirtti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Ödeme Sistemleri Genel Müdürü Mustafa Okay moderatörlüğünde gerçekleştirilen “Geleceğin Ödeme Teknolojileri” panelinin konukları ise, Mastercard Türkiye ve Azerbaycan Genel Müdürü Yiğit Çağlayan, YASED ARGE ve İnovasyon Komisyonu Başkanı Ussal Şahbaz ve İninal – Kredico Kurucu Ortağı Çelik Ören idi. Konuklarla inovatif projeleri, teknolojiyle gelen gelişmiş güvenlik yöntemlerini ve kurumlar arası iş birliğinin önemini paylaştı.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Ödeme Sistemleri Genel Müdürü Mustafa Okay panel açılışını, kurumların birlikte çalışmasının, milli bir teknoloji platformunun oluşturulmasının, bölgesel ticaretin ve blockchain teknolojisinin kripto para harici uygulama alanlarının önemine değinerek yaptı.İninal – Kredico Kurucu Ortağı Çelik Ören ise konuklarla fintech girişimlerinde yaşadıklarını paylaşarak “Ödeme sistemleri ülkelerin ihtiyaçlarına göre şekilleniyor. Mobilin hayatımıza girmesiyle de tamamıyla farklı bir boyut kazandı. Şu anda 30 milyon işlemin 20 milyonunun mobil üzerinden yapıldığını görüyoruz.” dedi.

YASED ARGE ve İnovasyon Komisyonu Başkanı Ussal Şahbaz, “İnovatif ürünlerimizi hızla piyasaya çıkarıp denerken regulatif engellerle karşılaşmak inovasyonun önünü kesiyor. Bu nedenle finans başta olmak üzere tüm sektörlerde inovasyon yapıcı ve düzenleyici kuruluşların beraber çalışması gerekiyor” şeklinde konuştu.

youtube izlenme satın al

Kategoriler
İnternet

Yemeksepeti 2017 yılı istatistiklerini açıkladı

Yemeksepeti, artık gelenekselleşen yıl değerlendirmesinde, bu kez Türkiye’nin 2017 menüsünü oluşturdu. Bir yıldaki 190 milyon porsiyon yemek verisinin işlenmesiyle elde edilen istatistiklere göre, sağlam bir kahvaltı ile başladığımız günü global tatlarla sürdürüyoruz. Akşam yemeklerinde ise Türk mutfağından vazgeçmiyoruz.

Yemeksepeti bu yıl da yine Türkiye’nin yemek tercihlerinin nabzını tutuyor. 2017’de 2,1 milyon yeni üyenin katılımıyla 8 milyon kişilik dev bir aileye dönüşen Yemeksepeti’nde, 22 bin tekil restorandan 190 milyon porsiyon yemek siparişi verildi.

Yemeksepeti bu verileri inceleyerek, Türkiye’nin 2017’deki bir günlük menüsünü çıkardı. Buna göre sabahları kahvaltıda kahvaltı tabağı ve portakal suyu tercih edildi. Kahvaltılar Ayvalık tostuyla pekiştirildi. Güne sıkı bir başlangıcın ardından, öğle menüsünde burger, patates kızartması ve çikolatalı sufle üçlüsü yendi. Global lezzetlere göz kırpan bu menüyü akşamları Türk mutfağı takip etti. Akşam yemeğinin vazgeçilmezi mercimek çorbası, döner dürüm ve lahmacun oldu.

Siparişi en çok artan ürün kahve

Yılın en çok sipariş edilenlerinin birinci sırasına bu kez burger yerleşti. Lahmacun ise ikinci sıraya düştü. Bu ikilinin ardından kebap, pizza ve döner sırasıyla diğer favoriler oldu. Siparişini en çok artıran ürünlerde ise, ilk sıraya yüzde 135 artışla kahve yerleşti. Onu yüzde 84 ile pilav, yüzde 55 ile dondurma takip etti. Döner ve çiğ köfte de siparişini en çok artıran diğer ürünler oldu.

Anadolu’da sipariş sayısı yüzde 75 arttı

Hem en çok sipariş edilen hem de siparişini en çok artıran ürünlerde Türk mutfağının ağırlığı olduğu dikkat çekiyor. Bu durumun en önemli etmenlerinden biri eve online yemek siparişinin büyük kentler haricinde de giderek daha çok benimsenmesi. Yemeksepeti’nde, üç büyük kent haricindeki kentlerden verilen sipariş sayısı geçen yıla göre yüzde 75 arttı.

Yemeksepeti’nden kısa kısa

Toplam siparişlerin yüzde 69’u mobilden geldi.
Restoran başına 739 adet puanlama ve 146 adet yorum ve yapıldı.
Yemeksepeti kullanıcıları toplam 199 milyon TL indirimden faydalandı.
En çok sipariş verilen gün: Pazar
En çok sipariş verilen şehir: İstanbul
En çok siparişi artan şehir: Karabük
En çok sipariş veren yaştakiler: 1995’liler
En çok sipariş veren burç: Oğlak
En çok sipariş veren kampus: Bilkent

takipci33.com

Kategoriler
Yazılım

Finans süreçleri Nesnelerin İnterneti ile kolaylaşıyor

Akıllı telefonlarla başlayan dönüşümün bir sonraki adımını Nesnelerin İnterneti (IoT) oluşturuyor. Yüksek enerji verimliliğiyle çalışan, kablosuz iletişim kurabilen ve çok ucuza üretilen bileşenler sayesinde akıllı sensörler ve mikro işlemciler, makinelerin artık sadece birbiriyle değil, bulut üzerinden merkezi sistemlerle de haberleşmesine olanak tanıyor. Onlarca yıldır teknolojik açıdan “yerinde sayan”, pek çoğunun basit işlevleri bulunan cihazlar bir anda veri üreten ve sonrasında o veriyi raporlayan birer yardımcıya dönüşüyor.

Akıllı şehirler, Endüstri 4.0 ve yeni nesil ödeme teknolojileri gibi yarının mega sistemlerinin temelinde yatan IoT yaklaşımı, finans başta olmak üzere pek çok sektörde geleneksel iş modellerinin yerini tümüyle yeni çalışma biçimlerinin almasına yol açıyor. IoT çerçevesinde tüm kuralların yeniden belirlendiği yıkıcı bir dönüşüm yaşayan finans sektörü özelinde “Nesnelerin Fin-terneti” ile sağlanacak faydalar kritik bir gündem oluşturuyor.

Araştırma şirketi Gartner bu yıl internete bağlı ‘şeylerin’ sayısının 8,4 milyar olacağını, sadece üç yıl içinde ise yaklaşık 25 milyara ulaşacağını öngörüyor. Üstelik bunun küresel ölçekte ekonomiye katkısının 2 trilyon dolara ulaşması öngörülüyor. Bu nedenle bugünün iş dünyasının, bu dev trende kendini hazırlaması gerekiyor. Cardtek yeni nesil ödeme teknolojilerine öncülük ederken ödeme çözümlerinde IoT’den ilham alıyor.

Fintech trendi akıllı cihazlar ile ivme kazanacak

Fintech (finansal teknolojiler) trendiyle tarihinin en büyük dönüşümüne tanık olan bankacılık ve finans dünyası IoT’nin getirilerini pek çok süreçte faydaya dönüştürüyor. PwC’nin dijital IQ araştırmasına göre akıllı sensörlere yatırım yapan ilk 6 endüstri arasında bulunan finans sektörü; müşterilerine giyilebilir teknolojileri destekleyen ATM deneyimleri sunmaktan, kasada son derece kolay ve hızlı işlem yapmayı sağlayan yeni nesil ödeme teknolojilerine kadar her alanda IoT’den fayda sağlıyor;

Bu teknoloji sayesinde ödemeler gitgide görünmez hale geliyor. Halen pilot uygulaması devam eden “Amazon.go” teknolojisi ile markete girerken telefonunuzda yüklü olan aplikasyonla kendinizi tanıtmanız yeterli hale geliyor. Market raflarından aldığınız herşey otomatik olarak sanal kartınıza işleniyor, vazgeçip rafa geri koyduklarınız düşüyor ve market çıkışında kuyruğa girmeden, kasaya uğramadan, fiziksel bir ödemeye ihtiyaç duymadan marketten çıktığınız anda alışveriş tutarı sanal kartınızdan çekilerek işlem gerçekleşiyor. “Just walk out technology” mottosuyla tanıtılan bu uygulama bugün IOT ve ödemenin birleştiği en güzel örneklerden biri.

Banka şubelerinde müşteriler artık uygulama üzerinden tanınıyor

Şubelerde işlem yapmadan önce banka kartı veya kredi kartıyla sıra almak da “Nesnelerin Fin-terneti” ile dönüşüme uğrayacak süreçler arasında yer alıyor. Avustralya ve İngiltere gibi ülkelerde çeşitli bankaların şubelerinde devreye aldığı Beacon etiketleri, içeri giren müşteriyi anında tanıyor, bir mesajla karşılıyor ve kişiye özel kampanya ya da teklifleri iletiyor. Benzer şekilde, engelli bir müşteri banka şubesine geldiğinde de yine sistem bunu anında fark ederek, şubedeki yetkili personele bilgilendirmede bulunuyor. Böylelikle her müşteri kendini özel hissedecek şekilde karşılanıyor.

Uzaktan yönetim cihazları ile merkezden uzakta bulunan üniteler güvence altında

Merkez dışında bulunan hizmet ünitelerinin yönetimi, başta bankalar ve telekom operatörleri olmak üzere pek çok sektör için insana bağlılığı yüksek, maliyetli ve zahmetli bir iş kalemi oluşturuyor. Yeni nesil uzaktan yönetim cihazları yönetim merkezinden uzak noktada bulunan ATM, kiosk ve benzeri ünitelerin yönetimini kolaylaştırıyor. Cardtek’in merkez dışında bulunan hizmet ünitelerilerinin (off-site ATM, kiosk, şube, sunucu odaları vb)’ çevresel faktörlerinin izlenmesi ve yönetimini sağlamak amacı ile Türkiye pazarına sunduğu IoT çözümü sayesinde M2M (machine to machine) haberleşme ile kabin ve çevre ışığının açılıp kapanmasından, elektrik akımı denetimine, titreşim denetiminden su baskını kontrolüne kadar birçok işlev tek merkezden hızlı, etkili ve verimli biçimde yönetilebiliyor. Bu kapsamda ünitelerin çevresellerinde oluşabilecek farklı durumlar için cihazı koruyacak akıllı kural setleri tanımlanarak pro-aktif koruma sağlanabiliyor.

Her ülke kendi dijital cüzdanı oluşturuyor ve ulaşım ve stadyumlarda ödemeler hız kazanıyor

Hem mağazalarda hem de on-line alışverişlerde ödeme noktasında büyük kolaylık sağlayan mobil cüzdan teknolojileri hızla gelişirken, devletler ölçeğinde bu teknolojinin benimsenmesi nakitsiz toplum hedeflerine daha çabuk ulaşılmasını sağlıyor.

Akıllı telefonların yüksek kullanım oranından güç alan ödeme teknolojileri, nakitsiz topluma doğru çok daha hızlı yol almamıza olanak sağlıyor. Ülkelerin kendi mobil cüzdan çözümlerini devreye almaları, vatandaşların da mobil ödeme sistemlerine olan bakışını olumlu yönde etkilerken, bu yönde teşviki de artırıyor. Cardtek, Türkiye’de Futbol Federasyonu ile hayata geçirilen Passolig ve İzmir beledyesi ile hayata geçirilen “İzmirim Kart” gibi büyük projelerde kazandığı akıllı şehir deneyimlerini ülke sınırları dışına taşıyor. Cardtek, Birleşik Arap Emirlikleri vatandaşlarının ödemelerini temassız ve güvenli bir ortamda yapmalarını sağlayan “Empay” adlı ulusal mobil cüzdanın teknoloji tedarikçisi olarak uluslarası arenada önemli oyuncular arasında yer alırken, Hindistan’ın Banglore ve Kochi şehirlerinin toplu taşıma projesinde ödeme altyapı tedarikçisi olarak önemli bir rol üstlenmiştir.

Kategoriler
Mobil

Meizu M5 Note ve M5s Resmi Olarak İlk Kez Türkiye’de

Türkiye pazarına kısa bir süre önce iddialı bir giriş yapan ve akıllı telefon pazarında yenilikçi lider konumunda bulunan Meizu’nun yeni akıllı telefon modelleri M5 Note ve M5s, Meizu Türkiye ve Genpa güvencesiyle resmi olarak ilk kez Türkiye’de satışa sunuldu. Geçtiğimiz yıllarda teknoloji meraklısı tüketiciler tarafından bireysel çabalarla yurt dışından getirilen cihazlarda olan teknik destek eksikliği Genpa garantisi ile satın alınan ürünlerde ortadan kalkacak. Meizu Türkiye, teknoloji severlerin garantili ürünleri tercih etmesinin satış sonrası tüketici memnuniyeti açısından önem taşıdığını hatırlatıyor.

Çekici tasarım, kolay kullanım sunan uygun fiyatlı akıllı telefon: Meizu M5 Note

Meizu M5 Note, şık tasarımı ve kolay kullanıcı deneyimiyle, uygun fiyatlı akıllı telefon arayan tüketiciler için tasarlandı. 175 gram ağırlığa, tek parça metal tasarıma ve 2.5D camlı 5.5 inçlik Full HD ekrana sahip olan cihaz, daha rahat izleme deneyimi sağlamak için en yeni akıllı göz koruma moduyla geliyor.

Güçlü yeni nesil 1.8GHz’lik 8 çekirdekli 64 bitlik Cortex-A53 işlemciye sahip M5 Note, 3GB RAM’i ile dikkat çekiyor. 32GB’lık geniş dâhili depolama alanıyla gelen M5 Note’ların depolama kapasitesi 128 GB’a kadar çıkarılabiliyor.

M5 Note sadece 8.1 mm kalınlığında olmasına rağmen 4000mAh bataryası ile 32 saat konuşma süresi, 8 saat göz gezdirme (browsing) veya 5 saat boyunca ağır oyunların oynanabilmesini sağlıyor. 18W gücüyle desteklenen Meizu M5 Note’u şarj etmek ise yalnızca 90 dakika sürüyor.

Yaşamdaki anları daha iyi belgelemek için M5 Note, 0.2 saniye yüksek hızlı odaklamalı 13 megapiksellik bir arka kamera ile keyifli bir deneyim sunuyor. 5 megapiksel ön kamera, kullanıcıların selfie çekimlerini geliştirmelerine olanak tanıyan gerçek zamanlı bir güzelleştirme fonksiyonuyla birlikte geliyor.

153.6×75.8×8.1 mm boyutuna sahip olan M5 Note, mobil ödemeyi kolay ve hızlı hale getiren bir parmak izi tanıma deneyimini de beraberinde getiriyor. Parmak izi tanıma teknolojisinin 360 derecelik tanıma açısı ve 0.2 saniye tepki hızı bulunuyor. 5 parmak izine kadar tanımlama yapılabiliyor.

Yaşamdaki anları daha iyi belgelemek için M5 Note, 0.2 saniye yüksek hızlı odaklamalı 13 megapiksellik bir arka kamera ile keyifli bir deneyim sunuyor. 5 megapiksel ön kamera, kullanıcıların selfie çekimlerini geliştirmelerine olanak tanıyan gerçek zamanlı bir güzelleştirme fonksiyonuyla birlikte geliyor.

Altın, gümüş ve gri olmak üzere 3 renk seçeneği ve Flyme 5.2 işletim sistemiyle gelen 32 GB’lık Meizu M5 Note’a, KDV dahil 1299 TL fiyat ile ulaşılabiliyor.

Meizu M5s, mTouch parmak izi tarayıcısı ile geliyor

5.2 inç’lik ve 1280×720 piksel çözünürlüklü ekrana sahip olan M5s’in arkasında f/2.2 diyafram ve faz tespiti otomatik odaklamalı 13 megapiksellik bir Sony kamera bulunurken, ekranın üst kısmında ise 5 megapiksel çözünürlüklü selfie kamerası yer alıyor.

1.3GHz’lik 8 çekirdekli ARM® Cortex-A53 işlemci ve 3GB RAM ile desteklenen M5s’in dâhili depolama alanını 128 GB’a kadar artırmak mümkün. Ayrıca telefonun ön tarafında güçlü performansa sahip, mTouch parmak izi tarayıcısı bulunuyor. Tarayıcı, telefonun kilidini sadece 0.2 saniyede açıyor. 148.2×72.5×8.4mm boyutuna ve 143 gram ağırlığa sahip M5s, gücünü 3.000mAh pilden alıyor. Hızlı şarj konusunda da iddialı olan M5s’in 18W sistemi, pili 30 dakika içinde yüzde 56 kapasiteye çıkarıyor. Flyme 5 işletim sistemiyle gelen Meizu M5s gri, gümüş ve altın olmak üzere 3 farklı renkte ve 32GB’lık geniş dahili depolama seçeneğiyle piyasada olacak. M5s’in Türkiye için tavsiye edilen satış fiyatı ise KDV dahil 1099 TL.

Kategoriler
Oyun

Mavs Gaming NBA 2K Takımı Mücadeleye HyperX ile Hazırlanacak

Mavs Gaming Takımı 2018 sezonunda HyperX ürünlerini kullanacak. Elemeler ocak ayında, NBA 2K seçmeleri ise mart ayında düzenlenecek.

HyperX®, NBA 2K18 sezonuna yeni Dallas Mavericks Mavs Gaming takımıyla hazırlanıyor. NBA yönetimi, 12 Aralık tarihinde aralarında Mavs Gaming’in de yer aldığı 17 takımının isimlerini açıkladı. HyperX, Mavs Gaming takımının resmi oyuncu kulaklığı ortağı olduğunu yakın zaman önce duyurmuştu. Mayıs ayında başlayacak turnuva ile ortaklık da resmi olarak başlamış olacak. Mavs Gaming takımı; Ocak ayındaki elemeler, Şubat’ta gerçekleşecek denemeler ve Mart’taki NBA 2K League seçemelerinden geçecek 5 oyuncudan oluşacak. Takımdaki oyuncuların tümü birlikte antrenman yaparken ve NBA 2K turnuvası sırasında HyperX oyuncu kulaklıklarını kullanacak.

Dallas Mavericks takımının sahibi Mark Cuban, “NBA için heyecan verici bir dönemden geçiyoruz. NBA 2K liginde Mavericks’in bir uzantısının bulunması, hem Dallas’ta hem de tüm dünyadaki NBA tutkunlarına yepyeni bir basketbol heyecanı getirecek” dedi.

Mavs Oyun Müdürü Roger Caneda, “HyperX’in tüm dünyada geniş bir hayran kitlesi var. Basketbola olan ilgi ise diğer tüm profesyonel liglere göre çok daha hızlı artıyor. Oyun tutkunları arenalarda NBA 2K deneyimini yakından yaşayacak. Sahip oldukları geniş bilgi ve deneyimi yeni NBA 2K League takımımıza aktaracak HyperX ile çalışmaya başlamak için can atıyoruz. #NBA2KLEAGUE markalarının geçtiğimiz hafta açıklanmasıyla birlikte, Mavs Gaming ekibini tanıtmak ve deneme sürecine başlamak için sabırsızlanıyoruz” dedi.

HyperX Etkili Kişi Pazarlaması Müdürü Dustin Illingworth, “HyperX oyuncu kulaklıkları oyuncuların antrenmanlarında çok önemli bir rol oynuyor. Takım arkadaşlarının birbirlerini ve oyunu net ve doğru bir şekilde duyması kazanmak için büyük bir avantaj sağlıyor. Önümüzdeki birkaç ay içinde NBA 2K ligi elemeleri gerçekleşecek ve en iyi 85 oyuncu NBA 2K seçmelerinin parçası olacak. Mavs Gaming tarafından seçilecek oyuncular, Dallas bölgesindeki takım kampında yaşamaya başlayacak. Burada birlikte antrenman yaparken HyperX oyuncu kulaklıklarını kullanarak kendilerini geliştirecekler. NBA ve Mavs Gaming, e-spor ve eğlence alanında yepyeni bir girişimin öncüsü konumundalar. Dallas Mavericks ve Mavs Gaming’i, dünyanın dört bir yanındaki NBA 2K oyuncularına ödüllü ses kalitesi ve rahatlık sunan HyperX ailesine katmaktan mutluluk duyuyoruz” dedi.

 

Kategoriler
Teknoloji Haberleri

MediaMarkt 57. Mağazasını Mersin Mezitli’de açtı

Avrupa’nın açık ara 1 numaralı elektronik perakendecisi MediaMarkt, 2017’nin son mağaza açılışını Mersin Mezitli’de gerçekleştirirken, açılışa özel indirimler tüketicilerin yüzünü güldürdü

Türkiye’nin açık ara lider tüketici elektroniği perakendecisi olma hedefiyle mağaza yatırımlarını aralıksız sürdüren MediaMarkt, 57. mağazasını Mersin Mezitli’de açtı. 28 Aralık Perşembe günü gerçekleştirilen açılışa yoğun ilgi gösteren teknoloji severler, açılışa özel indirimlerle alışveriş keyfini doyasıya yaşadı.Mersin’deki ikinci MediaMarkt mağazası olan Mezitli mağazasında toplamda 850 metrekare satış alanı bulunuyor.

‘Ürün çeşitliliğimizi ve hizmet kalitemizi bir kez daha Mersinlilerle buluşturduk’

2017 yılında gösterdikleri büyüme performansıyla yıl sonu hedeflerine ulaştıklarını belirten MediaMarkt Türkiye İcra Kurulu Başkanı Yenal Gökyıldırım; “MediaMarkt olarak kesintisiz büyüme stratejimiz doğrultusunda yıl sonu hedeflerimize ulaşmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Tüketiciyi merkeze alan anlayışımızla onların beklentilerine kulak vererek en iyi konumlarda yer alan mağaza yatırımlarımıza devam ediyoruz. Bu kapsamda 57. mağazamız ile Mersin Mezitli’de, onbinlerce üründen oluşan çeşitliliğimizi ve hizmet kalitemizi bir kere daha tüketicilerle buluşturduk. 2018 yılında da devam ettireceğimiz yatırımlarımız ve başarılı performansımızla Türkiye’nin açık ara lider tüketici elektroniği perakendecisi olma hedefimizedoğru emin adımlarla yürüyoruz. ” dedi.

Kategoriler
İnternet

Bilişim teknolojileri ve yazılım

Bilişim teknolojileri ve yazılım öğrencilerin ilgi göstermesi gereken ders konularından bir tanesi. Teknolojinin günümüzde önemli hale gelmesi, bu alanda yetişmiş insan ihtiyacını gündeme getiriyor. Makalemizde sizlere Bilişim teknolojileri ve yazılım dersi ile ilgili temel konulardan bahsedeceğiz. Bilişim teknolojileri dediğimizde aklımıza bilginin teknolojik ortamda üretilmesi ve kullanılması gelmektedir. Bunun en basit örneklerinden bir tanesi bilgisayardır. Bilgiyi bilgisayar ortamında işleriz ve kullanıma sunarız. Bilgisayarlar donanım ve yazılım olmak üzere iki önemli bileşenden oluşmaktadır. Donanım bilgisayarın dışında kalan parçalardan oluşmaktadır. Bunlar işlemciler, raml, mouse, klavye gibi sonradan bilgisayara dahil edebildiğimiz cihazlardır. Bir de yazılımlar vardır. Yazılım ise bilgisayarda kullandığımız programlara verilen isimdir. Yazılımların kodlamaları bazı yazılım dilleri ile yapılmaktadır. Basit bir örnek verecek olursak internet explorer bir yazılımdır. Bilgisayardan müzik dinlemek için kullandığımız programdan biri olan Windows Media Player örnek gösterilebilir. Bu konuda örnekleri çoğaltmak mümkündür. Yandex, Power Point, Excel, Skype gibi programlar birer yazılımdır.

Bilişim teknolojileri ve yazılım dersi için önemli konulardan bir tanesi yazılımlardır.Yazılımları çalıştırmak için ise işletim sistemlerine ihtiyacımız vardır. İşletim sistemi olmadan bilgisayarları kullanmamız mümkün değildir. İşletim sistemleri bilgisayarın donanım ve yazılımının uyumlu çalışmasını sağlamaktadır. Günümüzde popüler işletim sistemlerinden bir tanesi herkesin kullandığı Windows‘tur. Linux tabanlı Milli İşletim Sistemimiz Pardus bir diğer işletim sistemidir.  Yazılımlar kötü kullanıldığı durumlarda zararlı hale gelebilmektedir. Zararlı yazılımlara virüs ismi verilmiştir. Virüs, bilgisayarımıza giriş yaptığında isteğimiz dışında çalışarak işletim sistemine zarar verebilmektedir. Bilgisayarımızda bulunan bilgiler virüsler ile çalınıp kötü amaçlı kullanılabilmektedir. Bilgisayarımıza virüs bulaşmaması için bilmediğimiz sitelerden program indirmemeliyiz.  Zararlı yazılımlara örnek verecek olursak, Trojan, Adware, Worm, Casus yazılım yani Spyware bu konuda tehlikeli programlardır. Bilgisayarımıza bulaşan virüsleri Antivirüs programları ile temizleyebiliriz. Antivirüs programları internette ücretsiz bulunabildiği gibi ücretli versiyonları da vardır. Eset, Norton, Kaspersky gibi programlar popüler yazılımlardandır. Her bilgisayarda mutlaka bir adet antivirüs programı bulunmalıdır.

Bilişim teknolojileri ve etik önemli konulardan bir tanesidir. Etik, doğru ve yanlışı, iyi ve kötüyü ayırt edip yaptığımız davranışların tamamıdır. Bilişim teknolojilerinin etik dışı kullanılması doğru değildir ve cezası bulunmaktadır. Örnek verecek olursak bilgisayarları insanlara zarar verme amaçlı kullanmak, kişilerin bilgilerini çalmak, kişinin isteği olmadan bilgileri paylaşmak, internet ortamında kullanılan kaynakları izinsiz kullanmak gibi durumlar etik dışıdır. Telif hakkı bu konuda devreye girmektedir. Bir kişinin bilgi ve düşüncesinin kendisine ait olduğunu, izinsiz paylaşılmasının engellediği kullanma hakkıdır. Telif hakkı “c” sembolü ile ifade edilmektedir. İngilizce karşılığı ise “copyright” kelimesidir. Etik konusu bilişim suçları kapsamına girmektedir. Bilişim suçları, bilişim teknolojileri ile ( Bilgisayar, telefon) işlenen suçları ifade etmektedir. Veri hırsızlığı, izinsiz paylaşımlar gibi.

Kategoriler
Yazılım

Üniversite Öğrencileri Veri Merkezini Radore ile Tanıdı

Türkiye’nin en hızlı büyüyen veri merkezi Radore, 2017 yılında 6 farklı eğitim kurumundan 150’ye yakın öğrenciye ev sahipliği yaparak veri merkezini tanımalarını sağladı. Radore Veri Merkezi, bilgi teknolojileri sektöründe kariyer yapmayı hedefleyen öğrencilerin sayısını artırmak ve veri merkezini yakından tanımalarını sağlamak amacıyla 2017 yılında 150’ye yakın öğrenciyi ağırladı.

Aralarında Aydın Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Uluslararası Hukuk Kulübü, İstanbul Kültür Üniversitesi İşletme Girişimcilik ve İnovasyon Kulübü, Kocaeli Üniversitesi Bilişim Teknolojileri Kulübü (BİTEK), PlatoAkademi ve Wissen Akademie’nin bulunduğu eğitim kurumlarından öğrenciler, yaptıkları veri merkezi ziyaretinde çalışma ortamını gözlemlemenin yanı sıra bilgi teknolojileri hakkında detaylı bilgiler aldılar.

2018 yılında da gençlere veri merkezi teknolojileriyle ilgili birikimlerini aktarmaya devam edeceklerini belirten Radore Veri Merkezi Genel Müdürü Sadi Abalı, “Sektör için yetiştirmeyi planladığımız insan kaynağını oluşturmak amacıyla düzenlediğimiz bu gezilerde, üniversite öğrencilerinin ilgisini veri merkezi alanına çekmeye çalışıyoruz. İşi mutfağında öğrenmeleri için öğrencilerin ve teknolojiyle ilgisi olan tüm gençlerin bu gibi etkinliklere katılmasına büyük önem veriyoruz. Bu tip etkinliklerin gençlerin hem kariyer ve gelecek planlaması aşamasında hem de bilgi birikimini geliştirmeleri açısından oldukça faydalı olduğuna inanıyoruz” dedi.

Radore’nin uzman ekibiyle birlikte veri merkezini yıl boyu gezen öğrenciler, dijital verilerin korunduğu bu özel yapıların hayati rolü ve veri güvenliği hakkında birçok bilgi edindiler.

Girişimcilik ve teknolojik trendler öğrencilerin ilgisini çekti

Yıl boyunca Radore Veri Merkezi’ni ziyaret eden öğrenciler, kariyer planlaması, girişimcilik ve teknolojik trendlerle ilgili keyifli ve bilgilendirici sohbetler gerçekleştirdiler. Özellikle teknoloji alanında çalışacak gençlerin özgeçmişlerini oluştururken nelere dikkat etmesi gerektiği, iş hayatına hazırlanırken bilgi birikimlerini geliştirmek ve kendilerini hazırlamak için ne gibi adımlar atmaları gerektiği konusunda bilgiler aldılar.

Kategoriler
Teknoloji Haberleri

Honda’dan elektrikli araç teknolojisinde “Çift Yönlü Şarj” devrimi

Honda, EVTEC ve The Mobility House işbirliğiyle geliştirdiği ve Avrupa’daki Ar-Ge Merkezinde kurduğu çift yönlü şarj teknolojisi sayesinde, şebekeden aldığı elektrik enerjisinin, ihtiyaç halinde şebekeye geri gönderilebilmesine imkân tanıyor.

Otomotiv endüstrisinin öncü markalarından Honda, Almanya’nın Offenbach kentindeki Avrupa Ar-Ge Merkezinde, gelişmiş çift yönlü şarj teknolojisini kullanmaya hazırlanıyor. Honda’nın Eylül ayında 2017 Frankfurt Otomobil Fuarında lanse ettiği, Honda Power Manager konseptinin devamı niteliğini taşıyan bu yeni konsept, ‘Vehicle-toGrid’ veya ‘V2G’ teknolojisi ile şebekeden enerji çekebilen ama aynı zamanda elektrikli araç (EV) bataryalarında depolanan enerjiyi tekrar şebekeye gönderebilen tamamen entegre bir enerji transferine dayanıyor.

Çift yönlü enerji aktarım teknolojisine yapılan bu yatırım, şarj edilebilir hibrit araçlara yönelik dünyanın en gelişmiş kamusal şarj istasyonu ağının geliştirilmesine de sağlıyor. Güncel teknolojinin gereksinimlerine uygun olarak 940V kapasiteye sahip sistem 150 kW’a kadar enerji sağlayarak, farklı bağlantı tipine sahip dört aracı, aynı anda şarj edebiliyor. İki yönlü enerji transferi sayesinde elektrik şebekeden çekiliyor veya güneş panelleri tarafından sağlanıyor ve sisteme bağlı elektrikli araçları şarj etmek için kullanılıyor. Bir elektrikli araç şebekeye bağlı olduğunda, şebekede fazla talep olması halinde şebekedeki enerjiyi dengelemek için elektrikli aracın bataryasındaki enerji şebekeye transfer edilebiliyor.

Honda geliştirmiş olduğu bu teknoloji ile Avrupa Ar-Ge Merkezi’nin enerji yönetimini optimize etmeyi ve özellikle yenilenebilir güneş enerjisi kullanımını en üst düzeye çıkarmayı hedefliyor. Söz konusu yeni proje yenilenebilir enerji hücreleri ve elektrikli araç pilleri dâhil olmak üzere, belirli elektrikli bileşenler arasındaki etkileşimi, uyumluluğu ve güç akışını test ediyor. Honda, elektrikli araç şarj istasyonunu kurduğu Haziran ayından bu yana, 447 şarj seansı için güç sağlarken, 3,87 tonluk CO2 salınımını da engellemiş oldu.

Kategoriler
Yazılım

Kaspersky Lab Nesnelerin İnterneti için ENISA ile güçlerini birleştirdi

Avrupa Birliği Ağ ve Bilgi Güvenliği Ajansı (ENISA), Kasım 2017’de “Kritik bilgi altyapıları alanında Nesnelerin İnterneti için Temel Güvenlik Tavsiyeleri” raporunu yayınladı. Yapılan çalışmanın ana hedefi, Avrupa’daki kurumlara Nesnelerin İnterneti (IoT) güvenliği kousunda tavsiyeler sunmaktı. Çalışmada; kritik varlıkların karmaşıklığı, mevcut siber tehditler ve IoT sistemlerinin korunması için çözümler gibi birçok faktör dikkate alındı. ENISA IoT Güvenlik Uzmanları Grubu (IoTSEC) üyesi olan Kaspersky Lab, uzman düzeyinde tavsiyelerde bulunarak raporun hazırlanmasına katkıda bulundu.

Kaspersky Lab tarafından yapılan bir araştırmaya göre, bilgisayar özelliği taşımayan bağlı cihazların konu olduğu vakalar, hem KOBİ’ler hem de kurumsal şirketlerin finansal açıdan en büyük zarara uğradığı ilk 3 vakanın içinde yer alıyor. ENISA, artan IoT tehditlerine karşı önlem almak ve endüstriyel siber güvenlik uzmanlığını desteklemek amacıyla pazarın önde gelen şirketlerindeki üst düzey panelistlerden bir grup oluşturdu. Aralarında Kaspersky Lab uzmanlarının da bulunduğu bu grup kritik altyapıların güvenliği için uzman tavsiyeleri hazırladı. Ajans, “IoT için Temel Güvenlik Tavsiyeleri” raporunda, AB kurumları, IoT donanım üreticileri ve yazılım geliştiricileri için önlem prensipleri yayımladı.

Kaspersky Lab Gelecek Teknolojileri Lideri ve Baş Strateji Mimarı Andrey Doukhvalov, “Kaspersky Lab, kritik altyapı güvenliği alanında çok geniş bir tecrübeye sahip. ENISA’nın IoT güvenliği tavsiyelerine yaptığımız katkının, kurumların daha etkili siber güvenlik stratejleri geliştirmesine ve politika belirleyenlerin modern siber tehditlere karşı uygun yönetmelikler hazırlamasına yardımcı olacağına inanıyoruz” dedi.

Kaspersky Lab IoTSEC uzmanları tavsiyelerini, AB politikalarını belirleyenler ve IoT donanımları ile yazılımlarını geliştirenler olmak üzere iki ayrı grupla paylaştı. Kaspersky Lab’in AB politikalarını belirleyenlere yönelik temel güvenlik önerileri arasında şunlar yer aldı:

Bütünsel yaklaşımlar yerine sektörlere özgü tavisyelere, kılavuzlara ve sertifika gereksinimlerine odaklanılmalı.
AB ülkeleri için standartlar belirlenmeli. Uluslararası siber güvenlik standartları için AB genelinde bir IoT terminolojisi ve sınıflandırması oluşturulmalı.
Endüstriyle aktif iş birlikleri yapılmalı. Politikaları belirlerken, AIOTI gibi endüstriyel kurumlar ve grupları kullanarak özel sektör de çalışmalara dahil edilmeli.
IoT cihazlarına ilişkin siber güvenlik tehditlerine karşı kademeli bir savunma sistemi kurulmalı.
IoT sistemleriyle doğrudan çalışanların güvenliğini artırmak için Kaspersky Lab uzmanları şunları tavsiye ediyor:

Tüm çalışanların siber güvenlik konusunda güncel bilgi ve beceriye sahip olduğundan emin olun ve düzenli olarak testlerden geçmelerini sağlayın.
Güvenilir ve otomatik bir yama sistemiyle verilerle ortak çalışılabildiğinden emin olun. IoT donanım üreticileri ve yazılım geliştiricilerinin siber tedarik zinciri risk yönetimi prensiplerini uygulaması, tedarikçikeri ve ortaklarıyla siber güvenlik gereksinimlerini paylaşması gereklidir.
Uygulama sürecinde kodların incelenmesini sağlayarak ürünün son sürümündeki hata sayısını azaltın. Böylece zararlı yazılım bulaştırma veya kimlik doğrulamayı atlatma teşebbüslerini de tepsit edebilirsiniz.